Τα βλέπει αισιόδοξα ο πρώην διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Πολ Τόμσεν σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να ευδοκιμήσει μεσα στην ευρωζώνη, ο οποίος εστίασε στο ζήτημα της πελατειακού συστήματος.
Μιλώντας στο συνέδριο του Economist με θέμα «200 Χρόνια Οικονομικής Επιβίωσης», η Ευρώπη πρέπει να δώσει τη στήριξη αλλά με το ζητούμενο ότι η Ελλάδα θα κάνει μεταρρυθμίσεις και επειδή, όπως είπε, αυτό βλεπω να μην γίνεται είμαι απαισιόδοξος. Αναγνώρισε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει προβεί πράγματι σε ορισμένες παρεμβάσεις αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα.Εκτίμησε ότι δεν βλέπω την Ελλάδα να κλείνει κενά και πως οι νέοι της θα συνεχίζουν να την εγκαταλείπουν κυρίως λόγω του πελατειακού συστήματος
Σχολιάζοντας το παρελθόν ανέφερε ότι πραγματικά προσπαθησαν στην κυβέρνηση του Παπανδρέου να κάνουν αλλαγές, όπως στα εργασιακά και φυσικά ότι το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε το πολιτικό κόστος, ενώ έδωσε συγχαρητήρια για αυτές τις αλλαγές.
Επανέλαβε την ανάγκη αναδιάρθρωσης των χρεών στις υπερχρεωμένες οικονομίες της Ευρωζώνης και σχετικά με την Ελλάδα ανέφερε πως όταν προκύπτει πρόβλημα αφερεγγυότητας γίνεται πρόβλημα ρευστότητας. Και συνέχισε: όταν ως ΕΕ επιτρέπεις την προβολή εκτιμήσεων της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους σε ορίζοντα τόσο πολλών δεκαετιών τότε αυτό δεν είναι αξιόπιστο. Προέβλεψε πως λόγω της πανδημίας θα υπαρξουν πιεσεις για τη μείωση του χρέους.
Δεν βλέπω το μέλλον τόσο ζοφερό όσο τα βλέπει ο Πολ είπε ο Τόμας Βίζερ, πρώην επικεφαλής του EWG. Εστίασε στο έλλειμμα αποτελεσματικότητας των ελληνικών προγραμμάτων διάσωσης και είπε ότι έγινε λάθος η διαπίστωση ότι το πρόβλημα ήταν μόνο το δημοσιονομικό και παραδέχτηκε το λάθος ότι τότε ήταν υπερβολικά αισιόδοξες οι παραδοχές για την προοπτική βιωσιμότητας του χρέους.