Το άνοιγμα όλων των Λυκείων της χώρας από τη Δευτέρα 12 Απριλίου ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Είχε προηγηθεί έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής των Ειδικών για το ζήτημα αυτό και το άνοιγμα των σχολείων αποφασίστηκε με πλειοψηφία. Μόνον εννέα μέλη της Επιτροπής ψήφισαν εναντίον προβάλλοντας το επιχείρημα την αύξηση των κρουσμάτων. Τα επιστημονικά δεδομένα που οδήγησαν την επιτροπή στη σύσταση για άνοιγμα των σχολείων ανέλυσε ο Σωτήρης Τσιόδρας: «Τα παιδιά είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μετάδοσης της νόσου» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιόδρας, ενώ, αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις, αλλά είναι σημαντική η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα. Στη συνεδρίαση ήταν παρούσα και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Να σημειώσω ότι εάν δεν άνοιγαν τα Λύκεια στις 12 Απριλίου υπήρχε κίνδυνος να χανόταν ολόκληρη η χρονιά. Μαθαίνω λοιπόν ότι στην Επιτροπή εμφανίστηκε και ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νίκος Γιατρομανωλάκης για τις σχολές χορού και άλλες παρόμοιες σχολές, πλην όμως οι ειδικοί αποφάσισαν να μην ανοίξουν.

***
Δύο υποχρεωτικά τεστ

Το άνοιγμα, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας θα συνοδεύεται με 2 υποχρεωτικά self test την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Όπως είπε χαρακτηριστικά «η διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορωνοϊού δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου, γίνεται προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη.

***
Ο Τσίπρας και οι εκλογές

Ένα ακόμα βήμα προτού ζητήσει επισήμως εκλογές εμφανίστηκε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος να διεκδικήσει την πολιτική αλλαγή με στόχο την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και τη προστασία των εργαζόμενων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας». Προχώρησε σε όξυνση της αντιπολιτευτικής του ρητορικής προαναγγέλλοντας αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από ψηφοφορίες στη Βουλή, λόγω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών που ακολουθούνται στο πλαίσιο περιοριστικών μέτρων αλλά και προσφυγές στη Δικαιοσύνη ως μέσο άσκησης του αντιπολιτευτικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ. Το επόμενο βήμα, όπως λένε οι γνωρίζοντες είναι να ζητήσει εκλογές.

***
Ο Ερντογάν εξοργίζει την Φώφη

Αυτή εικόνα που κάνει τον γύρο του διαδικτύου με τον Ερντογάν και τον Σαρλ Μισέλ να… στρογγυλοκάθονται και να αφήνουν «σύξυλη» τη Φον ντερ Λάιεν προκάλεσε την οργή της Φώφης Γεννηματά. Σε ανάρτησή της στο twitter η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την στάση του προέδρου της Τουρκίας κατά την επίσημη συνάντηση που είχε με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα -με το γνωστό επεισόδιο που δημιουργήθηκε, όταν η τουρκική προεδρία δεν είχε προβλέψει κάθισμα για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Υπήρξε όμως και αντίδραση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που εξέδωσε ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι «οι γυναίκες αξίζουν την ίδια αναγνώριση, όπως και οι άνδρες συνάδελφοί τους». Σκληρή ανακοίνωση γεμάτη νόημα.

***
Αλλά, αν η συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς θεωρείται δεδομένη για όποιον έχει την παραμικρή πείρα από το πρωτόκολλο, αλλά και την ουσιαστική μεταχείριση των γυναικών σε ισλαμικό περιβάλλον, η στάση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου δεδομένη. Ο Σαρλ Μισέλ δεν ήταν προετοιμασμένος για την αναμενόμενη, αν όχι προμελετημένη, προσβολή; Και αν όχι, τι ήταν αυτό που τον εμπόδισε στην αυτονόητη αυθόρμητη αντίδραση; Ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεως.

***

Τσιόδρας και ο ρυθμός αύξησης του κορωνοϊού

Ας επανέλθω όμως στον κ. Τσιόδρα και στην ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών. Μιλώντας για τον ρυθμό διάδοσης του κορωνοϊού, το Rt, εξήγησε πως με την τιμή του στο 0.97 σήμερα, ο αριθμός των διασωληνωμένων αναμένεται να παραμείνει σχετικά υψηλός μέχρι και τα τέλη Μαΐου, με περίπου 400 ασθενείς σε ΜΕΘ Covid. Σημείωσε πως με τη συγκεκριμένη νόσο δεν είναι εφικτές οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις, γιατί όλα εξαρτώνται και από τη συμπεριφορά μας. «Μπορεί να φτάσουμε και τις 1.000 κλίνες ΜΕΘ κοντά στον Μάιο, αν το Rt ανεβεί κοντά στο 1,1», είπε. Τις τελευταίες εβδομάδες, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε σχέση με τα εξιτήρια και αυτό δημιουργεί μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, επισημαίνοντας πως το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας παραμένει σε «βαθύ κόκκινο».

***
Και όμως υπάρχει εξισορρόπηση σε εισαγωγές και εξαγωγές

Τα τελευταία στοιχεία όμως αποδεικνύουν ότι υπάρχει μια εξισορρόπηση ανάμεσα στις εισαγωγές και στις εξαγωγές στα νοσοκομεία. Να σκεφτείτε ότι την Τρίτη υπήρξαν 200 εισαγωγές λιγότερες και ότι τα περιστατικά αναμονής στο ΕΚΑΒ μειώθηκαν.

***
Η Δικαιοσύνη καλεί Φουρθιώτη

Οπως είχατε ενημερωθεί από αυτή την στήλη στο «στόχαστρο» των εισαγγελικών αρχών ήδη βρίσκονται μία σειρά από οικονομικές υποθέσεις με κεντρικό πρόσωπο τον (παρουσιαστή) Μένιο Φουρθιώτη και στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης ερευνάται αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα ,όπως αυτό της απάτης και της απόπειρας απάτης. Για την πλήρη και ταχεία διερεύνηση της υπόθεσης αυτής, που έχει λάβει και πολιτικές διαστάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές να εξετάσουν όλα τα δεδομένα για το «φορολογικό» προφίλ του Μ. Φουρθιώτη, ώστε άμεσα τα στοιχεία να διαβιβαστούν προς επεξεργασία και αποτίμηση στον εισαγγελικό λειτουργό. Όπως πληροφορούμαι ανάμεσα στις υποθέσεις που ερευνώνται είναι και αυτή που αφορά στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, και τον τρόπο με τον οποίο ο Μένιος Φουρθιώτης φέρεται να προσπάθησε να εισπράξει χρήματα. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο Φουρθιώτης εμφανίζεται ότι προσπάθησε να πάρει χρήματα από το εν λόγω πρόγραμμα δηλώνοντας ότι παίρνει μισθό 80.000 ευρώ όταν λίγους μήνες πριν ο μισθός που δήλωνε ήταν κάτω από 1.000 ευρώ.

***
Έρχονται αλλαγές στον Αρειο Πάγο

Μεγάλες αλλαγές, μαθαίνω ότι προβλέπονται τον Ιούνιο στον Άρειο Πάγο με τη μαζική συνταξιοδότηση περίπου 10 Αντιπροέδρων Αρείου Πάγου. Και επίσης αντιεισαγγελέων και αεροπαγιτών λόγω συμπληρώσεως του 67 έτους της ηλικίας τους. Αναμένονται επομένως βαθιές βουτιές στην επετηρίδα για να καλυφθούν οι θέσεις. Το ενδιαφέρον ως εκ τούτου είναι πολύ μεγάλο. Όπως και το γεγονός ότι ο νέος / η νέα Προέδρος του Αρείου Πάγου δεν θα είναι μονοετούς θητείας δηλαδή 66 ετών. Οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις θα οδηγήσουν σε νεότερο Πρόεδρο μεγαλύτερης θητείας.

***
Βιοηθική και Τεχνοηθική

‘Αλλη μία κυβερνητική Επιτροπή έκανε την εμφάνισή της. Πρόκειται για την Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής. Νέοι όροι θα μου πείτε. Αλλά, όπως με πληροφορούν η Επιτροπή αυτή θα αποτελεί συμβουλευτικό όργανο τη Πολιτείας ως προς τους τομείς των επιστημών της ζωής και των νέων τεχνολογιών εν γένει. Έχει ως αποστολή τη διερεύνηση των ηθικών κοινωνικών και νομικών διαστάσεων στους τομείς, ιδίως της βιολογίας, της βιοτεχνολογίας, της ιατρικής, της γενετικής, καθώς και των νέων τεχνολογιών, όπως της τεχνικής νοημοσύνης των προηγμένων αλγορίθμων και της ρομποτικής. Φοβερή Επιτροπή θα πείτε. Το θέμα είναι ποιος ή ποια θα είναι επικεφαλής;

Σας πληροφορώ λοιπόν ότι βρέθηκε και είναι γυναίκα με πλούσιο βιογραφικό. Πρόκειται για την Ευτυχία (Έφη) Βαγενά, καθηγήτρια Βιοηθικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχης. Συνεργάτης στο Berkman Klein Center for Internet & Society του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και επισκέπτρια λέκτορας στο κέντρο Βιοηθικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ίδρυσε το Εργαστήριο Ηθικής και Πολιτικής της Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, είναι εκλεγμένο μέλος της Ελβετικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και είναι τακτικός σύμβουλος διεθνών οργανισμών και κυβερνήσεων σε θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης και ηθικής.

***

Η Ακρόπολη στον καιρό της πανδημίας

Με το που άνοιξαν οι αρχαιολογικοί χώροι, αυτοί που πρώτοι τους επισκέφθηκαν, ελλείψει τουριστών ήταν οι Έλληνες. Οι οποίοι, φαίνεται ότι θέλησαν να ξαναγνωρίσουν και την Ακρόπολη. Το περασμένο Σαββατοκύριακο επισκέφθηκαν την Ακρόπολη 4.200 Έλληνες με τις οικογένειές τους. Οι 2.500 το Σάββατο και οι 1.700 την Κυριακή. Ποτέ άλλοτε μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο δεν είχαν επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης τόσοι πολλοί Έλληνες.

***
Ο Στουρνάρας ο Ντράγκι και το…QE

Είναι γνωστή η φιλική σχέση που συνδέει τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα με τον Μάριο Ντράγκι, όταν ο «Σούπερ Μάριο» ήταν διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τότε που ο Μάριο Ντράγκι ήρθε προς το τέλος της θητείας του στην Ελλάδα και ο κ. Στουρνάρας του παρέθεσε δείπνο (παρουσία και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υπουργών, και ακαδημαϊκών) στο δώμα της Τράπεζας της Ελλάδος. Τώρα όμως που ο Ντράγκι έγινε πρωθυπουργός της Ιταλίας, εξακολουθεί ο κ. Στουρνάρας να έχει επαφές μαζί του; Με τον οποίο όπως έλεγε ότι για έξι χρόνια καθόταν σε διπλανές καρέκλες; Ρώτησα λοιπόν ευθέως τον κεντρικό τραπεζίτη εάν έχει κάποια επικοινωνία με τον Μάριο Ντράγκι και ιδού τι μου απάντησε: «Όχι. Νομίζω τώρα έχει να αντιμετωπίσει άλλα προβλήματα!». Να υπενθυμίσω, εδώ ότι το δώρο που έκανε ο κ. Στουρνάρας στον κ. Ντράγκι, επί τη αποχωρήσει του από την ΕΚΤ ήταν ένα… παιδικό επιτραπέζιο παιχνίδι με την ονομασία…QE (στη γλώσσα των οικονομολόγων και των τραπεζιτών σημαίνει…«ποσοτική χαλάρωση»). Τι έγινε αυτό το παιχνίδι; Ποιος να ξέρει