Ακόμη μία κρίσιμη συνεδρίαση ξεκινά σήμερα για τους 33 Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι θα εξετάσουν ξανά όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα για κάθε περιοχή που βρίσκεται στο κόκκινο και στο βαθύ κόκκινο.

Στο μικροσκόπιο των ειδικών θα βρεθούν σαφώς η Αχαΐα, η Κοζάνη και η Θεσσαλονίκη, οι οποίες εκτός του ότι βρίσκονται στη ζώνη αυξημένης επιτήρησης, εκεί έχει κριθεί και ακατάλληλο το άνοιγμα του λιανεμπορίου γι’ αυτή την εβδομάδα.

Οι ειδικοί λοιπόν θα συνεδριάσουν σήμερα προκειμένου να αποφασίσουν αν το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει σε αυτές τις περιοχές από Δευτέρα.

Πάντως όλα δείχνουν πως δύσκολα η Επιτροπή θα δώσει το πράσινο φως για το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη, την ώρα που πριν λίγες ημέρες εισηγήθηκε το άνοιγμα των σχολείων σε όλη τη χώρα κι αυτό, εν μέσω αντιρρήσεων.

Υπενθυμίζεται πως η επιτροπή των ειδικών είχε εισηγηθεί να μην επιτραπούν ούτε οι διαδημοτικές μετακινήσεις στις περιοχές αυτές, καθώς όπως ανέφεραν παρατηρούνταν μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, ωστόσο η κυβέρνηση αποφάσισε να τις «ελευθερώσει».

Πάντως σε περίπτωση που παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στην κοινότητα και μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας δεν αποκλείεται οι ειδικοί να εισηγηθούν ξανά αυτό το μέτρο. Μία τέτοια απόφαση πάντως θα σήμαινε πως ο ιός βρίσκεται σε έξαρση στις παραπάνω τρεις περιοχές.

Συνεδριάζει και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το AstraZeneca

Την ίδια ώρα κρίσιμη ημέρα αποφάσεων είναι η σημερινή και για τα ζητήματα που επικρατούν σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Για τον λόγο αυτό στις 9 το πρωί είναι προγραμματισμένη η σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, προκειμένου να αξιολογηθούν τα στοιχεία μετά και τις τελευταίες συνεδριάσεις του ΠΟΥ και του ΕΜΑ για τις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca.

Υπενθυμίζεται πως στην ενημέρωση για τον εμβολιασμό τη Δευτέρα, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι μόλις ένα περιστατικό θρόμβωσης έχει καταγραφεί στη χώρα μας μετά από 346.000 δόσεις εμβολίου της AstaZeneca.

Στο ενδιάμεσο, όμως, την Τετάρτη καταγράφηκε ο θάνατος μιας 60χρονης που πέθανε από θρόμβωση μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca.

Υπάρχουν ακόμα μερικές καταγγελίες για παρόμοιες παρενέργειες του εμβολίου, οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί επίσημα.

«Πάσχα στο χωριό»

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται από τώρα το σχέδιο με… κωδική ονομασία «Πάσχα στο χωριό». Το σκεπτικό για μια ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων είναι ότι κανείς δεν περιμένει πως το φετινό Πάσχα θα είναι όπως το περσινό, λόγω κόπωσης των πολιτών, λόγω των εμβολίων και λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που θα επικρατούν στις αρχές Μαΐου.

Κατά κύριο λόγο, είναι κοινό μυστικό ότι δεν αναμένεται πως θα τηρηθεί το Πάσχα με lockdown στην πόλη για δεύτερη χρονιά. Γι’ αυτό τον λόγο, καταρτίζεται ένα σχέδιο ώστε να μπορέσει ο κόσμος να πάει στο χωριό με ασφάλεια, οργάνωση και μέτρα.

Η κατάρτιση του κυβερνητικού σχεδίου για το Πάσχα είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα κινηθεί πάνω σε δύο άξονες: τον εμβολιασμό και τα self test.

Τα έως τώρα δεδομένα αναφέρουν ότι:

  • Θα επιτρέπεται μόνο μία μετακίνηση/ένας προορισμός – όχι ενδιάμεσες στάσεις, όχι εκδρομές σε άλλες περιοχές.
  • Θα υπάρχει μια διαδικασία self testing, με δήλωση του αποτελέσματος σε ανάλογη πλατφόρμα όπως αυτή για τους μαθητές. Στους πολίτες θα δίνεται κάποιο χαρτί/υπεύθυνη δήλωση για το αποτέλεσμα του τεστ.
  • Φυσικά δεν μπορούν να ελεγχθούν όλοι οι οδηγοί, αλλά οι έλεγχοι στα διόδια θα είναι αυστηροί.

Με δεδομένο ότι σήμερα φτάσαμε τους 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς, αναμένεται έως τα τέλη Μαΐου να έχουν γίνει 4,5 εκατ. εμβολιασμοί. Έτσι, μια ικανοποιητική μερίδα του πληθυσμού θα έχει κάποια προστασία για τον ιό το Πάσχα.

Ομως αν το «πείραμα» δεν πάει καλά, την εβδομάδα αμέσως μετά το Πάσχα μεταξύ 3-10 Μαΐου , μπορεί να φθάσουμε τους 1.200 διασωληνωμένους, εάν ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου το γνωστό πλέον Rt παραμείνει χαμηλά, στο 1,1.

Προσβλήθηκε το 10% του πληθυσμού

Μέχρι τον Δεκέμβριο που πέρασε, είχε προσβληθεί περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη του καθηγητή επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Λάρισας Χρ. Χατζηχριστοδούλου.

Οι ειδικοί υπολογίζουν τα πραγματικά κρούσματα να είναι μεταξύ 6-10 φορές περισσότερα από αυτά που επιβεβαιώνονται καθημερινά.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο κορωνοϊός να παραμείνει ενδημικός και η επιδημία να μην εξαφανιστεί, τόνισε όμως ότι με επιδημιολογική επιτήρηση και βελτιστοποίηση των μέτρων να επιτύχουμε σταθερά χαμηλό αριθμό λοιμώξεων.

Μάχη 10 ημερών

Κάθε μέρα όμως στα νοσοκομεία γιατροί και νοσηλευτες ξεπερνούν κάθε μέρα τα όριά τους. Οι εισαγωγές σπάνε πλέον όλα τα ρεκόρ και όπως εκτιμούν οι γιατροί αποκλιμάκωση δεν περιμένουμε πριν τις 20 Απριλίου για αυτό και κάνουν λόγο για έναν 10ήμερο πόλεμο που έχουν μπροστά τους.

Το τελευταίο 24ωρο στα νοσοκομεία της χώρας εισήχθησαν 595 ασθενείς. Στην Αττική, ο αριθμός των εισαγωγών ξεπέρασε τις 300

Ουσιαστικά, δηλαδή, ένα ολόκληρο νοσοκομείο ασθενών covid. Και τα διαθέσιμα κρεβάτια παραμένουν δυσεύρετα ενώ δεκάδες παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.