Η πανδημία μάς έπιασε όλους απροετοίμαστους. Οι καθημερινές μας συνήθειες άλλαξαν. Δεδομένα στην αγορά και στην εργασία ανατράπηκαν. Αρχικά με απρόβλεπτο ορίζοντα, όμως όλα πια δείχνουν ότι πολλές αλλαγές ήρθαν για να μείνουν. Το ελληνικό startup οικοσύστημα, που ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα εν μέσω της οικονομικής κρίσης, μπαίνοντας σήμερα σε ένα μονοπάτι ωρίμανσης ήρθε αντιμέτωπο από τον περασμένο Μάρτιο με απρόβλεπτες αναταράξεις.
Οπως όλες οι κρίσεις, και αυτή έφερε δυσκολίες αλλά και ευκαιρίες. Δεν χρειάζονται όμως μόνο αφτιά και μάτια ανοιχτά, χρειάζεται και υποστήριξη. «Στις 10 Μαρτίου του 2020 μπήκαμε όλοι σε μια νέα πραγματικότητα. Μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο χρειάστηκε πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις να χαράξουν, σε σύντομο χρόνο, μια νέα κατεύθυνση. Σήμερα, το οικοσύστημα είναι πιο ώριμο. Υπήρξαν startups, ακόμα και στον τομέα του τουρισμού, που διανύουν μια δημιουργική περίοδο, παρά τις δυσκολίες» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Αλέξανδρος Νούσιας, διευθυντής τού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Envolve Entrepreneurship.
Σε ετοιμότητα για νέες ευκαιρίες
Αυτή την αποφασιστική στροφή έκανε τον Αύγουστο του 2020 η MyJobNow, η πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή υποψήφιους εργαζομένους με επιχειρήσεις στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, της λιανικής που αναζητούν προσωπικό πρώτης γραμμής. Είναι μία από τις startups που έχει στηρίξει στα οκτώ χρόνια παρουσίας του το Envolve Award Greece.
Το «ταίριασμα» μέσω ενός έξυπνου αλγορίθμου υποψηφίων και επιχειρήσεων με κριτήριο τα προσόντα και την εγγύτητα στον τόπο διαμονής έφερε στην πλατφόρμα περισσότερους από 250.000 χρήστες και πάνω από 2.000 νέες θέσεις εργασίας τον μήνα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. «Η κύρια συμβολή του βραβείου, αν και η χρηματοδότηση είναι βεβαίως σημαντική, ήταν η υποστήριξη σε επίπεδο δικτύωσης. Μας δόθηκε η δυνατότητα να απευθυνθούμε σε έναν κύκλο έμπειρων στελεχών ζητώντας καθοδήγηση και υποστήριξη» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Στέφανος Κατσίμπας, εκ των ιδρυτών της πλατφόρμας.
Η συνέχεια φαίνεται πως δικαίωσε τη βράβευση, παρά τη μεγάλη επίδραση της κρίσης του κορωνοϊού. «Η πανδημία έφερε μια βίαιη προσαρμογή. Οι κλάδοι που εξυπηρετούμε έχουν δεχθεί και δέχονται τεράστιο πλήγμα. Αντίστοιχα, όπως είναι λογικό, και η δική μας εταιρεία» λέει για το MyJobNow που έχτισαν μαζί με τους Αγαμέμνονα Παπάζογλου και Αλέξανδρο Παπασπυρίδη. Η εμπειρία που κουβαλούσαν από τον χώρο των startups πριν από την έναρξη του δικού τους εγχειρήματος το 2018, αλλά και η ετοιμότητα της ομάδας έφεραν στον δρόμο τους μια νέα ευκαιρία.
Σανίδα σωτηρίας το delivery
Και αυτή δεν είναι άλλη από το delivery. Σανίδα σωτηρίας για πλήθος επιχειρήσεων, που ποτέ πριν δεν είχαν μπει στον χώρο της διανομής. Σουπερμάρκετ, μανάβικα, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία μπήκαν στον χορό, όμως η προσαρμογή δεν είναι απλή. Βάρδιες, διαχείριση και συντήρηση στόλου, ασφάλεια, συμβάσεις εργασίας, υπερωρίες. Αυτή την ανάγκη έσπευσε να καλύψει το MyJobNow Delivery αρχικά, ενώ τον Αύγουστο του 2020 η εταιρεία μπήκε στον κλάδο του courier με την εμπορική ονομασία SendX. Από τις 50 παραγγελίες την ημέρα τον Αύγουστο, έφτασε να διακινεί πάνω από 2.000 παραγγελίες ημερησίως τον Δεκέμβριο.
Οπως εξηγεί ο κ. Κατσίμπας, για να γίνει μέσα στους τελευταίους μήνες αυτή η μεγάλη αλλαγή στην επιχειρησιακή συγκρότηση της εταιρείας, κύριο συστατικό ήταν οι συνεργάτες, η ομάδα που καταλαβαίνει τι χρειάζεται να αλλάξει και πότε. Και η ομάδα κέρδισε, αφού πριν από έναν μήνα η SendX εξαγοράστηκε από τη Skroutz, προκειμένου να καλύψει το «last mile» της παράδοσης των παραγγελιών στους καταναλωτές. Σήμερα, το MyJobNow Delivery απασχολεί 25 άτομα και έχει στο δίκτυό του 180 διανομείς με scooters και φορτηγάκια.
Το Envolve στα θρανία
Μέσα στις δυσκολίες της πανδημίας, η τεχνολογία έδωσε λύσεις. Ο οργανισμός έκανε τον πρώτο του μαθητικό διαγωνισμό για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου, τα οποία με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους συμμετείχαν καταθέτοντας τις επιχειρηματικές τους ιδέες.
Νέο fund of funds για τη χρηματοδότηση startups και technology transfer
Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ) προχωρεί στη σύσταση ενός νέου Ταμείου, με την ονομασία AccelerateTT, ένα σημαντικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του ελληνικού οικοσυστήματος της νεοφυούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της μεταφοράς τεχνολογίας.
Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης κατά την παρουσίαση του, «το πρόγραμμα AccelerateTT είναι ένα ακόμα χρηματοδοτικό προϊόν που θα καλύψει ένα σημαντικό κενό στον χώρο της καινοτόμου νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της μεταφοράς τεχνολογίας».
Εχει τη μορφή fund of funds και φιλοδοξεί να καλύψει όλη την αλυσίδα χρηματοδότησης των ελληνικών νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων (startups) με εξωστρεφή χαρακτηριστικά και προοπτικές σημαντικής κλιμάκωσης (scalability).
Η συνολική δημόσια χρηματοδότηση μέσω ΕΑΤΕ ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ, με στόχο να συσταθούν επενδυτικά σχήματα διαχείρισης κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital funds), με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.
Οι επενδύσεις των νέων funds θα κατευθυνθούν για κεφάλαια σποράς και μεταφοράς τεχνολογίας, με απώτερο στόχο να ενισχυθεί η προαγωγή και σύνδεση της έρευνας με την αγορά και δεν θα ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ ανά startup επιχείρηση. Ως εκ τούτου, οι υποψήφιοι διαχειριστές θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχουν πρόσβαση στους φορείς ανάδειξης νεοφυούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
Τα συνολικά ίδια κεφάλαια που θα μοχλευθούν και θα κατευθυνθούν στις νεοφυείς επιχειρήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα €120 εκατ.