Την καινοφανή εκδοχή ότι «ο Σήφης Βαλυράκης ίσως δολοφονήθηκε με άγνωστα αιχμηρά αντικείμενα – πιθανόν μετά από συμπλοκή πάνω στο σκάφος του ή στη θάλασσα – πριν χτυπηθεί από προπέλα» φέρεται να διατυπώνει η πλευρά του 78χρονου πρώην υπουργού που έχασε την ζωή του στα τέλη Ιανουαρίου στην Ερέτρια.
Κι αυτό με βάση απόσπασμα από πόρισμα – μετά από σχετική ανάθεση της οικογένειας του Σήφη Βαλυράκη – της καθηγήτριας ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας κυρίας Χαράς Σπηλιοπούλου που κάνει λόγο και για άλλα όργανα που προκάλεσαν κακώσεις στον άτυχο πολιτικό. Χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται οτιδήποτε.
«Χτυπήματα άγνωστης προέλευσης»
Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα ουδείς είχε αναφέρει οτιδήποτε για συμπλοκή ή χτυπήματα που είχε δεχθεί ο άτυχος πρώην υπουργός πριν βρεθεί στην θάλασσα. Καθώς κι ότι ο μοναδικός μάρτυρας που είχε αναφέρει ότι προ της πτώσης του υπήρξε λογομαχία με χειριστή αγνώστου αλιευτικού σκάφους, κι αυτός ουδέποτε είχε αναφερθεί σε χειροδικίες, χτυπήματα κλπ. αλλά μόνο για λεκτική αντιπαράθεση και κυματισμό που προκάλεσε ο «άγνωστος» αλιέας με το ψαράδικό του.
Σημειώνεται ακόμη ότι μέχρι πρότινος η πλευρά του υπουργού προχωρούσε σε εκτιμήσεις ότι ο 78χρονος πολιτικός είχε χτυπηθεί από την προπέλα του αναφερόμενου αλιευτικού σκάφους κάτι το οποίο ωστόσο, φαίνεται τώρα να αποσύρεται και να προβάλλεται η εκτίμηση για «χτυπήματα από αιχμηρά αντικείμενα» αγνώστου είδους.
Το σενάριο αυτό δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται ούτε κι από την έκθεση της κυρίας Σπηλιοπούλου, αλλά κυρίως και από πόρισμα του Τμήματος Φυσικών και Χημικών Εξετάσεων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων που εκδόθηκε στις αρχές Μαρτίου. Στο έγγραφο αυτό σημειώνεται ότι στην στολή του δύτη που φορούσε ο Σήφης Βαλυράκης δεν βρέθηκαν ίχνη επαφής με αλιευτικό σκάφος.
Το χρονικό, οι έρευνες, τα στοιχεία
Ο 77χρονος πολιτικός βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Κυριακής – στις 24 Ιανουαρίου 2021 – στην περιοχή Πεζονήσι της Ερέτριας. Το φουσκωτό σκάφος στο οποίο επέβαινε είχε ξεκινήσει νωρίς το μεσημέρι από την Ερέτρια και εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή της νησίδας «Αγία Τριάδα».
Η εικόνα που είχε δημιουργηθεί από τις πρώτες μαρτυρίες κι από αρχική ανάλυση των δεδομένων ήταν ότι ο 78χρονος πρώην υπουργός έχασε την ισορροπία του, έπεσε στην θάλασσα χωρίς να απενεργοποιήσει την μηχανή του φουσκωτού του γιατί δεν «φορούσε» ειδικό μοχλό ασφαλείας.
Ετσι το φουσκωτό του άρχισε να πραγματοποιεί – όπως έχει συμβεί σε δεκάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις – ακυβέρνητο «κύκλους» και σε αυτήν την πορεία χτύπησε τον Σήφη Βαλυράκη που ίσως επιχείρησε να ανέβει πάλι σε αυτό. Την επόμενη ημέρα εμφανίσθηκε 40χρονος ιδιώτης (σ.σ. ερασιτέχνης ψαράς που είχε προστριβές με επαγγελματίες αλιείς της Ερέτριας) ο οποίος υποστήριξε ότι εκείνη την ώρα βρισκόταν στο «Νησί των Ονείρων» στην Ερέτρια κι είδε σε απόσταση περίπου 300-500 μέτρων, μέσα στη θάλασσα, το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη να έχει προσεγγισθεί από αλιευτικό σκάφος με τον χειριστή του να ζητά τον λόγο από τον πρώην υπουργό γιατί ψάρευε στην περιοχή. Συμπλήρωσε ότι το αλιευτικό, λίγο μετά, έκανε κύκλους γύρω από το φουσκωτό προκειμένου να προκαλέσει κυματισμούς.
Ωστόσο αυτή η μαρτυρία του 40χρονου ήταν διαφορετική με 20 τουλάχιστον καταθέσεις άλλων προσώπων αλλά και βίντεο τις στιγμές του δραματικού συμβάντος όπου δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα άλλο σκάφος δίπλα στο ταχύπλοο του άτυχου 78χρονου που περιστρέφεται ανεξέλεγκτο. Ακόμη η έρευνα του λιμενικού δεν ανέδειξε – ύστερα από έρευνα σε τουλάχιστον 50 αλιευτικά επαγγελματιών ψαράδων στην Ερέτρια, στον Ωρωπό, στην Αμάρυνθο και σε άλλες περιοχές – κάποιο σχετικό στοιχείο. Επιπλέον ήδη έχουν σταλεί τα δεδομένα από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας κι ίσως χρειασθεί η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ για την επεξεργασία τους.
Σημειώνεται ότι στο τμήμα τους πορίσματος της κυρίας Σπηλιοπούλου που δημοσιοποίησε η οικογένεια αναφέρεται ότι «αν δεχθούμε ότι οι δυο από τις κακώσεις του προσώπου έχουν προκληθεί από προπέλα σκάφους, τότε απομένει να βρεθούν τα λοιπά όργανα με τα οποία έχουν προκληθεί οι λοιπές κακώσεις. Σε περίπτωση που προκύψουν ενδείξεις των οργάνων αυτών, θα γίνει συμπληρωματική έκθεση με τη σχετική αξιολόγηση». Χωρίς όμως να παρουσιάζεται το υπόλοιπο τμήμα της έκθεσης που ίσως αποσαφηνίζει αρκετά σημεία που προκαλούν απορίες.
Σημειώνεται ότι στο πόρισμά του ο ιατροδικαστής κ. Νίκος Καλογριάς δεν προχωρά σε προσδιοριστικές αναφορές για την ύπαρξη αιχμηρών αντικειμένων που έπληξαν τον πρώην υπουργό, όπως στο πόρισμα της ιατροδικαστή της οικογένειας.