Σε θέση μάχης βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καθώς προετοιμάζεται για… πόλεμο με την κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής με φόντο τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον βουλευτή του κόμματος, πρώην υπουργό και στενότατο συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Παππά.
Στόχος ο ίδιος ο Τσίπρας
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έδωσε το σύνθημα της μετωπικής επίθεσης στη ΝΔ υψώνοντας τείχος προστασίας στον επί πολλά χρόνια πολιτικό του φίλο για την εμπλοκή του στην υπόθεση Καλογρίτσα. Και μπορεί σήμερα ο κ. Παππάς να έχει ελαφρώς «ουδετεροποιηθεί» από τον πολύ στενό πυρήνα του προεδρικού επιτελείου, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τον αφήνουν μόνο του στην πολιτική αρένα. Εξάλλου, για όλους στην Κουμουνδούρου, η κίνηση της ΝΔ να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να γίνει συζήτηση και ψηφοφορία σήμερα Τρίτη στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σημαίνει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισαν να χτυπήσουν προσωπικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κυρίαρχη εκτίμησή τους είναι ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να τον βάλει στο κάδρο των πολιτικών ευθυνών για την υπόθεση Καλογρίτσα (σ.σ.: δάνεια, δημιουργία καναλιού φιλικού προς τον ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.). «Κατηγορούν τον Παππά, αλλά στόχος τους είναι ο ίδιος ο Τσίπρας» λένε κεντρικά στελέχη και τονίζουν ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη ευθύνη για την αναμενόμενη όξυνση του πολιτικού κλίματος.
Ο κ. Τσίπρας είχε επί του θέματος «κλειστή» σύσκεψη στο γραφείο του στη Βουλή την περασμένη Τρίτη, λίγο πριν από την ομιλία του στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου που αφορούσε ρυθμίσεις για την επένδυση στο Ελληνικό. Εκεί έγινε εκτενής συζήτηση – αναμένεται να υπάρξει και αύριο νέα σύσκεψη με το επιτελείο του – για τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Παππά στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2016.
Ο Τζανακόπουλος ως «αιχμή του δόρατος», ο Πολάκης επανέρχεται
Εκεί ο κύβος ερρίφθη και αποφασίστηκε το βάρος στην Ολομέλεια να σηκώσει ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ θα συμμετέχει στη διαδικασία και ο Παύλος Πολάκης, μια επιλογή που σηματοδοτεί την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού για άκρως πολεμική στάση έναντι της κυβέρνησης με οξείς τόνους που θα θυμίζουν εποχές… Novartis.
Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να στείλει ο ίδιος ευθέως μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά στον Πρωθυπουργό με αφορμή το «σκάνδαλο», όπως το χαρακτηρίζει, της Τράπεζας Πειραιώς. «Να το έχετε υπόψη σας εσείς ειδικά που στήνετε ειδικά δικαστήρια για να κάνετε πολιτικές διώξεις κατά των πολιτικών σας αντιπάλων, τώρα που παίρνετε αυτές τις εγκληματικές αποφάσεις και να είστε σίγουροι ότι εμείς τουλάχιστον θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε για αυτό εδώ το σκάνδαλο να λογοδοτήσετε απέναντι στην ελληνική κοινωνία».
Ο πρώην πρωθυπουργός, όπως ήταν αναμενόμενο, ανοίγει ομπρέλα προστασίας στον κ. Παππά. Το βάρος της σύγκρουσης με την κυβέρνηση θα σηκώσουν εκτός από τους κ.κ. Τζανακόπουλο και Πολάκη, οι βουλευτές (όλοι νομικοί) Διονύσης Καλαματιανός, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, Θεοδώρα Τζάκρη και η δημοσιογράφος και νομικός Δώρα Αυγέρη.
Βλέπουν κοινοβουλευτικά «μαγειρέματα»
Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβερνητική πλειοψηφία ότι με τις μεθοδεύσεις καταλύεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας, καθώς στη Διάσκεψη των Προέδρων αποφασίστηκε η διαδικασία της επιστολικής ψήφου για τους βουλευτές.
Σύμφωνα με πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η απόφαση προβλέπει μεν τη φυσική παρουσία των βουλευτών κατά 50άδες, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει στη Βουλή, αλλά – και αυτό είναι, όπως λένε υψηλόβαθμα κοινοβουλευτικά στελέχη, το μεμπτό σημείο – και την αποστολή επιστολικής ψήφου για όσους βουλευτές το επιλέγουν. «Αυτό θα γίνει χωρίς τους όρους που διασφαλίζουν τη μυστικότητα της ψηφοφορίας, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής» τονίζουν, ενώ η γραμματέας της ΚΟ Ολγα Γεροβασίλη αναδεικνύει και την εσωκομματική διάσταση.
«Επειδή προφανώς έχετε εσωκομματικό πρόβλημα, θέλετε να ελέγξετε την ψήφο των βουλευτών σας, φοβούμενοι διαρροές» υποστηρίζει. Παράλληλα από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνουν ότι σε παρόμοια υπόθεση, δηλ. συζήτησης και ψηφοφορίας για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο νυν Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας τον Μάιο του 2020 υπήρξε κατηγορηματικός εναντίον της επιστολικής ψήφου. Πάντως η προετοιμασία από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ είναι για «πόλεμο» με την κυβέρνηση και θα υπάρξει ευθεία επίθεση στον Πρωθυπουργό τόσο για την υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς για την οποία γίνεται αναφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «καραμπινάτη απιστία» όσο και για τη «φωτογραφική πρόσκληση», όπως τονίζουν για τα 10 εκατομμύρια self tests της Siemens.
Εσωκομματικές αρρυθμίες
H μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κάθε άλλο παρά ανώδυνη είναι και πολλές φορές η ηγεσία του κόμματος καλείται να έλθει αντιμέτωπη με το παρελθόν της. Την περασμένη Τετάρτη αποτυπώθηκε η μεγάλη ιδεολογική σύγκρουση που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος κατά την ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για την επένδυση στο Ελληνικό, από την οποία απουσίαζαν ο Νίκος Φίλης και ο Θοδωρής Δρίτσας, που ήταν σε άλλη γραμμή από την κεντρική επιλογή της ηγεσίας να ψηφίσει υπέρ. Το άλλο στοιχείο που ανέδειξε τον δυϊσμό του κόμματος ήταν η απουσία, για λόγους υγείας όπως ειπώθηκε, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ευκλείδη Τσακαλώτου και η απροθυμία του Πάνου Σκουρλέτη να σηκώσει το βάρος της υπεράσπισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, με αποτέλεσμα να επιλεγεί ο Γιάννης Ραγκούσης.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι δημοτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ σε Γλυφάδα, Καλαμάκι, Ελληνικό και Αργυρούπολη ήταν αντίθετες στη νομοθετική ρύθμιση με το γνώριμο επιχείρημα για αποτροπή της μεγάλης οικολογικής καταστροφής και οικονομικής φούσκας του Ελληνικού. Ομως, η απόφαση του κ. Τσίπρα ήταν οριστική, αφού δεν ήθελε να κατηγορηθεί το κόμμα πως δεν υποστηρίζει τις επενδύσεις. Ο κ. Φίλης όμως είχε άλλη άποψη και μετά την ψηφοφορία, στέλνοντας και μήνυμα στην ηγετική ομάδα, ξεκαθάρισε με ανάρτησή του στο facebook ότι η απουσία του από την ψηφοφορία ήταν συνειδητή επιλογή.