«Τα συμπεράσματα της ιατροδικαστικής έκθεσης , της πραγματογνώμονα της οικογένειας είναι συμβατά με πτώση του Σήφη Βαλυράκη στην θάλασσα, βύθιση και κτυπήματα που δέχθηκε από την καρίνα και την προπέλα του φουσκωτού του, από το περιστρεφόμενο ακυβέρνητο σκάφος του. Έτσι μπορεί να εξηγηθούν απολύτως τα τραύματα του άτυχου πρώην υπουργού-στο μάτι και στον αγκώνα- από θλον και τέμνον όργανο που περιγράφεται.  Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ευσταθεί ότι ο πρώην υπουργός δέχθηκε επίθεση από άγνωστο άτομο μέσα στο φουσκωτό του , σα να πρόκειται για πειρατικό …ρεσάλτο το οποίο δεν έχει περιγραφεί από κανέναν κι έχει σημαντικά και προφανή λογικά κενά. Στην εν λόγω έκθεση διαπιστώνεται ότι ο 78χρονος έχει δεχθεί ορισμένα κτυπήματα από προπέλα, χωρίς να προσδιορίζεται περί ποίας πρόκειται. Όμως συμπληρώνεται ότι δεν θα μπορούσε να βυθισθεί – επειδή η στολή του δεν είχε βαρίδια – μέχρι την προπέλα του φουσκωτού του που είναι σε βάθος 70 εκατοστών. Ωστόσο αυτό θα μπορούσε να γίνει αν είχε παρασυρθεί κάτω από την επίπεδη καρίνα του σκάφους του. Ακόμη αν δεν τον κτύπησε, με βάση αυτό το σκεπτικό, η προπέλα του φουσκωτού του, τότε δεν θα μπορούσε να το κτυπήσουν άλλες – όπως ενός μνημονευόμενου αλιευτικού – που είναι σε μεγαλύτερο βαθος και συνήθως καλυμμένες από το ξύλινο σύστημα πλοήγησης , σύμφωνα με προηγούμενη εκδοχή από την πλευρά τεχνικού συμβούλου της οικογενείας του αποθανόντος»

Σε αυτή την αναφορά προχώρησαν , μιλώντας προς «Το Βήμα» ιατροδικαστής και πραγματογνώμονας που παρακολουθούν την εξελιξη της έρευνας του Λιμενικού αλλά και τις αναφορές ιδιωτικών τεχνικών συμβούλων σχετικά με το δραματικό συμβάν στα τέλη Ιανουαρίου στην Ερέτρια στο οποίο έχασε τη ζωή του ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης. Με τους εν λόγω ειδικούς να αναφέρουν ότι οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται για πλήγματα από δύο άλλα «φονικά» όργανα που κρατούσε ένας ή ακόμη και δύο  δράστες που συνεπλάκησαν μαζί του, πριν πέσει στην θάλασσα δεν έχει κανένα λογικό υπόβαθρο και καμιά σχέση με την δικογραφία που έχει σχηματισθεί.

O 78χρονος πολιτικός βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Κυριακής –στις 24 Ιανουαρίου 2021-στην περιοχή Πεζονήσι της Ερέτριας. Η εικόνα που είχε δημιουργηθεί από τις πρώτες μαρτυρίες κι από αρχική ανάλυση των δεδομένων ήταν ότι ο 78χρονος πρώην υπουργός έχασε την ισορροπία του, έπεσε στην θάλασσα χωρίς να απενεργοποιήσει την μηχανή του φουσκωτού του γιατί δεν «φορούσε» ειδικό μοχλό ασφαλείας. Ετσι το φουσκωτό του άρχισε να πραγματοποιεί –όπως έχει συμβεί σε δεκάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις – ακυβέρνητο «κύκλους» και σε αυτήν την πορεία κτύπησε τον Σήφη Βαλυράκη που ίσως επιχείρησε να ανέβει πάλι στο φουσκωτό του. Όμως την επόμενη ημέρα εμφανίσθηκε 40χρονος ιδιώτης (ΣΣ ερασιτέχνης ψαράς που είχε προστριβές με επαγγελματίες αλιείς της Ερέτριας) που έδωσε μια άλλη εκδοχή και μίλησε για εμπλοκή ενός αλιευτικού σκάφους στο συμβάν, χωρίς όμως σε καμιά περίπτωση ν αναφέρεται σε κτυπήματα που δέχθηκε ο Σήφης Βαλυράκης. Ο εν λόγω μάρτυρας σε συνέντευξη του στις 27 Ιανουαρίου 2021 είχε αναφέρει:  «Αυτός με το αλιευτικό φώναξε προς τον Βαλυράκη, ότι θα φωνάξει το Λιμεναρχείο διότι αυτό που κάνει απαγορεύεται και ο Βαλυράκης αντέδρασε. Τότε ο ψαράς με το καϊκι, το περιέφερε δυο σβούρες γύρω από το φουσκωτό για να σηκώσει κυματισμό. Τότε ο ένας τράβηξε δεξιά και ο άλλος αριστερά». Δηλαδή ο αυτόπτης μάρτυρας αναφερει ρητώς ότι μετά τον επιδεικτικό κυματισμό του αναφερόμενου αλιευτικού τα δύο σκάφη κινήθηκαν προς αντίθετες κατευθύνσεις.

Όμως και η εκδοχή περί συμπλοκής, που προβάλλεται τις τελευταίες ημέρες έχει σειρά άλλων προβληματικών σημείων αφού όπως λένε αρμόδιοι αξιωματούχοι «αν υποτεθεί ότι κάποιος –που δεν τον είδε κανείς-πήδηξε στο σκάφος του Σήφη Βαλυράκη να τον κτυπήσει, πώς έφυγε από αυτό; Κι αυτό γιατι όταν έπεσε ο πρώην υπουργός στην θάλασσα άρχισε να κινείται ακυβέρνητο; Βούτηξε στην θάλασσα κι άρχισε να κολυμπά προς το δικό του χωρίς να κινδυνεύσει από το περιστρεφόμενο σκάφος του πολιτικού; Μήπως άραγε μπορούμε να δεχθούμε ότι ίσως ο Σήφης Βαλυράκης …ανέβηκε αυτός στο αλιευτικό , κι άφησε χωρίς χειριστή το σκάφος του κι ακολούθως έπεσε στην θάλασσα από κτύπημα που δεχθηκε πάνω σε άλλο σκάφος; ; Κι αν συνέβησαν όλα αυτά γιατί δεν βρέθηκαν ίχνη πρόσκρουσης ή τριβής με άλλο σκάφους στο φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη ή στην στολή του»;

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 30 ακόμη μάρτυρες δεν είδαν κανένα αλιευτικό να έχει προσεγγίσει το σκάφος του γνωστού πολιτικού , κι ούτε από τα βίντεο που έχουν εξετασθεί  προκύπτει κάτι σχετικό.