Επειδή οι εμβολιασμοί εξελίσσονται κανονικά (και αναμένεται μάλιστα να υπάρξει αρχές το καλοκαιριού και επιτάχυνση αυτών με την άφιξη, τον Ιούνιο 900.000 εμβολίων της (J&J), Τζόνσον έντ Τζόνσον) και ήδη έχουν εμβολιαστεί 1.700.000 Έλληνες (από τους οποίους οι 500.000 και τη δεύτερη δόση), ένα ερώτημα αρχίζει και πλανάται. Πόσο διαρκεί ένα εμβόλιο; Μήπως χρειάζεται να το ξανακάνουμε και πάλι; Έτσι απευθύνθηκα στον καθηγητή του LSE Ηλία Μόσιαλο και τον ρώτησα ευθέως: Σε πόσο καιρό χρειάζεται να ξανακάνουμε εμβόλιο; Πότε εξασθενούν τα αντισώματα; Και ιδού τι μου απάντησε:
Η ανακοίνωση των εταιρειών Pfizer/BioNTech, επιβεβαιώνει πως νεότερα από την συνεχιζόμενη κλινική δοκιμή Φάσης-3 για το εμβόλιο, δείχνουν πως η προστασία του εμβολίου διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Αυτό δεν σημαίνει, εξηγεί ο καθηγητής πως τόσο διαρκεί η προστασία μετά τον εμβολιασμό, άλλα πως έχουμε δεδομένα για τουλάχιστον 6-μηνη προστασία. Οι ρυθμιστικές αρχές επέτρεψαν στις εταιρείες να παρουσιάσουν δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας δύο μηνών για έκτακτη αδειοδότηση. Τα νέα δεδομένα, μας εξηγεί ο καθηγητής, είναι πιθανότατα επαρκή για να θα εξεταστεί το ενδεχόμενο έκδοσης πλήρους άδειας, καθώς υπάρχουν δεδομένα για τουλάχιστον έξι μήνες (προαπαιτούμενο για τα εμβόλια που αποτρέπουν μολυσματικές ασθένειες): «Πραγματικά εξαιρετικά νέα», μου λέει ο κ. καθηγητής.
***Το αίτημα των ΛοιμωξιολόγωνΕνιαία κυβερνητική εκπροσώπηση και ιεράρχηση των θεμάτων που πρέπει να εξετάζονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις ανάγκες του ΕΣΥ, ζήτησαν, όπως πληροφορήθηκα, τα μέλη της Επιτροπής Ειδικών που συνεδρίασαν την Τετάρτη, σε εκείνη την μαραθώνια συνεδρίαση όπου αποφασίστηκε η μερική άρση των μέτρων. Το αίτημα το υπέβαλαν στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη που πήρε μέρος στη συνεδρίαση, μετά από παράπονα ότι «δέχονται διάφορες πιέσεις». Άλλωστε όταν εμφανίζονται πολλοί υπουργοί στις συνεδριάσεις τη Επιτροπής Ειδικών είναι φυσιολογικό, ειπώθηκε ο κάθε ένας υπουργός να ασκεί πίεση για να αρθούν κάποια μέτρα (πάντοτε με τήρηση όλων των προφυλάξεων) που άπτονται των δικών του αρμοδιοτήτων. Ζητήθηκε συγκεκριμένα να γίνεται εκ μέρους της κυβερνήσεως μια ιεράρχηση των θεμάτων (Παιδεία, οικονομία, λιανεμπόριο, κτλ.) και να έρχεται μόνον ένας υπουργός στις συνεδριάσεις της Επιτροπής που θα εκπροσωπεί όλο το Υπουργικό Συμβούλιο.***Στο μικροσκόπιο όλες οι αστυνομικές συνοδείεςΦουρτούνες και έντονη πολιτική αντιπαράθεση έφερε η αποκάλυψη ότι τον παρουσιαστή Φουρθιώτη τον φρουρούσε πολυπληθής ομάδα αστυνομικών, επειδή όπως έλεγε αντιμετώπιζε απειλή από την τρομοκρατική επίθεση της 17Ν, που είχε όμως διαλυθεί εδώ και 20 χρόνια. Ναι, μεν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε εντολή και απομακρύνθηκε η φρουρά από τον κ. Φουρθιώτη, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του ζητεί εξηγήσεις και κάνει λόγο για ψέματα που ειπώθηκαν για την φρουρά του παρουσιαστή. Επειδή στην αρχή η Αστυνομία το διέψευσε αλλά εν συνεχεία αποδείχθηκε πως όντως είχε φρουρά.
Το θέμα θα τελείωνε με την απομάκρυνση της φρουράς του κ. Φουρθιώτη εάν δεν μεσολαβούσαν στο μεταξύ και τα παρακάτω. Πρώτον κυβερνητικά στελέχη επιτέθηκαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι καλύτερα ο ΣΥΡΙΖΑ να μην ομιλεί γιατί τα πρόσωπα που χορηγούσαν την αστυνομική προστασία βρίσκονται ακόμα στις θέσεις τους επί των προηγούμενων κυβερνήσεων. Έλεγαν μάλιστα πως δεν τοποθετήθηκαν από την παρούσα ηγεσία του υπουργείου. Δεύτερον κάνουν λόγο για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με πολυπληθή αστυνομική προστασία, που φτάνει σε μία περίπτωση και τους 120 αστυνομικούς! Τρίτον αναφέρουν πως λειτουργεί μα επιτροπή στην Αστυνομία η οποία εξετάζει την επικινδυνότητα των περιπτώσεων και η επιτροπή αυτή εισηγείται στον Αρχηγό της Αστυνομίας ποιος χρειάζεται προστασία, χωρίς να εμπλέκεται (όπως αναφέρουν) η ηγεσία του υπουργείου. Τέταρτον μετά από την παρέμβαση του πρωθυπουργού και τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας στο υπουργείο αναμένεται να μπει ένα τέλος στη διάθεση αστυνομικών σε δημόσια πρόσωπα, για τα οποία δεν προκύπτει πως αποτελούν στόχο και διατρέχουν κίνδυνο. Και πέμπτο έρχεται, μαθαίνω, Προεδρικό Διάταγμα που ετοιμάζει ο κ. Χρυσοχοΐδης και που θα ξεκαθαρίζει την όλη κατάσταση.
***«Έχω ένα παλικάρι 32 ετών, δώσε μου έναν αναπνευστήρα»Γροθιά στο στομάχι, και ενδεικτικά των συνθηκών πολέμου που εξακολουθούν να επικρατούν στα νοσοκομεία, αποτελούν τα λόγια νοσηλευτή, που αναζητά αγωνιωδώς αναπνευστήρες για τους διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ: «Έχω 18 ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και θέλω αναπνευστήρες! Έχω ένα παλικάρι 32 χρονών…δώσε μου τουλάχιστον έναν γι αυτόν… Θα έρθω εγώ να τον πάρω!!!»Τα είπε στη συνάδελφό του Βούλα Φεϊζίδου , που είναι προϊσταμένη νοσηλεύτρια στη ΜΕΘ του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και εκείνη τα γνωστοποίησε με μια συγκλονιστική ανάρτηση στην οποία περιγράφει τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Όπως αναφέρει, ο συνάδελφός της, την παρακάλεσε να τη βοηθήσει. Αλλά δεν μπορούσε. Δεν είχε αναπνευστήρα να δώσει.***Η Σούδα και οι απανωτές επισκέψεις ΑμερικανώνΓια να δείτε πόσο πολύ ενδιαφέρονται οι Αμερικανοί για τη Σούδα σας λέω και τούτα: Δεν είναι μόνον η αναφορά προς τη συγκεκριμένη ναυτική και αεροπορική βάση που έκανε ο Μπάιντεν, κοτζάμ πλανητάρχης στο μήνυμά του για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, ούτε βεβαίως η επίσκεψη στη σημαντικότερη ναυτική και αεροπορική βάση της Μεσογείου του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, λίγο πριν παραδώσει την εξουσία ο Τραμπ, ούτε όμως οι συνεχείς επισκέψεις αεροπλανοφόρων, ελικοπτεροφόρων και άλλων θηριωδών αμερικανικών πολεμικών πλοίων. Είναι και οι συχνές επισκέψεις υψηλόβαθμών Αμερικανών στρατιωτικών. Την περασμένη Τετάρτη, για παράδειγμα, ο Διοικητής των Αμερικανικών Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής, Υποναύαρχος Christopher S. Gray συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Αμερικανικής Ευκολίας Αεροπορικής Βάσης Σούδας, Πλοίαρχο Rafael C. Facudo, επισκέφθηκαν την 115 Πτέρυγα Μάχης (115ΠΜ), όπου τους υποδέχθηκε ο Διοικητής της Μονάδας, Σμήναρχος (Ι) Ιωάννης Χατζηγεωργίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο όρος «θέματα κοινού ενδιαφέροντος», αναφέρεται στην στρατιωτική διάλεκτο, όταν δεν θέλουν να αποκαλύψουν το περιεχόμενο των συζητήσεων.***Η Βουλή τιμά τα παιδιά των ηρώωνΗ Βουλή για τα παιδιά των πεσόντων αξιωματικών και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας υπέγραψε απόφαση για τη χορήγηση 730.000 ευρώ σε 72 παιδιά αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας την πατρίδα. Η Βουλή χορηγεί αυτά τα χρήματα για όλα τα παιδιά έως την ηλικία των 25 ετών, από το 2010, με απόφαση του τότε Προέδρου Φίλιππου Πετσάλνικου.
***Στον ΣΥΡΙΖΑ κανείς δεν χάνεταιΓια παράδειγμα το δίδυμο της ΕΡΤ που ξεσήκωσε διαμαρτυρίες με την εμφάνισή του επιστρατεύεται από το κόμμα (τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται μόνον κατόπιν συγκατάθεσης του Αλέξη Τσίπρα) προφανώς για να στηρίξουν επικοινωνιακά τη γραμμή στήριξης του Νίκου Παππά στην προανακριτική επιτροπή. Και να προβάλουν το κοινοβουλευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος για την Κατερίνα Ακριβοπούλου και τον Σωτήρη Καψώχα, με κοινή πορεία στην κρατική τηλεόραση επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
***Σμηνίτες γεράκια στον ΑγχίαλοΜια ασυνήθιστη ανάρτηση στο επίσημο site της Πολεμικής Αεροπορίας (εκεί όπου συνήθως προβάλλονται οι δραστηριότητες της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και οι αναχαιτίσεις τουρκικών αεροσκαφών) έκανε την εμφάνισή της και είχε να κάνει με τα… πουλιά. Με τη συνύπαρξη πουλιών και μαχητικών στους ελληνικούς ουρανούς και πόσο μπορεί αυτή να επιφέρει επικίνδυνες καταστάσεις (για τα μαχητικά βεβαίως). Ο υπολογισμός της επικινδυνότητας, σημειώνει η Πολεμική Αεροπορία, βασίζεται στη μελέτη και αναγνώριση των πτηνών, τις δραστηριότητες και τις συνήθειες τους, καθώς και τους παράγοντες που τα προσελκύουν. Η διαχείριση της επικινδυνότητας βασίζεται σε ένα σύνολο προσεκτικά σχεδιασμένων και εφαρμοσμένων παθητικών και ενεργητικών μέτρων που αποβλέπουν κυρίως στην εξάλειψη των παραγόντων που συγκεντρώνουν τους πληθυσμούς των πτηνών και ξεκινά πρώτα από την αναγνώριση του είδους. Τι είναι αυτό που προστατεύει τα αεροδρόμια και τα μαχητικά από τα πτηνά; Τα γεράκια.Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν η Πολεμική Αεροπορία προσλαμβάνει γεράκια, ειδικά εκπαιδευμένα γεράκια, τα οποία αξιοποιούνται προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες εκδίωξης των πουλιών από τα αεροδρόμια σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου, ώστε να μην υπάρξει καμία απειλή κατά την από- προσγείωση των μαχητικών. Τα γεράκια έχουν τη βάση τους στα αεροδρόμια της Καλαμάτας και του Αγχιάλου. Αποστολή τους να προστατέψουν τα μαχητικά. Και τούτο γιατί όταν το μαχητικό προσκρούσει σε σμήνος πουλιών , την ώρα που απογειώνεται ή την ώρα που προσγειώνεται, τότε υπάρχει κίνδυνος να τα ρουφήξει η μηχανή του και να προκαλέσουν ακόμα και την πτώση του. Αλλά η Πολεμική Αεροπορία δεν προσλαμβάνει και εκπαιδεύει μόνον γεράκια. Προσλαμβάνει και σκύλους για τη φύλαξη των αεροδρομίων