Το τεράστιο ενδιαφέρον για τα voucher της «Ψηφιακής Μέριμνας» συνεχίζεται, παρά τις αρχικές δυσλειτουργίες της πλατφόρμας. Ως εχθές το απόγευμα είχαν κατατεθεί περίπου 172.000 αιτήσεις, εκ των οποίων περίπου 114.000 είχαν εγκριθεί. Οι μεγαλύτερες αλυσίδες τεχνολογίας συμμετέχουν στο πρόγραμμα με… τυμπανοκρουσίες, ανακοινώσεις, διαφημίσεις. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος ανέρχονται σε περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 νέους.
Σήμερα, από τις 12 το μεσημέρι, δίνεται δεύτερη ευκαιρία σε όσους έμειναν εκτός λόγω δυσλειτουργίας της πλατφόρμας τις προηγούμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, όσοι είτε απορρίφθηκαν, είτε έχουν υποβάλλει αίτημα επανεξέτασης, είτε το αίτημά τους έχει μερικώς εγκριθεί, θα μπορούν να μπουν για να κάνουν διορθώσεις.
Σε αρκετές περιπτώσεις, τα λάθη παρουσιάστηκαν στα στοιχεία των παιδιών (επώνυμο, όνομα κλπ.), τα οποία δεν εμφανίζονταν σωστά στην αίτηση. Το πιο σύνηθες πρόβλημα είναι η αναφορά «άρρεν» ή «θήλυ» στο πεδίο όνομα, αντί του πραγματικού ονόματος του παιδιού. Δεδομένου ότι τα στοιχεία αυτά αντλούνται αυτόματα (ηλεκτρονικά) από το μητρώο ΑΜΚΑ και δεν συμπληρώνονται από τον δικαιούχο, θα πρέπει πρώτα να γίνει επικαιροποίηση των στοιχείων στο μητρώο ΑΜΚΑ και κατόπιν οι δικαιούχοι να κάνουν νέο loginστην πλατφόρμα να προχωρήσουν στην υποβολή της αίτησης.
Προβλήματα προέκυψαν ακόμη λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου φόρτου των συστημάτων στη φάση επιβεβαίωσης της φοίτησης τέκνων που φοιτούν σε δημόσιες δομές: πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ΑΕΙ και ΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας.
Μεγαλώνει η πίτα της αγοράς τεχνολογικού εξοπλισμού
Το πρόγραμμα θα ρίξει στην αγορά των laptops, tabletsκαι desktops, περισσότερα -έως πολλαπλάσια- από 112 εκατ. ευρώ, μοιράζοντας 560.000 vouchersαξίας 200 ευρώ. Δεδομένου ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2019 πουλήθηκαν 340.000 tablets και 425.000 laptops, και το 2020 πουλήθηκαν 380.000 tabletsκαι 536.000 laptops, τα 560.000 vouchersπου θα πέσου στην αγορά θα προσδώσουν νέα δυναμική.
Δικαιούχοι του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα» είναι οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, οι οποίες δικαιούνται να λάβουν επιταγή 200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας από 4 έως 24 ετών, το οποίο φοιτά σε δημόσια εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του Α’ κύκλου του προγράμματος, μπορούν να καταθέσουν αίτηση οι εγκεκριμένοι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ για το έτος 2020, οι οποίοι εντάσσονται στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται ως και την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021.
Μόλις η αίτησή τους εγκριθεί, οι δικαιούχοι λαμβάνουν την επιταγή ή τις επιταγές τους μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος, καθώς και με SMS στο κινητό τηλέφωνο το οποίο δήλωσαν στην αίτησή τους. Οι επιταγές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις 12 Απριλίου έως και τις 30 Ιουλίου για την αγορά εγκεκριμένου τεχνολογικού εξοπλισμού της επιλογής των δικαιούχων, από εγκεκριμένο προμηθευτή της επιλογής τους.
Οι δικαιούχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις επιταγές είτε για την κάλυψη του συνολικού κόστους του εξοπλισμού της επιλογής τους, είτε για την κάλυψη μέρους του συνολικού κόστους, εφόσον αυτό ξεπερνά την αξία των διαθέσιμων επιταγών. Οι οικογένειες με περισσότερα από ένα ωφελούμενα τέκνα μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως και τρεις επιταγές για την αγορά μίας μοναδικής συσκευής, εφόσον το επιθυμούν.
Σημειώνεται ότι το voucher χρησιμοποιείται μόνο με τη ρητή συγκατάθεση του δικαιούχου, μέσω του πιστοποιημένου κινητού του. Το κάθε voucher μετά την έκδοσή του συνδέεται με το συγκεκριμένο δικαιούχο και δε μεταβιβάζεται.
Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στις προτάσεις του εθνικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0», υπό το γενικό τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Εκπαίδευσης», για τον οποίο ζητούνται συνολικά 364 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ενεργοποίηση του προγράμματος γίνεται μέσω του εθνικού σκέλους τους Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έως ότου εκταμιευθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.