Όσοι είναι κάτω των 55 ετών και έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 θα εμβολιαστούν με την δεύτερη δόση ενός άλλου εμβολίου τύπου mRNA, ανακοίνωσε η γαλλική Ανώτατη Αρχή για την Υγεία (Haute Autorité de Santé-HAS) προσθέτοντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να μεσολαβεί ένα διάστημα 12 εβδομάδων μεταξύ των δύο δόσεων. Αυτό αφορά 533.000 ανθρώπους στη χώρα, σύμφωνα με την HAS.
Η HAS πρόσθεσε ότι πρότεινε την διενέργεια έρευνας για την αξιολόγηση της ανοσολογικής απόκρισης σε αυτές τις περιπτώσεις του συνδυασμού δύο διαφορετικών εμβολίων.
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν, είχε δηλώσει ότι η απόφαση της HAS είναι ένα προληπτικό μέτρο που θα μπορούσε να εξελιχθεί συν τω χρόνω εν αναμονή της συγκέντρωσης περισσότερων στοιχείων σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Η Γαλλία θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, πρόσθεσε ο ίδιος. Δύο εμβόλια τύπου mRNA–το ένα των Pfizer-ΒioNTech και το άλλο της Moderna–έχουν λάβει έγκριση για χρήση στη Γαλλία.
Η HAS είχε αναστείλει τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου για τους κάτω των 55 ετών στις 19 Μαρτίου εξαιτίας των σπανίων περιπτώσεων πρόκλησης θρόμβων μετά τον εμβολιασμό που σημειώθηκαν στην Ευρώπη.
Ωστόσο, ήδη «σχεδόν 600.000 Γάλλοι», κυρίως υγειονομικοί, έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εν λόγω εμβολίου από τις αρχές Φεβρουαρίου.
«Ανήκω και εγώ σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα», δήλωσε ο 41χρονος Βεράν, ο οποίος εμβολιάστηκε στις 8 Φεβρουαρίου με την ιδιότητά του τού νευρολόγου.
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η ΑstraZeneca χρησιμοποιούν έναν αβλαβή ιό για να μεταφέρουν μέρος του γενετικού υλικού του παθογόνου οργανισμού σε κύτταρα για να προκαλέσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.
Το εμβόλιο του ιού δημιουργήθηκε από μια εξασθενημένη έκδοση ενός ιού ενός κοινού κρυολογήματος που έχει μεταλλαχθεί γενετικά ώστε να μην μπορεί να αναπτυχθεί σε ανθρώπους.
Τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την Pfizer και τη Moderna χρησιμοποιούν την τεχνολογία RNA messenger (mRNA). Όταν γίνεται ο εμβολιασμός, το mRNA δίνει εντολή στα κύτταρα να φτιάξουν την πρωτεΐνη με σχήμα ακίδας την οποία συνήθως χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στα κύτταρα.
Την ίδια ώρα, το Χονγκ Κονγκ επιβεβαίωσε σήμερα ότι ζήτησε από την AstraZeneca να αναστείλει τις παραδόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 εξαιτίας της ανησυχίας για το ενδεχόμενο σοβαρών παρενεργειών και για την αποτελεσματικότητά του απέναντι στις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού.
Η υπουργός Υγείας του Χονγκ Κονγκ, Σοφία Τσαν, δήλωσε ότι οι αρχές ζήτησαν από την AstraZeneca να μην προχωρήσει στις προγραμματισμένες παραδόσεις του εμβολίου αργότερα μέσα στο χρόνο.
«Θεωρούμε ότι δεν είναι απαραίτητο η AstraZeneca να μας παραδώσει τα εμβόλια εντός του χρόνου για να αποφύγουμε τυχόν κατασπατάληση καθώς τα εμβόλια δεν επαρκούν σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε η ίδια.
Το πλούσιο Χονγκ Κονγκ έχει ήδη εξασφαλίσει επάρκεια εμβολίων για τους 7,5 εκατομμύρια κατοίκους του. Έχει υπογράψει συμφωνίες για να παραλάβει 7,5 εκατομμύρια δόσεις τόσο από την BioNTech/Pfizer όσο και από την κινεζική Sinovac. Αμφότερες οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει τις παραδόσεις.
Όπως τόνισε η Τσαν, το Χονγκ Κονγκ επιθυμεί να εξετάσει την προμήθεια και άλλων εμβολίων που πιθανόν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα ως προς τα νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού.
Το πυκνοκατοικημένο Χονγκ Κονγκ είναι μια από τις πρώτες περιοχές που επλήγησαν από τον κορονοϊό αλλά τα αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και η χρήση μάσκας έχουν βοηθήσει στο να παραμείνει ο αριθμός των κρουσμάτων στα περίπου 11.000 και των θανάτων στους 205. Μέχρι στιγμής μόλις 529.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση.
Ηλικιακοί περιορισμοί σε Γερμανία, Ισπανία, Βέλγιο
Το γερμανικό ινστιτούτο Ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ, αρμόδιο για τα εμβόλια και τα βιοϊατρικά προϊόντα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επιμένει στη σύστασή του για περιορισμό της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 σε άτομα μόνο άνω των 60 ετών.
«Με βάση τις μέχρι τώρα διαθέσιμες πληροφορίες και για λόγους πρόληψης, προτείνεται να χορηγείται το εμβόλιο σε ανθρώπους 60 ετών και άνω» δήλωσε η υπουργός Υγείας της Ισπανίας Καρολίνα Νταρίας.
Την Τετάρτη το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι παγώνει προσωρινά τους εμβολιασμούς για τους κάτω των 55 ετών, κάτι ανάλογο με αυτό που αποφάσισε η Γαλλία.
Άλλες χώρες της ΕΕ πάγωσαν πλήρως τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου στα μέσα Μαρτίου και έκτοτε δεν έχουν ξεκινήσει την εκ νέου χορήγησή του.