To προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση μειώθηκε τα τελευταία χρόνια σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat.
Την τελευταία δεκαετία, η ΕΕ είχε εμφανίσει αύξηση στο προσδόκιμο ζωής. Μάλιστα, οι επίσημες στατιστικές είχαν αποκαλύψει ότι το προσδόκιμο ζωής είχε αυξηθεί, κατά μέσο όρο, περισσότερο από δύο χρόνια ανά δεκαετία από τη δεκαετία του 1960.
Ωστόσο, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι το προσδόκιμο ζωής σταθεροποιήθηκε ή ακόμη και μειώθηκε τα τελευταία χρόνια σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ.
Τα στοιχεία για το 2020
Επιπλέον, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 πέρυσι, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση μειώθηκε στη συντριπτική πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ με διαθέσιμα δεδομένα για το 2020.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στην Ισπανία (-1,6 χρόνια σε σύγκριση με το 2019) και τη Βουλγαρία (-1,5), ακολουθούμενες από τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία (όλες -1,4).
Στην περίπτωση της Ελλάδας, το προσδόκιμο ζωής έπεσε κατά 0,5 έτη ενώ στην Κύπρο δεν παρουσιάζεται κάποια μεταβολή. Σταθερή και η Λετονία.
Στον αντίποδα, αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής σε Δανία, Φινλανδία και Νορβηγία με 0,1 για τις δύο πρώτες χώρες και 0,3 για την πιο ευνοημένη Νορβηγία.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της Eurostat, που παρέχουν τις πληροφορίες από πρόσφατα δημοσιευμένες προσωρινές εκτιμήσεις για το προσδόκιμο ζωής το 2020, οι άντρες επηρεάστηκαν ελαφρώς περισσότερο στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ με διαθέσιμα δεδομένα για το 2020.
Αναλυτικότερα, οι μεγαλύτερες μειώσεις του προσδόκιμου ζωής για τους άνδρες καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (-1,7 έτη), τη Λετονία και την Πολωνία (και στις δύο -1,5 έτη), καθώς και στην Ισπανία και τη Ρουμανία με 1,4 έτη και στις δύο χώρες.
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της Eurostaτ, το προσδόκιμο ζωής είναι ένας δείκτης περιόδου θνησιμότητας, που δείχνει τη μέση διάρκεια ζωής σε έναν πληθυσμό που υπόκειται στα ποσοστά θνησιμότητας της επιλεγμένης χρονικής περιόδου.
Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές που εκτιμήθηκαν παραπάνω για το προσδόκιμο ζωής το έτος 2020 θα ισχύουν εάν οι συνθήκες θνησιμότητας που παρατηρήθηκαν το 2020, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας COVID-19, θα διαρκέσουν για τα επόμενα χρόνια.
Αυτά τα προσδόκιμα ζωής είναι προσωρινές εκτιμήσεις από δεδομένα εβδομαδιαίων θανάτων επισημαίνουν τα στοιχεία, ενώ υπάρχει και η διευκρίνιση ότι για την περίπτωση της Ιρλανδίας δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για το 2020 ενώ για την Γερμανία τα μη διαθέσιμα δεδομένα, έγκειται στην κατά φύλο κατανομή.