To Υπουργείο Πολιτισμού, μετά τα περιστατικά εργασιακής και σεξουαλικής βίας στον καλλιτεχνικό χώρο, έτσι όπως αναδείχθηκαν από το ελληνικό κίνημα #metoo – και ειδικά μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στην υπόθεση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και πλέον προφυλακισμένου για κατηγορίες βιασμού, Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά και τις επιθέσεις που δέχτηκε η κυβέρνηση για τον τρόπο επιλογής και διορισμού του – θεσπίζει μία νέα διαδικασία επιλογής καλλιτεχνικών διευθυντών στα δύο κρατικά θέατρα της χώρας, το Εθνικό και το Κρατικό Βορείου Ελλάδος.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει την επιλογή και το διορισμό του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή από Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής, μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος του Δ.Σ. των Θεάτρων. Το σχέδιο διάταξης νόμου προβλέπει επίσης και συγκεκριμένα προσόντα, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από την Επιτροπή για την επιλογή των καλλιτεχνικών διευθυντών. Στην ίδια ρύθμιση, προβλέπεται και ο νέος τρόπος διορισμού των αναπληρωτών καλλιτεχνικών διευθυντών των δύο κρατικών θεάτρων.
Όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, το σχέδιο διάταξης νόμου για την αλλαγή θεσμικού πλαισίου επιλογής και διορισμού των καλλιτεχνικών διευθυντών και αναπληρωτών καλλιτεχνικών διευθυντών των κρατικών θεάτρων, θα κατατεθεί ως τροπολογία σε κάποιο από τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, σύμφωνα με το νομοθετικό προγραμματισμό της Βουλής.
Μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, το Υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσει και στην ανακοίνωση των προσώπων που θα συνθέτουν την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής του επόμενου καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε σχετικά ότι η απόφαση να προκηρύσσονται οι θέσεις των καλλιτεχνικών διευθυντών των Οργανισμών που εποπτεύονται από το Υπουργείο – με βάση συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα υποστηρίζει τις ανάγκες του κάθε φορέα – «είναι εκπεφρασμένη από τον Αύγουστο 2019». Και προσέθεσε ότι οι επόμενοι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ θα αναδειχθούν μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Διοικητικού Συμβουλίου των θεάτρων «και αιτιολογημένο πρακτικό Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης και Επιλογής», καταλήγοντας ότι με τη ρύθμιση αυτή, «διασφαλίζεται το κύρος και η αξιοπιστία των δύο Οργανισμών».
Ανάλογη ήταν και η δήλωση του υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο οποίος επεσήμανε ότι με την προτεινόμενη αλλαγή θεσμικού πλαισίου, «επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για μία ανοιχτή διαδικασία επιλογής των Καλλιτεχνικών Διευθυντών των δύο κορυφαίων θεάτρων της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς και με απόλυτη διαφάνεια».