«Είμαστε στην αρχή του τέλους για τον διαγωνισμό της Ψυττάλειας» είπε σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Χάρης Σαχίνης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης εκπροσώπων του τύπου, αναφερόμενος στη σύμβασης των 280 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ψυττάλειας. Αν και η διοίκηση είναι προετοιμασμένη για προσφυγές και σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας, εκτιμάται ότι το σήριαλ στο οποίο έχει εξελιχθεί και αυτός ο διαγωνισμός βρίσκεται στα τελευταία επεισόδια. Εκτιμάται ότι θα λάβει τέλος περί τα τέλη Σεπτεμβρίου με την ανάδειξη του αναδόχου.

Όπως έχει γίνει γνωστό από πληροφορίες, η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν οι ΑΚΤΩΡ-Αβαξ-ΕΡΓΟΤΕΜ, που είχε προσφύγει και σε προηγούμενο στάδιο, προκειμένου οι δύο άλλοι συμμετέχοντες να αποκλειστούν από τον διαγωνισμό, αναμένεται να καταθέσει νέα προσφυγή, κατά της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ να συμπεριλάβει στο άνοιγμα των προσφορών και τα σχήματα INTRAKATSuezInternational-ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Μυτιληναίος-Τεχνική Εταιρεία Χριστόφορος Κωνσταντινίδης.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εταιρείες έχουν ήδη τη διαχείριση του ΚΕΛ από την έναρξη της λειτουργίας του. Η σύμβαση έληγε αρχικά στις 31 Μαρτίου του 2019, όμως οι δικαστικές εμπλοκές του διαγωνισμού για τον νέο ανάδοχο την έχουν οδηγήσει σε τρεις παρατάσεις. Η πιο πρόσφατη αφορά maximumδιάστημα ενός έτους (ως 31/03/2022), όμως με την υπογραφή της νέας σύμβασης η παράταση αυτή θα λήξει απευθείας.

Το παρασκήνιο για να φτάσει ο διαγωνισμός στην τελική φάση

Ο διαγωνισμός μπήκε στην τελική φάση πριν τρεις ημέρες και με τα τρία συμμετέχοντα σχήματα. Υπάρχει όμως ένα πλούσιο παρασκήνιο προτού φτάσει ως εδώ, το οποίο όπως φαίνεται θα μας απασχολήσει και τους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η Επιτροπή του διαγωνισμού είχε προτείνει τον αποκλεισμό των δύο άλλων συμμετεχόντων. Μάλιστα, η δυσαρέσκεια για την πρόταση αυτή ήταν τόσο μεγάλος στη γαλλική πλευρά (Suez) που η υπόθεση έφτασε ως και το Μέγαρο Μαξίμου.

Το πράσινο φως για τη συνέχιση του διαγωνισμού δόθηκε τελικά στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, μετά από απόφαση του ΣτΕ. Όπως εξήγησε σήμερα ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ, ουσιαστικά το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε ότι το ΔΣ της εταιρείας είναι το μόνο που μπορεί να λάβει απόφαση για το ποιος θα περάσει και ποιος θα αποκλειστεί από τη διαγωνιστική διαδικασία. Μάλιστα, επέτρεψε στο ΔΣ να συνεκτιμήσει όποια πληροφορία έκρινε απαραίτητη από έγκριτους καθηγητές και επιστήμονες του ΤΕΕ. «Στόχος μας ήταν να έχουμε ανταγωνισμό, ώστε να πετύχουμε την καλύτερη προσφορά για τη λειτουργία της εταιρείας προς όφελος των καταναλωτών» επισήμανε ο κ. Σαχίνης, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής οι επιλογές της διοίκησης έχουν δικαιωθεί.

Οι οικονομικές προσφορές θα κρίνουν τον νικητή

Δεδομένου ότι η βαρύτητα των τεχνικών προσφορών ανέρχεται στο 30%, ενώ το υπόλοιπο 70% είναι οι οικονομικές προσφορές για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, το πιθανότερο είναι το οικονομικό αντίκρισμα θα κρίνει τον νικητή. Η βαθμολογία που πέτυχαν οι τρεις συμμετέχοντες μετά την αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο.

Η βαθμολογία έχει ως εξής:

·     ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. – ΑΒΑΞ – ΕΡΓΟΤΕΜ: 109,93

·     INTRAKAT – SUEZ INTERNATIONAL – ΤΕΡΝΑΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: 108,0

·     ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: 106,0