Προετοιμασία 20’ Ψήσιμο 20’

ΥΛΙΚΑ (για 15 πατατοπιτάκια)

10 λευκά σπαράγγια χοντρά ή πράσινα

1 καπνιστό σκουμπρί

Για τα πιτάκια

200 γρ. πατάτα βρασμένη, ζεστή

150 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο

2 αβγά + 2 ασπράδια

30 ml ελαιόλαδο + λίγο για το τηγάνισμα.

50 ml γάλα

Για την aioli

100 γρ. βρασμένη πατάτα

2 κρόκους αβγού

2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες

200 ml ελαιόλαδο

1 λεμόνι, τον χυμό

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Καθαρίζουμε τα σπαράγγια με το πίλερ. Τα δένουμε με έναν σπάγκο, φτιάχνοντας ένα «μπουκέτο». Αυτό το κάνουμε για να μην «κακοποιηθούν» τα λουλούδια από τα σπαράγγια καθώς βράζουν.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα σπαράγγια για 8-10 λεπτά σε αλατισμένο νερό.

Πιτάκια Στο μίξερ ή σε ένα μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά και τα χτυπάμε καλά για να γίνουν λεία κρέμα.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο – το ύψος του να είναι ένα εκατοστό – και το βάζουμε στη φωτιά.

Με την κουτάλα της σούπας ρίχνουμε χυλό στο ζεστό λάδι δημιουργώντας στρογγυλά πιτάκια. Ψήνουμε και από τις δύο πλευρές να πάρουν χρυσό χρώμα.

Αioli  Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο και προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε.

Σερβίρισμα Κόβουμε κάθε σπαράγγι σε τρία κομμάτια. Τα αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο.

Σε μια πιατέλα βάζουμε τα πιτάκια. Πάνω από κάθε πιτάκι βάζουμε δύο κομμάτια σπαράγγι, ένα κομμάτι σκουμπρί καπνιστό και λίγη από τη σάλτσα. Τελειώνουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.