Παναγιωτόπουλος – Όστιν: Τι συζήτησαν οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας – ΗΠΑ στην πρώτη τους επικοινωνία

O Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Οστιν τηλεφώνησε το βράδυ της Πρωταπριλιάς, πρώτα στον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και εν συνεχεία στον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Σε αντίθεση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν που πρώτα τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Οστιν τηλεφώνησε το βράδυ της Πρωταπριλιάς, πρώτα στον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και εν συνεχεία στον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Με το που σήκωσε το τηλέφωνο ο κ. Παναγιωτόπουλος, ακούει τον Αμερικανό ο οποίος, είναι πρώην στρατηγός και ο πρώτος Αφροαμερικανός στο Πεντάγωνο, να του λέει: «Να αφήσουμε τις τυπικότητες και να με αποκαλείς Λόιντ και εγώ θα σε φωνάζω Νίκο».

Ήταν μια εγκάρδια συνομιλία αν και ο κ. Λόιντ το πρώτο πράγμα που είπε στον κ. Παναγιωτόπουλο ήταν να τον ενημερώσει ότι τηλεφώνησε πρώτα και στον κ. Ακάρ, χωρίς όμως να του πει λεπτομέρειες και αμέσως μετά εξέφρασε την στήριξή του υπέρ των ανοικτών καναλιών επικοινωνίας Ελλάδας και Τουρκίας. Κάτι που ο Έλληνας υπουργός Άμυνας δεν έφερε αντίρρηση, φτάνει, όπως είπε στον Αμερικανό, η Τουρκία να μην υπονομεύει τον διάλογο, με προκλητική συμπεριφορά. Αφού, ο κ. Παναγιωτόπουλος απαρίθμησε τα «ανοιχτά κανάλια» στα οποία βρίσκεται η Ελλάδα με την Τουρκία, ήτοι τις διερευνητικές επαφές, τις συνομιλίες στο ΝΑΤΟ και αποσόβηση θερμών επεισοδίων και τις συζητήσεις για την εγκαθίδρυση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ανέφερε στον Αμερικανό τις διπλωματικές εξελίξεις και τις προσπάθειες που καταβάλλονται μείωσης όλων των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εν συνεχεία, οι δυο υπουργοί δεσμεύτηκαν να επαγρυπνούν σχετικά με απειλές κατά της σταθερότητας στη Νότια Πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Η συζήτηση ωστόσο επικεντρώθηκε στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αιζενχάουερ και στη βάση της Σούδας: «Έλα να δεις τη Σούδα από κοντά, να διαπιστώσεις τις δυνατότητες που έχει», είπε σε κάποια στιγμή στον Αμερικανό υπουργό ο κ. Παναγιωτόπουλος. Αν μη τι άλλο επρόκειτο για μία ευθεία πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα και ο κ. Λόιντ απάντησε «ναι, σε κάποια στιγμή θα έρθω να δω τη Σούδα από κοντά». Και αμέσως μετά ρώτησε τον κ. Παναγιωτόπουλο : «Νίκο, πώς σου φάνηκε το Αιζενχάουερ που το επισκεφθήκατε μαζί με τον Πρωθυπουργό;» Η απάντηση που έδωσε ο Έλληνας υπουργός ήταν: «Αποτελεί άλλη μια απόδειξη της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες». Και αφού έγινε συζήτηση για αμυντική συνεργασία, ο Αμερικανός αναφέρθηκε στην υπό κατάρτιση ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία. Έκανε λόγο στην επέκταση της χρονικής διάρκειά της, αλλά και στις νέες εγκαταστάσεις που επιθυμούν οι Αμερικανοί να έχουν στην Ελλάδα.

Δηλαδή πέραν της Σούδας, του Στεφανοβίκειου, της Αλεξανδρούπολης και της Λάρισας, οι Αμερικανοί συζητούν να έχουν και αλλού ανά την Ελλάδα εγκαταστάσεις. Εδώ η ελληνική πλευρά, μαθαίνω, ότι επιδιώκει να περιληφθεί στη νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία και ορισμένα άλλα εδάφια όπως η επιμήκυνση της συμφωνίας, κάτι που ακόμα συζητείται, με τους δύο υπουργούς να τονίζουν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ.

Αμέσως μετά ακολούθησε συζήτηση για το ΝΑΤΟ και ο κ. Λόιντ σημείωσε ότι η Ελλάδα υπερβαίνει συνεχώς τους στόχους αμυντικών δαπανών ης Συμμαχίας, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί ζωτική επένδυση για τη διατήρηση μιας ισχυρής συμμαχίας. Δεν παρέλειψε βεβαίως να αναφερθεί στη μακρόχρονη στρατηγική αμυντική σχέση που ενισχύεται (όπως κομψά το χαρακτήρισε) από ελληνικές επενδύσεις σε αμερικανικά αμυντικά συστήματα, αλλά, όπως έμαθα, δεν επέμεινε και τόσο στα εξοπλιστικά. Το ενδιέφερε κυρίως η νέα αμυντική συμφωνία και η διατήρηση ανοικτών καναλιών Ελλάδας- Τουρκίας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.