Στα θρανία επιστρέφουν από την Δευτέρα 12 Απριλίου, οι μαθητές των Λυκείων όλης της χώρας, για μάθημα δια ζώσης, από σχεδόν έξι μήνες τηλεκπαίδευσης, ενώ για μετά το Πάσχα μετατίθενται οι αποφάσεις για το άνοιγμα Γυμνασίων και Δημοτικών όπως ξεκαθάρισαν κυβερνητικά στελέχη.
Η κυβέρνηση, μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των Λυκείων, φαίνεται πως επιθυμεί να παγώσει το άνοιγμα οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας πριν το Πάσχα, λαμβάνοντας υπόψην τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις ενστάσεις των ειδικών.
Τόσο η Νίκη Κεραμέως όσο και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, φρόντισαν να βάλουν φρένο στα σενάρια για περαιτέρω άνοιγμα της εκπαίδευσης, ξεκαθαρίζοντας ότι σε αυτή τη φάση άνοιξαν με προσεκτικά βήματα τα Λύκεια, ωστόσο δημοτικά, γυμνάσια (αλλά και εστίαση) πάνε για μετά τις γιορτές.
Δεν ανοίγουν Γυμνάσια και Δημοτικά πριν το Πάσχα
Την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να μην ζητήσει το άνοιγμα Γυμνασίων και Δημοτικών πριν το Πάσχα εξέφρασε η Νίκη Κεραμέως.
Απαντώντας σε ερώτηση σε συνέντευξη στον Αντ1 απέκλεισε το ενδεχόμενο καθώς αυτό που έχει προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η επιστροφή των μαθητών των Λυκείων στις αίθουσες από τη Δευτέρα και κατόπιν η διαδικασία θα προχωρά βήμα – βήμα.
«Δύο εβδομάδες απομένουν μέχρι τις διακοπές» είπε χαρακτηριστικά, και γι’ αυτό μέχρι και την περίοδο του Πάσχα θα συνεχιστεί κανονικά η τηλεκπαίδευση για τις υπόλοιπες ηλικίες, αποκλείοντας με τον τρόπο αυτό επαναλειτουργία στο διάστημα αυτό γυμνασίων και δημοτικών.
«Πριν το Πάσχα δεν θα ζητήσουμε άνοιγμα Γυμνασίων».
Άλλωστε, επανέλαβε ότι τα Λύκεια έχουν μείνει κλειστά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τις υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες και οι μαθητές της Γ’ Λυκείου ετοιμάζονται να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις.
Μετά τις γιορτές τα νεότερα
Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθάρισε σε αυτή τη φάση θα ανοίξουν μόνο τα Λύκεια με προσεκτικά βήματα, ενώ Δημοτικά, Γυμνάσια και εστίαση πάνε για μετά τις γιορτές.
Χαρακτήρισε, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, εργαλείο επανάστασης τα self test τα οποία θα βοηθήσουν για το άνοιγμα του Λυκείου.
Όσον αφορά την ανησυχία που έχει εκφραστεί για τυχόν ψευδείς δηλώσεις, ο ίδιος τόνισε ότι σε περίπτωση που δηλωθεί ψευδώς ένα θετικό τεστ τότε υπάρχει κίνδυνος να είναι φορέας μολύνοντας κόσμο γύρω του.
Με τη θέση αυτή της κυβέρνησης συμφωνούν και αρκετοί επιστήμονες, όπως ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος που υποστήριξε ότι «δεν γίνεται να τα ανοίξουμε όλα στην κορύφωση της πανδημίας».
Πώς θα λειτουργήσουν τα Λύκεια
Το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των Λυκείων, με μέτρα και υποχρεωτικά self test δύο φορές την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς, έδωσε χθες η επιτροπή εμπειρογνωμόνων –κατά πλειοψηφία – στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, θέτοντας όμως όρους και προϋποθέσεις για να εξασφαλιστεί η ομαλή, απρόσκοπτη και ασφαλή επάνοδο των μαθητών στις τάξεις.
Στο «οπλοστάσιο» για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών και των καθηγητών στα σχολεία η κυβέρνηση έριξε και την διενέργεια των self test.
Έτσι τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν από τη Δευτέρα και πάλι τα μαθήματα στην τάξη, με την υποχρέωση μαθητές και εκπαιδευτικοί να κάνουν self test δύο φορές την εβδομάδα.
Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προμηθευτούν από τα φαρμακεία τα δωρεάν self test τα οποία και θα πρέπει να τα κάνουν από 24 έως και 48ωρες πριν εμφανιστούν στο σχολείο τους. Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ την οποία και θα δείχνουν πριν την είσοδο τους στο σχολείο ενώ η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται δύο φορές την εβδομάδα, τη Δευτέρα και την Πέμπτη.
Από σήμερα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, και από την Παρασκευή σε όλα τα φαρμακεία της χώρας, γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το δεύτερο τεστ.
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους.
Πως θα δηλώνεται το αποτέλεσμα του self test
Το αποτέλεσμα θα πρέπει να δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (τίθεται σε λειτουργία την Κυριακή), στην οποία θα γίνεται είσοδος με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.
Εάν κάποιος έχει υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των σχολείων δεν απαιτείται εκ νέου έλεγχος με self test.
Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.
Τα 8 SOS για την ασφαλή επιστροφή
Τα 8 SOS για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων είναι:
- Προσκόμιση βεβαίωσης αρνητικού self test δυο φορές την εβδομάδα.
- Όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές υποχρεωτικά θα φορούν μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
- Τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες για ομάδες μαθητών.
- Οι ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες θα είναι σταθερές
- Όλοι πρέπει να κάνουν συχνή χρήση αντισηπτικών.
- Θα γίνονται σχολαστικοί καθαρισμοί αιθουσών, τουαλέτες και λοιπών σχολικών χώρων
- Τακτικοί θα είναι οι αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά, ενώ σε περιοχές που δεν έχει κρύο τα παράθυρα μπορούν να μένουν διαρκώς ανοικτά
- Θα εφαρμοστούν και όλα τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
«Τεράστια εκπαιδευτική ανάγκη»
Η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα στο άνοιγμα των Λυκείων για δύο λόγους: Γιατί παρέμειναν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και επειδή πλησιάζουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις.
Ενδεικτικό είναι ότι τα Λύκεια θα ανοίξουν για δια ζώσης εκπαίδευση και στις “βαθιά κόκκινες” περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και της Κοζάνης, καθώς οτιδήποτε άλλο θα ήταν άδικο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, που έχουν μπροστά τους τη δοκιμασία των εξετάσεων.
Η επαναλειτουργία τους θεωρείται και ως ένα είδος crash test για το περαιτέρω άνοιγμα της εκπαίδευσης. Εφόσον τα δείγματα γραφής από την κινητικότητα των μαθητών κριθούν θετικά και δεν απειλήσουν τις αντοχές του Συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση σχεδιάζει αμέσως μετά το Πάσχα να ανοίξουν και τα Γυμνάσια μαζί με τα Δημοτικά σχολεία.
Σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας Θεόδωρο Βασιλακόπουλο (Σκάι), που υπεραμύνθηκε του ανοίγματος των Λυκείων, πρέπει να ανοίξουν πρώτα πιλοτικά κάποιες δραστηριότητες ως μηχανισμός για να μειωθούν οι επικίνδυνες επαφές. Έφερε ως παράδειγμα το λιανεμπόριο λέγοντας ότι η λειτουργία του δεν αποτελεί «άνοιγμα» αλλά ανακατεύθυνση επικίνδυνων επαφών σε λιγότερο επικίνδυνες, σε χώρους όπου είναι πιο εύκολο να τηρηθούν τα πρωτόκολλα.
Διαφορετικές απόψεις
Για τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων για την έναρξη της διά ζώσης εκπαίδευσης στα Λύκεια από την προσεχή Δευτέρα, τόνισε, ότι το άνοιγμα των Λυκείων είναι μια τεράστια εκπαιδευτική ανάγκη και κυρίως για τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών.
Εξήγησε ότι η προετοιμασία για της πανελλήνιες για τους πολύ φτωχούς γίνεται μέσα στα Λύκεια, σε πιο μεσαία στρώματα γίνεται με ενισχυτική διδασκαλία στα φροντιστήρια που είναι επίσης κλειστά, ενώ τα ανώτερα οικονομικά στρώματα συνεχίζουν να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα στα σπίτια τους.
Από την άλλη πλευρά, την διαφωνία του με το άνοιγμα των λυκείων εξέφρασε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Όπως είπε χαρακτηριστικά «θα φανεί τη Μεγάλη Δευτέρα τι θα έχει συμβεί, ας ελπίσουμε να εξελιχθούν όλα ομαλώς».
Ο ίδιος κρατά αυτή τη στάση, διότι όπως εξήγησε, υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα, ενώ η πίεση στα νοσοκομεία είναι μεγάλη. Ειδικότερα στη Β. Ελλάδα που φαίνεται να αυξάνεται. Πρόσθεσε, ότι αναμένεται η κορύφωση του φαινομένου περίπου στις 20 Απριλίου. Σημείωσε πως η χώρα μας κινδυνεύει να βρεθεί στην ίδια δύσκολη θέση που βρέθηκε η Πορτογαλία.