Σχέδιο Ανάκαμψης : Πού θα δοθούν τα χρήματα – Δείτε αναλυτικά

Πόροι 57 δισ. ευρώ και 200.000 νέες θέσεις εργασίας

Πόρους συνολικού ύψους 57 δισ. ευρώ καθώς και 200.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργεί το Σχέδιο Ανάκαμψης.

Παρουσιάζοντας το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια  «γέφυρα που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην τρίτη δεκαετία αυτού του αιώνα».

Όπως είπε, πρόκειται για σχέδιο που καλύπτει όλη τη χώρα και φιλοδοξεί να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας και να αυξήσει κατά επιπλέον επτά ποσοστιαίες μονάδες το ΑΕΠ της χώρας σε βάθος εξαετίας.

«Μιλούμε για συνολικό ποσό 57 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν τα κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα», τόνισε ο πρωθυπουργός. Δήλωσε ότι «αλλάζει το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας, που γίνεται εξωστρεφής, με ψηφιακό κράτος και φιλικό προς την ανάπτυξη φορολογικό σύστημα. Αυτός είναι και ο λόγος που το σχέδιο βαφτίζεται «Ελλάδα 2.0″. Συζητάμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα δεύτερο ΕΣΠΑ», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος διερωτήθηκε τι είναι το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» για να απαντήσει αμέσως μετά: Είναι ένα συνεκτικό σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που έχει ως στόχο να κάνει update στο software και το hardware της Ελλάδας για να μιλήσουμε με τη γλώσσα των νέων, καθώς είναι ένα σχέδιο που αφορά το μέλλον. Είναι κάτι σαν τις ανανεώσεις που έρχονται στο κινητό μας, ήταν ένα παράδειγμα που έφερε ο Α. Σκέρτσος και πρόσθεσε: Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε την καλύτερη εκδοχή της χώρας μας. Επιπλέον ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ χαρακτήρισε «ιδανικό» το timing του Σχεδίου καθώς έρχεται με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τον αγώνα της ανεξαρτησίας των Ελλήνων.

Δείτε-εδώ-το-Σχέδιο-Ανάκαμψης

Πού θα πάνε τα χρήματα

Οι συνολικοί επενδυτικοί πόροι που κινητοποιεί το  Ταμείο Ανάκαμψης είναι οι εξής:

Πράσινη ανάκαμψη

  1. Μετάβαση σε νέο ενεργειακό μοντέλο φιλικό στο περιβάλλον (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 1,2 δισ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 2,57 δισ. ευρώ).
  2. Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας και χωροταξική μεταρρύθμιση (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 2,54 δισ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 4,27 δισ. ευρώ).
  3. Μετάβαση σε ένα πράσινο και βιώσιμο σύστημα μεταφορών (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 520 εκατ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 1,19 δισ. ευρώ).
  4. Αειοφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλιότητας (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 1,76 δισ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 2,34 δισ. ευρώ).

Ψηφιακή Μετάβαση

  1. Συνδεσιμότητα για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και το κράτος (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 453 εκατ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 453 εκατ. ευρώ).
  2. Ψηφιακό μετασχηματικός του κράτους (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 1,3 δισ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 1,3 δισ. ευρώ).
  3. Ψηφιακός μετασχηματιμός των επιχειρήσεων (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 375 εκατ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 375 εκατ. ευρώ).

Απασχόληση, Διεξιότητες και Κοινωνική Συνοχή

  1. Αύξηση των θέσεων εργασίας και προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 760 εκατ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 760 εκατ. ευρώ).
  2. Ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων της εκπαίδευσης και εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 2,31 δισ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 2,41 δισ. ευρώ).
  3. Ενίσχυση της προσβασιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του συστήματος υγείας (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 1,53 δισ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 1,53 δισ. ευρώ).
  4. Αύξηση της πρόσβασης σε αποτελεσματικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικές πολιτικές (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 601 εκατ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 601 εκατ. ευρώ).

Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας

  1. Φορολογικά εργαλεία πιο φιλικά για την ανάπτυξη και βελτίωση της φορολογικής διοίκησης (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 183 εκατ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 183 εκατ. ευρώ).
  2. Εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 184 εκατ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 184 εκατ. ευρώ).
  3. Βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος δικαιοσύνης (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 231 εκατ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 331 εκατ. ευρώ).
  4. Ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού τομέα και των κεφαλαιαγορών (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης  25 εκατ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 25 εκατ. ευρώ).
  5. Προώθηση της έρευνας της καινοτομίας (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 444 εκατ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 554 εκατ. ευρώ).
  6. Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κυρίως κλάδων της οικονομίας της χώρας  (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 3,52 δισ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 6,12 δισ. ευρώ).
  7. Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων και εξαγωγών (Προϋπολογισμός Ταμείου Ανάκαμψης 234 εκατ. ευρώ – Επενδυτικοί Πόροι που Κινητοποιούνται 409 εκατ.  ευρώ).

Οι εμβληματικές επενδύσεις

  • «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιο
  • Ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών και επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας
  • Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης, επενδύσεις στη βιοποικιλότητα και ενίσχυση της πολιτικής προστασίας
  • Πολεοδομικά σχέδια παντού & στρατηγικές αστικές αναπλάσεις
  • Υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια, ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημόσιου (Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη, ΕΦΚΑ, Πολεοδομίες, αδειοδοτήσεις κ.λπ.), με έμφαση στη διαλειτουργικότητα και την εξυπηρέτηση του πολίτη
  • Ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών και on line διασύνδεσή τους με τις επιχειρήσεις
  • Ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις (πράσινος, ψηφιακός μετασχηματισμός, καινοτομία, εξωστρέφεια)
  • Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών (αρδευτικά, σιδηρόδρομοι)
  • Επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής ως κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης
  • Μεγάλες επενδύσεις στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού (έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες)
  • Μεγάλες επενδύσεις στην υγεία, την παιδεία και την κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων
  • Απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης για ΑΠΕ
  • Προώθηση της ηλεκτροκίνησης μέσω ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου
  • Υλοποίηση της μεταρρύθμισης του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού
  • Υποδομές επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε οικισμούς των 2000 κατοίκων σετουριστικές περιοχές
  • • Ανάπτυξη Σχεδίου Δράσης για την παροχή «πελατοκεντρικών» ψηφιακών υπηρεσιών από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης
  • Μετάβαση στην τεχνολογία 5G και διευκόλυνση της ανάπτυξης καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών
  • Προώθηση της μετάβασης σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ
  • Μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη διευκόλυνση του επιχειρείν και την υποστήριξη των επενδύσεων
  • Αναβάθμιση ερευνητικών κέντρων της χώρας
  • Ριζική αναθεώρηση και εκσυγχρονισμός του συστήματος αναβάθμισης δεξιοτήτων του ενεργού πληθυσμού
  • Μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας (εκσυγχρονισμός και απλοποίηση)
  • Μεταρρύθμιση ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης
  • Ψηφιοποίηση εκπαιδευτικού υλικού και περιεχομένου
  • Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ψηφιακή εξυπηρέτηση για τηλεϊατρική
  • Μηχανισμός αξιολόγησης ισότητας και διακρίσεων στους χώρους εργασίας
  • Ενίσχυση βρεφονηπιακών σταθμών σε επιχειρήσεις
  • Κίνητρα για την αύξηση της δηλωμένης εργασίας στον χώρο του πολιτισμού και καταπολέμηση της κλοπής πνευματικών δικαιωμάτων καλλιτεχνών.

Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης επισήμανε ότι οι χρηματοδοτήσεις του Εθνικού Σχεδίου αφορούν σε δάνεια για επενδύσεις σε πράσινες και ψηφιακές δράσεις, σε δράσεις εξωστρέφειας, σε έρευνα και καινοτομία καθώς και για συγχωνεύσεις, εξαγορές και συνεργασίες επιχειρήσεων. Όπως εξήγησε το κράτος θα δίνει συγχρηματοδότηση και όχι εγγυήσεις. Το κράτος θα βάζει μέχρι το 50% της επένδυσης και το υπόλοιπο οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων κατά 1/5 στην ελληνική οικονομία έως το 2026.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος σημείωσε ότι πρόκειται για μια συνεκτική δέσμη προγραμμάτων έργων και μεταρρυθμίσεων για την κάλυψη του μεγάλου επενδυτικού κενού στη χώρα. Βασικοί στόχοι είναι η αύξηση της απασχόλησης και της παραγωγικότητας με βάση και τις κατευθύνσεις της έκθεσης Πισσαρίδη. Μεγάλη συμβολή στις χρηματοδοτήσεις θα έχει και το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο όπως είπε θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους επόμενους μήνες.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μιχάλης Αργυρού τόνισε ότι πρόκειται για θεμελιώδη αλλαγή του οικονομικού υποδείγματος μέσω της σημαντικής αύξησης του ΑΕΠ, που θα οδηγήσει στην ανάδειξη των εξαγωγών σε κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Τα κέρδη στο ΑΕΠ και την απασχόληση θα είναι μόνιμα και θα προέλθουν κυρίως από την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, είπε ο Μιχάλης Αργυρού που επιβεβαίωσε μελέτη του ΣΟΕ για τα μεγάλα αναπτυξιακά οφέλη που θα φέρει το Σχέδιο στην ελληνική οικονομία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.