Εντός της εβδομάδας κρίνονται οι ημερομηνίες για το ενδεχόμενο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκονται το άνοιγμα των σχολείων και συγκεκριμένα Γυμνασίων και Λυκείων, το λιανεμπόριο και οι διαδημοτικές μετακινήσεις.
Κομβικό εργαλείο για το προσεκτικό και σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας αποτελεί φυσικά η ενεργοποίηση του self-testing.
Η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα συνεδριάσει την Τετάρτη, όπου θα εξετάσει με βάση τα υγειονομικά δεδομένα και την πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία, τι μπορεί και πότε να ανοίξει.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν είτε την Τετάρτη είτε την Πέμπτη.
Πρώτος σταθμός: Σχολεία και λιανεμπόριο
Πάντως από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως θα ήθελε να ανοίξουν μαζί και το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Ωστόσο οι ειδικοί θα είναι αυτοί που θα κρίνουν αν κάτι τέτοιο είναι «επιδημιολογικά εφικτό», την ώρα που ακόμη η πίεση στα νοσοκομεία είναι εμφανής και τα κρούσματα δεν έχουν μειωθεί αισθητά.
Κεραμέως : Στόχος το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων την επόμενη εβδομάδα
Το ότι στόχος της κυβέρνησης να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια την επόμενη εβδομάδα διαβεβαίωσε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο MEGA.
Η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι την Παρασκευή υπήρξε συζήτηση με την Επιτροπή και παρουσιάστηκε το σχέδιο του υπουργείου για το άνοιγμα, αρχικά των γυμνασίων και των λυκείων.
Προσπαθούμε – όπως είπε – να ανοίξουν άμεσα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς οι συγκεκριμένοι μαθητές έχουν χάσει περισσότερα μαθήματα σε σχέση με τους αντίστοιχους της πρωτοβάθμιας.
To ότι για την κυβέρνηση είναι προτεραιότητα των άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου διαβεβαίωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Ερωτηθείσα σχετικά με την επικείμενη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων την Τετάρτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος, είπε στον ANT1 πως προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να ανοίξουν το λιανεμπόριο και τα σχολεία (με πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια).
«Το Ε.Σ.Υ. αντέχει», είπε η Αριστοτελία Πελώνη, χαρακτηρίζοντας ενθαρρυντικό σημάδι τη μείωση των εισαγωγών. Εξήγησε πως η αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων αντικατοπτρίζει την επιδημιολογική εικόνα των προηγούμενων εβδομάδων.
Γώγος για lockdown: Ισως και την Πέμπτη οι αποφάσεις για κάποια άρση μέτρων
«Δεν έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα, θέλουμε αποφόρτιση του συστήματος για να είμαστε ασφαλείς και το ΕΣΥ, που ευτυχώς υπάρχει σταθεροποίηση, αν και υπάρχει πίεση», δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο χαλάρωσης του lockdown.
Ο καθηγητής μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε στα θετικά που φέρνουν αισιοδοξία και δεν είναι άλλα από τον καλό καιρό, τη δυνατότητα για περισσότερα τεστ και τον εμβολιασμό.
Παραδέχθηκε ότι συζητείται το θέμα της απελευθέρωσης της κινητικότητας και τόνισε πως αν και υπάρχει κόπωση από όλους στην τήρηση των μέτρων, «θα ήταν όλα καλύτερα αν τα τηρούσαμε».
Όσο αφορά στα επόμενα βήματα, για την άρση των μέτρων, είπε πως, την Τετάρτη συνεδριάζει η Επιτροπή που θα μελετήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και την κατάσταση στα νοσοκομεία της επικράτειας.
«Αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή ή ακόμα και την Πέμπτη, αν θέλουμε να προλάβουμε κάποια πράγματα», συμπλήρωσε σχετικά.
Εξαδάκτυλος : Δεν έχουμε την σταθεροποίηση που θέλαμε – Καμία χαλάρωση έως τις 12 Απριλίου
Να μην υπάρξει καμία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων πριν τις 12 Απριλίου υπογράμμισε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Είναι δύσκολες οι επόμενες 10 μέρες. Αν επιβαρύνουμε την επιδημιολογική κατάσταση, θα υπονομεύσουμε τις δραστηριότητες του καλοκαιριού. Ακόμα δεν είδαμε την επιπέδωση και την σταθεροποίηση που θέλουμε. Να μην υπάρξει καμία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 12 Απριλίου» σημείωσε, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνο τυχόν άνοιγμα των δραστηριοτήτων νωρίτερα.
Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη, ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα «στις δραστηριότητες που φέρνουν εισόδημα στο σπίτι» προκρίνοντας την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, από αυτή των σχολείων.
«Για τα σχολεία υπάρχει ένα υποκατάστατο ανεπαρκές, ενώ για την κλειστή επιχείρηση δεν υπάρχει υποκατάστατο» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει δραστηριότητα που να είναι απολύτως ασφαλής.
Αναφερόμενος στο θέμα των σχολείων, υπογράμμισε: « Στην 1η φάση θεωρήσαμε ότι είχαμε μεγάλη μετάδοση στα σχολεία. Έκλεισαν πρώτα, άνοιξαν τελευταία. Στην 2η φάση θεωρήσαμε ότι δεν υπήρξε τέτοια μετάδοση. Και διαπιστώσαμε μόνο όταν προχωρήσαμε στον περιορισμό αυτή της δραστηριότητας, ότι άρχισε το lockdown του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου να αποδίδει. Στην 3η φάση, που υπάρχει αλλαγή του ιού και αφορά τις περισσότερο τις νεότερες ηλικίες, διαπιστώσαμε ότι 11 Γενάρη ανοίξαμε τα σχολεία, και στις 23 αρχίζει να αναστρέφεται η πτωτική τάση της πανδημίας που διαρκούσε από το δεύτερο κύμα».
Τόνισε δε, ότι το γεγονός πως τώρα το επιδημιολογικό φορτίο στην Θεσσαλονίκη ανεβαίνει και στην Αθήνα σταθεροποιείται οφείλεται στα σχολεία. «Στην Θεσσαλονίκη έκλεισαν μερικές εβδομάδες μετά την Αττική τα σχολεία».
Σαρηγιάννης : Την επόμενη βδομάδα η κορύφωση κρουσμάτων – Υπάρχει σενάριο και για 4ο κύμα
Την εκτίμηση του ότι την μέγιστη τιμή κρουσμάτων θα την δούμε αρχές Απριλίου και μετά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Σύμφωνα με εκτίμησή του, στις 8-9 Απριλίου και ότι ενώ θα έχουμε ανοίξει θα δούμε αποκλιμάκωση καθώς θα έχουμε ανοίξει με συγκεκριμένους όρους.
Επεσήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν «τρέξει» τα λύκεια θα μπορούσαν να ανοίξουν στις 5 Απριλίου με το πλαίσιο που έχει τεθεί και μεγάλη προσοχή από όλους ενώ εκτιμά ότι θα είναι λάθος να ανοίξει το λιανεμπόριο.
Υπογράμμισε πως θα μπορούσε να συζητηθεί για άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 12 Απριλίου, ενώ όσον αφορά την εστίαση ο ίδιος θεωρεί ότι ίσως το Πάσχα θα μπορούσε να ανοίξει ενώ απέρριψε την δυνατότητα μετακίνησης από νομό σε νομό.
Εκτίμηση για 890 διασωληνωμένους
Ερωτώμενους για τον αριθμό των διασωληνωμένων ανέφερε πως ίσως φτάσουμε τους 890 και πως μια αυξητική τάση θα υπάρχει μέχρι τις 18 Απριλίου.
Παράλληλα, δήλωσε πως υπάρχει σενάριο και για 4ο κύμα γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί.
Για τα self test σημείωσε πως ακόμα και άσχημα να χρησιμοποιηθούν έχουν μεγάλη δυναμική να βοηθήσουν σημαντικά για την αναχαίτιση της διασποράς.
Θα πρέπει να θυσιάσουμε το Πάσχα
Από την άλλη μεριά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, δήλωσε πως θα πρέπει να θυσιάσουμε το Πάσχα για να έχουμε καλύτερο καλοκαίρι.
Παράλληλα, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι συνεχίζεται ο σημαντικός αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία σε μονάδες covid.
«Δυστυχώς, τις επόμενες μέρες αναμένουμε να συνεχιστεί η αύξηση των εισαγωγών των ασθενών που θα χρίζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ» ανέφερε ο ίδιος.
Σημείωσε ότι έχουν αλλάξει κάποια στοιχεία και ότι σήμερα υπάρχει λιγότερο ποσοστό ασθενών που μετακινούνται από τις κλινες covid σε μονάδες σε ΜΕΘ απ’ότι πριν από 6 μήνες που είναι θετικό.
Όπως εξήγησε οι λόγοι είναι ότι η πανδημία έχει «μετακινηθεί» ηλικιακά σε νεαρότερα άτομα που ανταπεξέρχονται καλύτερα και ότι υπάρχει η δυνατότητα καλύτερης θεραπευτικής δυνατότητας των ασθενών.