Στα σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία, η έκθεση περιλαμβάνει σοβαρές πράξεις διαφθοράς,·εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία ή απειλές βίας που στόχευαν μέλη εθνικών και εθνοτικών μειονοτήτων και έλλειψη διερεύνησης και λογοδοσίας για τη βία κατά των γυναικών. Η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στη σύνοψη του τμήματος για την Κυπριακή Δημοκρατία, έλαβε μέτρα για τον εντοπισμό, τη διερεύνηση, τη δίωξη και την τιμωρία υπαλλήλων που διέπραξαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Εξάλλου, στο κεφάλαιο διαφθορά η έκθεση αναφέρεται στα Cyprus Papers του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, «του οποίου οι ρεπόρτερ κατέγραψαν εκτεταμένα πειστήρια κυβερνητικής διαφθοράς που σχετιζόταν με το σύστημα παροχής υπηκοότητας σε επενδυτές».
Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, το κεφάλαιο για την Κύπρο χωρίζεται σε δύο τμήματα: Την Κυπριακή Δημοκρατία και την «Περιοχή που διοικείται από τους Τουρκοκύπριους».
Σημειώνει ότι από το 1974 το νότιο τμήμα της Κύπρου βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το βόρειο τμήμα της Κύπρου, «που διοικείται από Τουρκοκύπριους» αυτοανακηρύχθηκε το 1983 σε «τουρκική δημοκρατία βόρειας Κύπρου».
«Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την «τδβκ» ούτε καμία άλλη χώρα πλην της Τουρκίας. Σημαντικός αριθμός τουρκικών στρατευμάτων παραμένουν στο νησί. Μία ουδέτερη ζώνη περιπολούμενη από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ χωρίζει τις δύο πλευρές».
Στη σύνοψη η Κυπριακή Δημοκρατία περιγράφεται ως συνταγματική δημοκρατία και πολυκομματική προεδρική δημοκρατία. Αναφέρει ότι το 2018 οι ψηφοφόροι επανεξέλεξαν τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Το 2016 οι ψηφοφόροι εξέλεξαν 56 εκπροσώπους στη Βουλή των Αντιπροσώπων των 80 εδρών με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Οι υπόλοιπες θέσεις έχουν οριστεί για Τουρκοκύπριους και παραμένουν κενές.
Επισημαίνει ότι η αστυνομία επιβάλλει το νόμο και καταπολεμά την εγκληματική δραστηριότητα. Η Αστυνομία αναφέρεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Ο Πρόεδρος διορίζει τον αρχηγό της Αστυνομίας. Οι πολιτικές αρχές διατηρούν αποτελεσματικό έλεγχο στις δυνάμεις ασφαλείας.Σημειώνει ωστόσο, ότι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας διέπραξαν κάποιες καταχρήσεις.
«Στα σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβάνονταν σοβαρές πράξεις διαφθοράς,·εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία ή απειλές βίας που στόχευαν μέλη εθνικών και εθνοτικών μειονοτήτων και έλλειψη διερεύνησης και λογοδοσίας για τη βία κατά των γυναικών. Η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για τον εντοπισμό, τη διερεύνηση, τη δίωξη και την τιμωρία υπαλλήλων που διέπραξαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει η σύνοψη του τμήματος για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Στα περιστατικά που καταγράφει συμπεριλαμβάνονται παράπονα 39 πολιτών προς την Ανεξάρτητη Αρχή σε βάρος αστυνομικών για κατάχρηση εξουσίας, ανάρμοστη συμπεριφορά και αδικαιολόγητη επιβολή προστίμων κατά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τρία παράπονα αφορούσαν χρήση βίας κατά τη σύλληψη, στις 31 Μαρτίου 2020.
Για την κατάσταση στις φυλακές αναφέρει πως η κυβέρνηση τροποποίησε τον κανονισμό στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία.
Καταγράφει τις παρατηρήσεις του Επιτρόπου Διοικήσεως από τις επιθεωρήσεις των Αστυνομικών Σταθμών Πάφου και Αραδίππου, καθώς και τον χώρο κράτησης στο Αεροδρόμιο Λάρνακας. Για την Πάφο σημείωσε ότι κρατούμενοι παρέμεναν περισσότερο χρόνο από τις 48 ώρες που επιτρέπει ο νόμος κι ότι δεν υπάρχουν χώροι ψυχαγωγίας.
Γράφει ότι σε αντίθεση με άλλες χρονιές ο Επίτροπος Διοικήσεως και ΜΚΟ δεν ανέφεραν περιστατικά απελάσεων πριν την οριστική εκδίκαση των υποθέσεων. Σημειώνει ωστόσο, πως «μία ΜΚΟ ανέφερε ότι αντί της απέλασης κρατουμένων προ της τελικής εκδίκασης των υποθέσεών τους, οι μεταναστευτικές αρχές τους πίεσαν να υπογράψουν ότι συναινούν σε εθελοντική επιστροφή, υπό την απειλή κράτησής τους επ’ αόριστον».
Στέιτ Ντιπάρτμεντ : Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.