Tα κρούσματα της πανδημίας δεν υποχωρούν παρά το lockdown, το οποίο κακά τα ψέματα δεν έχει καμία σχέση με τα δύο προηγούμενα αφού η δική μας παραβατικότητα έχει αυξηθεί και οι έλεγχοι της αστυνομίας σχεδόν εκμηδενισθεί.
Η κυβέρνηση θα ανοίξει την αγορά γιατί διαπιστώνει ότι το τρίτο απαγορευτικό δεν έφερε αποτέλεσμα: και η οικονομία κλειστή και η πανδημία να κάνει… πάρτι. Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος που λέει ότι χωρίς έστω αυτό το «χαλαρό» lockdown θα θρηνούσαμε ακόμη περισσότερα θύματα. Το οικονομικό επιτελείο έχει ένα μεγάλο στοίχημα μπροστά του. Με τα κεφάλαια στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για το 2021 να έχουν αυξηθεί από τα αρχικώς προϋπολογισθέντα 7,5 δισ. στα 14 δισ., είναι ορατός ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Τα λεφτά της κρατικής στήριξης δεν είναι απεριόριστα, για αυτό και το άνοιγμα της αγοράς παρά την έξαρση των κρουσμάτων είναι ειλημμένη απόφαση (οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι σύντομα θα υπάρξει αποκλιμάκωση).
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι με το άνοιγμα της αγοράς και σε βάθος χρόνου κάποιων μηνών να αυξηθούν τα έσοδα μέσω των φόρων και να μειωθούν ταυτόχρονα οι δαπάνες στήριξης. Το άνοιγμα βεβαίως πρέπει να γίνει με αυστηρούς κανόνες και εδώ ο κάθε πολίτης οφείλει να δείξει αντανακλαστικά και πειθαρχία. Αλλιώς οι κουρασμένοι από τον εγκλεισμό πολίτες θα ξεκουραστούν σε… κάποια κλίνη νοσοκομείου.
«Το Βήμα της Κυριακής» δημοσίευσε μελέτη για την εξέλιξη της ανεργίας, με την παραδοχή ότι 200.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο μετά την άρση των μέτρων στήριξης. Το δυσμενές σενάριο κάνει λόγο για εκτόξευση της ανεργίας στο 29% στο τέλος του 2021. Για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο θα πρέπει να διατηρηθεί το «δίχτυ ασφαλείας» επιχειρήσεων και εργαζομένων έως το τέλος του 2021. Αυτό προϋποθέτει ακόμη περισσότερο στοχευμένα μέτρα στήριξης και όχι οριζόντια, και βεβαίως η εκκίνηση της αγοράς να αποδώσει τα προσδοκώμενα έσοδα. Ευπρόσδεκτα τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά αργούν. Υπάρχει το «τώρα», που είναι αμείλικτο.