Λιγότερο από ένας μήνας, έχει απομείνει για το Πάσχα, και πολλοί ονειρεύονται να σουβλίσουν τον οβελία στο χωριό.
Παρόλο που η πανδημία δεν έχει μπει ακόμη σε τροχιά αποκλιμάκωσης, η κόπωση των πολιτών από τα συνεχή περιοριστικά μέτρα «ζητά» κι άλλη εκτόνωση, και το ερώτημα που, μεταξύ άλλων κυριαρχεί, είναι αν θα μπορέσουν οι πολίτες να πάνε το Πάσχα στο χωριό ή αν θα παραμείνουν στα σπίτια τους.
Από την κυβέρνηση, έχει ξεκαθαριστεί πως είναι αρκετά νωρίς για να γνωρίζουμε από τώρα τι θα γίνει με το φετινό Πάσχα, για το οποίο όμως πολλά κυβερνητικά στελέχη, τις προηγούμενες ημέρες έλεγαν πως θα είναι καλύτερο από το «περσινό».
Οι πιθανότητες για άνοιγμα των μετακινήσεων εκτός νομού που θα επιτρέψουν την έξοδο του Πάσχα, την δεδομένη στιγμή φαίνεται πως να είναι στο 50-50.
Οι ειδικοί είναι συγκρατημένοι καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο στη ζυγαριά μπαίνει και η ψυχική κούραση των πολιτών, που «ανοίγει το παράθυρο» για Πάσχα στο χωριό με εισιτήριο τα self test. Κάτι που φαίνεται να εξετάζουν οι ειδικοί και αν τελικά το αποφασίσουν, θα ανοίξει η μετακίνηση εκτός νομού με αυτοκίνητο και πιθανότατα και με πλοίο.
Σε κάθε περίπτωση, η μετακίνηση εκτός νομού, έχει πέσει στο τραπέζι και είναι ένα θέμα που αναμένεται να έχει αποφασιστεί μέσα στο επόμενο 20ήμερο.
Το μεγάλο «ίσως»
Όπως πολλές φορές έχει τονιστεί, το ξεκλείδωμα της χώρας θα γίνει σταδιακά, βήμα βήμα κάθε φορά. Θα προχωράμε στο επόμενο βήμα, αφού αξιολογηθούν οι επιπτώσεις του προηγούμενου. Οι ειδικοί κρίνουν μέρα με την μέρα, τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως θα κρίνουν και τις τυχόν επιπτώσεις από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και ακολούθως θα κάνουν τις εισηγήσεις τους.
Στη ζυγαριά, αυτή τη φορά θα μπει και η μεγάλη κόπωση των πολιτών από τα συνεχή περιοριστικά μέτρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι για πρώτη φορά ο Γκίκας Μαγιορκίνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της μετακίνησης εκτός νομού το Πάσχα.
«Θα πρέπει να ζυγίσουμε την ψυχική βαρύτητα του κόσμου και τα μέτρα δημόσιας υγείας» είπε χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.
«Αν ήμασταν σε αυτή την κατάσταση πέρυσι, δεν νομίζω να πηγαίναμε σε ανοίγματα. Αλλά αυτή τη στιγμή ζυγίζουμε μια μεγάλη κούραση του κόσμου. Δεν το αποκλείω, αλλά δεν μπορώ να πω κιόλας ότι θα γίνει» είπε στον Σκάι ο κ. Μαγιορκίνης.
Τι εξετάζεται
Στην κυβέρνηση δείχνουν πως θα περιμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών για το αν θα επιτραπεί τελικά η έξοδος του Πάσχα. Υπό τον όρο ότι δεν θα ξεσπάσει ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες, η κυβέρνηση θα ήθελε να προχωρήσει στην απελευθέρωση και των περιφερειακών μετακινήσεων την Μεγάλη Εβδομάδα.
Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι άνοιγμα των μετακινήσεων εκτός νομού με self test, ή μετακινήσεις μεταξύ περιοχών με το ίδιο επιδημιολογικό φορτίο.
Κάτι το οποίο προκρίνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου και μέλος της Επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος:
«Έχω την αίσθηση ότι η μετακίνηση των ανθρώπων από την κυρία κατοικία τους στη δευτερεύουσα κατοικία τους, εφόσον βρίσκονται σε περιοχές του ίδιου επιδημιολογικού φορτίου θα διευκόλυνε ώστε να έχουμε λιγότερους συνωστισμούς τα Σαββατοκύριακα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αλλά μόνο αυτοί και υπό αυτή την προϋπόθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιo μήκος κύματος ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου, ανέφερε ότι θα μπορούσαν να επιτραπούν οι μετακινήσεις όπου δεν υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο ή οι διανομαρχιακές εφόσον βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο επιδημιολογικής εικόνας. Πρόσθεσε πάντως ότι είναι νωρίς ακόμη για να πούμε για το Πάσχα.
Self test
Με την εστίαση κλειστή δεν αποκλείεται να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού για Πάσχα στο χωριό με συγκεκριμένους κανόνες και μετά από self test, σύμφωνα με άλλο σενάριο που προκρίνεται.
Σύμφωνα με τον καθηγητή επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, «αν τα πράγματα πάνε καλά και έχουμε αποκλιμάκωση θα μπορούσε με έλεγχο – τεστ να γίνονται μετακινήσεις το Πάσχα».
Επίσης αποκάλυψε πως για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις η επιτροπή θέλει να θέσει το self test πριν το ταξίδι με το πλοίο.
Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού
Υπενθυμίζεται πως οι μετακινήσεις από νομό σε νομό εν μέσω του lockdown, επιτρέπονται για έξι λόγους, που είναι οι ακόλουθοι:
- Από και προς την εργασία.
- Για λόγους υγείας.
- Προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.
- Για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
- Για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή/φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, σύμφωνα με την περ. (ιστ) της παρ. 2 του άρθρου 3 ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου/εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων, σύμφωνα με την περ. (β) της παρ. 2 του άρθρου 3.
- Για μια μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/-τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό.