Την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης μέσω του ΕΣΠΑ στην εστίαση εξετάζει η κυβέρνηση.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστελία Πελώνη ανέφερε ότι στις 4 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σύσκεψη για τον κλάδο της εστίασης με τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα Ανάπτυξης ‘Αδωνι Γεωργιάδη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, τους υφυπουργούς στον πρωθυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο και ‘Ακη Σκέρτσο, τον γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, καθώς και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργο Καββαθά και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.
Μετά το τέλος της σύσκεψης θα γίνουν ανακοινώσεις για την εστίαση.
Συγκεκριμένα, εξετάζεται να δοθεί το ποσό των 10.000 ευρώ στις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιά για την αγορά πρώτων υλών, προκειμένου να καταφέρουν να ανοίξουν στα μέσα Απριλίου, όπως προβλέπεται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Ο κλάδος της εστίασης συμπληρώνει το Σάββατο πέντε συνεχείς μήνες που είναι κλειστός, και μάλιστα σε όλη τη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι ο κλάδος της εστίασης, βάσει των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), έκλεισε το 2020 με απώλειες 2,28 δισ. ευρώ ή με μείωση τζίρου κατά 37,7% σε σύγκριση με το 2019. Η απώλεια δεν φαίνεται τόσο μεγάλη, κάτι που αποδίδεται στο ότι τα στοιχεία βασίζονται στον δηλωθέντα τζίρο και όχι στον πραγματικό.
Από την έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) προκύπτει ότι σε εννέα στις δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών το 2020 ήταν 51,7%.
Τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων εστίασης (με βάση όσες έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων) μειώθηκε κατά 57,2%, στα 53,12 εκατ. ευρώ έναντι 124,22 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2020, μήνα κατά τον οποίο η πανδημία δεν είχε χτυπήσει ακόμη την πόρτα της Ελλάδας.
Το σχέδιο για την εστίαση
Την ίδια στιγμή, το σχέδιο της κυβέρνησης για άνοιγμα της εστίασης, θα γίνει λίγο πριν από το Πάσχα και συγκεκριμένα επτά με δέκα ημέρες πριν.
Το πράσινο φως των ειδικών θα εξαρτηθεί φυσικά από τα μέχρι τότε δεδομένα των επιστημόνων. Η μείωση κρουσμάτων και διασωληνωμένων φυσικά είναι από τους πιο σημαντικούς δείκτες.
Στόχος είναι λοιπόν το άνοιγμα της εστίασης να γίνει μετά τις 20 Απριλίου και φυσικά με αυστηρά μέτρα όπως αποστάσεις και rapid test στους εργαζομένους.
Σε κάθε περίπτωση όλα τα δεδομένα παραμένουν στο τραπέζι, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την συμπεριφορά των πολιτών και τον αριθμό των κρουσμάτων.
Αναφορικά με την εστίαση, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε «είμαστε κοντά στο να προτείνουμε το άνοιγμα της Εστίασης, με χρήση των εξωτερικών χώρων».
Πλήρες άνοιγμα της εστίασης, όχι μόνο στους εξωτερικούς χώρους ζητά ο Καββαθάς
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς ζητά πλήρες άνοιγμα της εστίασης και όχι μόνο στους εξωτερικούς χώρους τονίζοντας ότι ο κλάδος δεν θα αντέξει εκ νέου το «ακορντεόν» ανοίγματος – κλεισίματος.
«Ο κάθε επαγγελματίας αυτή τη χρονιά σηκώνει το δικό του σταυρό. Είναι δύσκολη συγκυρία. Ελπίζω να ξανά μπούμε σε μια κανονικότητα το συντομότερο δυνατόν. Το άνοιγμα των καταστημάτων μόνο στους εξωτερικούς χώρους, θα δημιουργήσει διαφορετικές ταχύτητες στον κλάδο της εστίασης. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που οι επιχειρήσεις τους έχουν μόνο εσωτερικούς χώρους. Πρέπει να βρούμε τρόπο, να λειτουργήσουν και οι επιχειρήσεις σε κλειστούς χώρους, με μηχανικά μέσα» υπογράμμισε.
Ως προς αυτό, σημείωσε ότι τα μηχανήματα για την αποστείρωση του αέρα, κοστίζουν περί τα 1000 ευρώ, για ένα κατάστημα 100 τετραγωνικά ωφέλιμου χώρου και σκοτώνουν τον κορωνοϊό από 50 έως και 90%.
«Καλύτερα να είμαστε ασφαλής και να μη λειτουργήσουμε σε λογική ακορντεόν. Δεν θα αντέξει για 3-4 φορά η οικονομία. Θέλουμε να ανοίξουμε και να παραμείνουμε ανοιχτοί» δήλωσε.
Παράλληλα, γνωστοποίησε, ότι ζητήθηκε από την κυβέρνηση να έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης. «Η κυβέρνηση το έχει στους στόχους, ελπίζω να προλάβουμε».
«Μετά από πέντε μήνες lockdown, είναι πολύ δύσκολο να επανεκκινήσει η εστίαση. Το 40-50% των επιχειρήσεων έχει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα. Γι’ αυτό είχαμε ζητήσει πρόγραμμα επιχορηγήσεων» επισήμανε, σχετικά με την επιχορήγηση που θα λάβουν οι επιχειρήσεις της εστίασης ώστε «να αποκτήσουν ένα κεφάλαιο κίνησης ώστε να ξανά λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις».