Η αυριανή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη κρίνει και μια σοβαρή παράμετρο των συνομιλιών Ελλάδας και Τουρκίας και για τις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ουσιαστικά αύριο θα φανεί κατά πόσο και ως ποιο βαθμό η Αθήνα μπορεί να προσδοκά σε ανατροπή των δεδομένων όσον αφορά την ισχύ του τουρκολιβυκού συμφώνου για την ΑΟΖ.
Μισθοφόροι και βαρίδια
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα αν και αυτό που πρέπει να κρατήσει κανείς είναι ότι ο μεταβατικός πρωθυπουργός της κυβέρνησης ενότητας της Λιβύης Ντμπεϊμπά έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του συμφώνου Τρίπολης – Άγκυρας, ενώ σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως βρίσκεται και σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Η Ελλάδα προσπαθεί ουσιαστικά να καλύψει το χαμένο έδαφος από την υποστήριξη που παρείχε στον Χαφτάρ και όχι του πρώην διεθνώς αναγνωρισμένου καθεστώτος Σάρατζ και επιδιώκει την επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας και Λιβύης οι οποίες είχαν ουσιαστικά παγώσει και σημαδεύτηκαν από την απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα όταν ο Σάρατζ υπέγραψε το σύμφωνο για την ΑΟΖ με τον Ταγίπ Ερντογάν το 2019.
Μάλιστα η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη Λιβύη συμπίπτει με την επανέναρξη της λειτουργίας της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και του προξενείου στη Βεγγάζη.
«Προσβλέπουμε ότι η νέα αυτή σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών θα γραφτεί πάνω στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της καλής πίστης. Είναι σημαντικό για τη Λιβύη, στη νέα αυτή εποχή, να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω, όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της. Αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη φωτογραφίζοντας τόσο το τουρκολιβυκό σύμφωνο όσο και την παρουσία Τούρκων μισθοφόρων στη Λιβύη.
Μάλιστα ο Νίκος Δένδιας μετά την τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Σερβίας στο Βελιγράδι αφού επανέλαβε ουσιαστικά τα μηνύματα που εξέπεμψε και η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε συγκεκριμένα ότι ότι σε μια κανονική Λιβύη «το τουρκολιβυκό μνημόνιο που φαντασιώνεται το μοίρασμα θαλασσίων ζωνών δεν μπορεί να έχει ισχύ».
Το πρόγραμμα των επισκέψεων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο στις 15:25 τοπική ώρα (16:25 ώρα Ελλάδος), θα συναντηθεί με τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ενώ παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας –που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στην επίσημη επίσκεψή του στη Λιβύη- θα έχει συνάντηση με την ομόλογο του Najla al-Mangoush.
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και ακολούθως οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο. Στις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδος), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την ελληνική πρεσβεία στη Λιβύη.
Στην τελική ευθεία για τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου
Μεγάλες προσδοκίες από αυτό το ταξίδι στη Λιβύη δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχουν αναφορικά με το πως και πόσο θετικά θα επιδράσει στην εξέλιξη των διεργασιών στα ελληνοτουρκικά.
Στο μεταξύ μπαίνουμε προς την τελική ευθεία για την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα και τη συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου που έχει προγραμματιστεί για τις 14 Απριλίου.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών από το Βελιγράδι σήμερα επανέλαβε την πάγια τοποθέτησή του ότι θα επισκεφθεί τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συνεχιστούν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Το γεγονός ότι απομένουν λιγότερες από 10 μέρες για το κρίσιμο αυτό τετ α τετ και ο κ. Δένδιας επαναλαμβάνει αυτές τις δηλώσεις περί προϋποθέσεων δείχνει πως ακόμα δεν έχει εξομαλυνθεί το κλίμα.
Μάλιστα η Άγκυρα φαίνεται πως επιθυμεί να αυξήσει την ένταση ενόψει και της Πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη προαναγγέλλοντας ότι θα ξαναβγούν στη Μεσόγειο τα ερευνητικά και τα γεωτρύπανα.
Πάντως από τις μέχρι τώρα κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα, φαντάζει δύσκολη η υπαναχώρηση της Ελλάδας από τις συνομιλίες και την επί της ουσίας διαπραγμάτευση που γίνεται αυτή τη στιγμή με την Τουρκία.
Οι δίαυλοι με Τουρκία δεν θα κλείσουν με ευθύνη της Ελλάδας
Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κληθείσα να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ότι τα νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και κατά πόσο αυτές οι δηλώσεις θα μπορούσαν να ανατρέψουν την επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία, ανέφερε:
«Έχω ξαναπεί ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας και διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας δεν πρόκειται να κλείσουν ποτέ με ευθύνη της ελληνικής πλευράς».
Κάπως έτσι διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή το τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στον απόηχο των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Στο βαθμό που η Ελληνική πλευρά από την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Λιβύη δεν κομίσει κάτι συνταρακτικά καινούργιο που να αλλάζει τα δεδομένα σε σχέση με το τουρκολιβυκό σύμφωνο, είναι σαφές πως η Τουρκία θα αισθάνεται πολύ περισσότερο κατοχυρωμένη διπλωματικά ως προς τις διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.