Η αγωνία για το Πάσχα και αν θα καταφέρουμε να το γιορτάσουμε με ανοιχτές τις μετακινήσεις μεταξύ νομών απασχολεί όλους, ωστόσο, η εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι παραμένει θολή.
Το ζήτημα τέθηκε και στην ενημέρωση της Παρασκευής με τον υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιά να είναι λακωνικός: «Απέχουμε τρεις εβδομάδες από το Πάσχα ας κάνουμε λίγο υπομονή» προέτρεψε.
«Και μείς θα θέλαμε να ήταν ανοιχτά τα πάντα. Αλλά είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόζουμε μια συγκεκριμένοι στρατηγική. Κάποιες φορές να είμαστε ανοιχτοί, κάποιες κλειστοί διότι αυτό επιβάλλουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία καθημερινά παρατηρούμε σε όλη τη χώρα. Ας κάνουμε λίγο υπομονή, όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα. Μεγάλες χώρες σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν και τέταρτο κύμα, εμείς παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για το κομμάτι που αφορά στο τρίτο κύμα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφερόμενος στο Πάσχα, είπε:
“Είναι κάτι που το έχουμε στο μυαλό μας στην επιτροπή απλά είναι ακόμα νωρίς για οποιαδήποτε απόφαση. Μην ξεχνάμε την επιδημία από εβδομάδα σε εβδομάδα αλλάζει. Είναι κάτι που μας έχει απασχολήσει, όχι όμως σε επίπεδο επίσημης συζήτησης, για ψηφοφορία ή κάτι τέτοιο. Είναι κάτι που το συζητάμε μεταξύ μας. Θα θέλαμε, αλλά προτεραιότητα έχει πάντα η υγεία οπότε αυτό που αντανακλάται αυτή τη στιγμή είναι μια αβεβαιότητα στο πώς θα κινηθεί η επιδημία τις επόμενες εβδομάδες. Και θα πρέπει να το δούμε πιο κοντά στο Πάσχα”.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να καταθέσει τη σχετική εισήγησή της για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Θα είναι ανοιχτά τα ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια του Πάσχα;
Ημερομηνία – κλειδί πάντως θεωρείται η 20η Απριλίου, δεκατρείς μέρες πριν από την Κυριακή του Πάσχα, μέρα που θεωρείται από μερίδα ειδικών ότι θα αρχίσει να υπάρχει αποκλιμάκωση ή τουλάχιστον σταθεροποίηση των κρουσμάτων.
Το Πάσχα έχουν σχεδιάσει να επαναλειτουργήσουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται πέριξ των αστικών κέντρων όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη και υπολογίζουν το άνοιγμα τους στις 29 Απρίλιου.
Στην δεύτερη ταχύτητα της επανεκκίνησης στις 15 Μαΐου βρίσκονται τα ξενοδοχεία σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς που εξαρτώνται περισσότερο από τους ξένους εκδρομείς από την απελευθέρωση των πτήσεων.
Αργότερα όπως φαίνεται στις αρχές του Ιουνίου σχεδιάζουν να ανοίξουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και μικρά ξενοδοχεία σε μικρότερα νησιά.
Εισήγηση των λοιμωξιολόγων για ανοιχτές εκκλησίες το Πάσχα
Ό,τι και να γίνει με τις μετακινήσεις, το μόνο σίγουρο για το φετινό Πάσχα είναι ότι θα είναι ανοιχτές οι εκκλησίες.
Η Επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε να επιτρέπεται ο εκκλησιασμός, υπό προϋποθέσεις, σε όλες τις εκκλησίες της χώρας και όχι μόνο στους μητροπολιτικούς ναούς.
Οι προϋποθέσεις που έθεσε η Επιτροπή είναι οι εξής:
- self test στους ψάλτες και τους ιερείς
- παρουσία ενός ατόμου ανά 24 τ.μ.
- είκοσι συνολικά άτομα σε κάθε λατρευτικό χώρο ανάλογα με τα τ.μ.
Παγώνη: Τι θα κρίνει αν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό
Αριθμός κρουσμάτων, διασωληνωμένοι και εμβολιασμοί: Aυτά είναι τα τρία στοιχεία που θα καθορίσουν, εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, αν θα επιτραπεί η μετακίνηση του κόσμου στα χωριά για το Πάσχα, σύμφωνα με τη Ματίνα Παγώνη.
«Δεν πειράζει αν ένα Πάσχα δεν φύγουμε να πάμε στο χωριό. Γιατί αν φύγουν όλοι, θα αδειάσει η Αθήνα και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όμως εκεί που θα πάει ο κόσμος θα υπάρχουν πολλά προβλήματα» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, «τώρα κάνουμε προσεκτικά βήματα για να ανοίξουν τα καταστήματα και σιγά σιγά η εστίαση. Έχει σημασία αν ο καθένας θα πάει στα χωριά του ή κάπου που θέλουν να κλείσουν και να μείνουν. Δεν θα κάνουμε Πάσχα μέσα στα σπίτια όπως πέρυσι. Θα μπορούμε να βγούμε με μάσκες και αποστάσεις, να πάμε και στον προαύλιο χώρο, με αποστάσεις και μάσκες. Μόλις πουν ότι επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό θα φύγουν όλοι. Είναι ψυχολογικά πιεσμένος ο κόσμος».
«Για εμάς», είπε, «σημασία έχει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και να σταματήσουν να περιμένουν ουρά έξω από τις ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι». Προέκρινε, δε, να επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.
«Σκεφτείτε το νοσηλευτικό προσωπικό»
Ταυτόχρονα, η γιατρός, τόνισε τις μάχες που δίνει το ιατρονοσηέυτικό προσωπικό της χώρας αλλά και πώς νιώθει η ίδια και οι συνάδελφοί της όταν ακούν ερωτήματα του τύπου «πού θα πάμε για Πάσχα;».
«Πάνω από όλα να σκεφτούμε το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό για τις μάχες που δίνουν στα νοσοκομεία και δεύτερον που θα κάνουμε διακοπές. Εάν κάποιος κάνει μια βόλτα σε ένα νοσοκομείο και δει καθημερινά τι γίνεται, δεν νομίζω ότι θα σκεφτεί που θα πάει το Πάσχα. Να σταματήσουμε αυτές τις μέρες να ρωτάμε τι θα κάνουμε το Πάσχα. Εμείς που είμαστε στα νοσοκομεία, όταν ακούμε τις ερωτήσεις τι θα κάνουμε το Πάσχα, είναι πολύ εκνευριστικό».