Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, το άνοιγμα των σχολείων με το «όπλο» των self test και την πιθανότητα του Πάσχα στο χωριό μίλησε στο LIVE NEWS ο κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, Καθηγητής Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
«Έχουμε μια σταθεροποίηση. Θεωρώ ότι είχαμε την κορύφωση την προηγούμενη εβδομάδα και πάμε σε μια σταθεροποίηση και θα ακολουθήσει μια πολύ αργή αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει 3-4 βδομάδες. Πρώτα θα είναι στα κρούσματα, μετά στις νοσηλείες και τελευταία θα έχουμε πτώσεις στις διασωληνώσεις. Τελευταία θα ακολουθήσει πολύ αργότερα η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ», ανέφερε αρχικά σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Ερωτηθείς για το άνοιγμα των Λυκείων με τη χρήση του εβδομαδιαίου ελέγχου μέσω των self test, τόνισε:
«Όλα είναι ενδεχόμενα. Και η αύξηση στον συντελεστή μεταδοτικότητας. Εμείς σαν επιτροπή και υπήρχε ομοφωνία σε αυτό, ήταν να δώσουμε τις προϋποθέσεις για το άνοιγμα των σχολείων, όπως τα δύο τεστ. Ήμασταν ομόφωνοι όσον αφορά στις προϋποθέσεις. Υπήρχε διαφορετική εκτίμηση ως προς τον χρόνο που θα ανοίξουν τα σχολεία. Επικράτησε η άποψη πως με τα δύο τεστ, δίνεται η δυνατότητα να ελέγξουμε την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Παρατηρήσαμε ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα είχε δύο φορές περισσότερη επίπτωση από το αναμενόμενο σε αρκετές περιοχές. Είχαμε αυξημένη μετάδοση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα χωρίς να είναι ανοιχτά τα σχολεία. Η ευκαιρία να ελέγξουμε μεγάλο κομμάτι αυτή της ηλικιακής ομάδας, ακόμα και τους μισούς μαθητές, θα βρω πολλούς μαθητές θετικούς κι αυτό είναι κέρδος. Αντί να είναι έξω και να εκτίθενται…».
«Στα σχολεία θα είναι πιο ελεγμένες οι συνθήκες. Φοράνε μάσκα και πλέον έχουμε το εργαλείο με τα self test. Όλες οι κινήσεις έχουν ρίσκο, δεν υπάρχει η τέλεια λύση σε αυτόν τον αγώνα. Παλαιότερα λεγόταν να κάνουμε ένα σκληρό lockdown, αυτός ο ιός είναι αγώνας μαραθώνιος κι όχι ταχύτητας. Αυτή την στιγμή έχουμε άλλα όπλα. Ανάλογα με τις συνθήκες αποφασίζουμε και δρούμε», πρόσθεσε.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου να τοποθετεί για το ενδεχόμενο του Πάσχα στο χωριό, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα ήθελα να καλλιεργήσω προσδοκίες στον πληθυσμό. Θα το δούμε όταν έρθει η ώρα».