«Στόχος μου ήταν να χωρέσω σε τέσσερα πιάτα όσο περισσότερη Ελλάδα μπορούσα» λέει ο Λευτέρης Λαζάρου, ο σεφ που επιμελήθηκε το εντυπωσιακό μενού στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων της για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Και το κατάφερε. Πώς; Τοποθετώντας στα τέσσερα πιάτα που μαγείρεψε προϊόντα σχεδόν από κάθε γωνιά της χώρας, ήτοι από φιστίκια Αιγίνης, μαστίχα Χίου και ελαιόλαδο Καλαμάτας, έως κρόκο Κοζάνης, τοματίνια Κρήτης, ακόμα και πεσκανδρίτσα από την Εύβοια. Και όταν έσβησαν οι κάμερες στο Προεδρικό και η Πρόεδρος τον παρουσίασε στους καλεσμένους της και άρχισε να δέχεται τα συγχαρητήρια από τους πάντες, με πρώτο τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου Κάρολο, το μόνο που είπε ήταν πως ήταν μεγάλη τιμή για εκείνον να μαγειρέψει αυτό το επετειακό μενού και να δώσει υπεραξία στα ελληνικά προϊόντα και στην ελληνική κουζίνα. Φάνηκε να χαίρεται από το γεγονός ότι όλοι έφυγαν εκείνη τη βραδιά από το Προεδρικό ικανοποιημένοι και χορτασμένοι από Ελλάδα, περιλαμβανομένου και του ιδίου, αφού όπως έλεγε, «η τροφή του μάγειρα είναι το χειροκρότημα. Μόνο με το χειροκρότημα… χορταίνει».
Τα μυστικά του Λευτέρη Λαζάρου
Η ευκαιρία ωστόσο για τον αρχιμάγειρα Λαζάρου ήταν μοναδική: Ενας βρετανός πρίγκιπας, ένας κύπριος αρχηγός κράτους, ένας ρώσος πρωθυπουργός και μία γαλλίδα υπουργός Αμύνης ήταν καλεσμένοι της Προέδρου. Η ελληνική κουζίνα, σκέφτηκε, έπρεπε να σταθεί στο ύψος που της αξίζει και που το δικαιούται ώστε να πάρει εξέχουσα θέση στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη. Ηθελε να δείξει στους ξένους επισήμους πως μπορεί η μαγειρική τέχνη να βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα. Ετσι έκανε μια επιλογή πρωτογενών προϊόντων με βάση της εποχικότητα και κυρίως τι θα μπορούσε να βρει στην αγορά τούτη την περίοδο, αρχές δηλαδή ανοίξεως, προκειμένου να δώσει υπεραξία στα ελληνικά προϊόντα. Στις 25 Μαρτίου, σκέφτηκε, τρώνε ψάρι: «Ψάρι γενικά και όχι αποκλειστικά μπακαλιάρο που έτρωγαν κάποτε στην ορεινή Ελλάδα όπου δεν μπορούσαν να βρουν άλλο ψάρι» σκέφτηκε και αμέσως απέκλεισε από το επίσημο μενού την (παραδοσιακή)… σκορδαλιά: «Είναι απαγορευτικό να προσφέρεις σκορδαλιά σε επίσημο τραπέζι και να μυρίζουν σκόρδο οι καλεσμένοι όταν μιλούν» έλεγε και προτίμησε ως κύριο πιάτο το χριστόψαρο, εγκαταλείποντας οριστικά την έως τώρα παραδοσιακή για επίσημα δείπνα… σφυρίδα. Το κύριο πιάτο νοστίμισε ακόμα περισσότερο με συνοδευτικά, όπως πουρέ από χειμωνιάτικες ρίζες και τοματίνια Κρήτης. Θέλει το μαγείρεμα, όπως έλεγε, «τέχνη και ισορροπία, ώστε να γαργαλίσει τον γευστικό κάλυκα». Η νοστιμιά, και μάλιστα όταν αυτή παρασκευάζεται από ελληνικά προϊόντα, δίνει άλλη διάσταση στη γεύση. «Και όχι όπως παλιά έλεγε η γιαγιά, για να νοστιμίσει κάτι ρίξ’ του ρίγανη».
Αν και σε πολλούς έκανε εντύπωση ο κιμάς γαρίδας που ετοίμασε, ο σεφ Λαζάρου δεν δίνει και τόση σημασία σε αυτή την παρασκευή. Αλλωστε, όπως λέει, δεν θέλει και κανέναν ιδιαίτερο τρόπο για να γίνει ο κιμάς γαρίδας: «Οπως και οι μοσχαρίσιοι κιμάδες γίνεται» λέει χαμογελώντας. Ακόμα και το επιδόρπιο είχε γεύση από Ελλάδα: λευκή σοκολάτα με μαστίχα Χίου και κρέμα αρωματισμένη με μπαχαρικά και φιστίκια Αιγίνης. Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, φεύγοντας από το Προεδρικό, έμειναν οι πάντες ευχαριστημένοι με μια γλυκιά γεύση στον ουρανίσκο από γλυκόπιοτο κόκκινο κρασί που τους πρόσφερε στο τέλος. Το μόνο που λέει σήμερα είναι πως ήταν «μεγάλη τιμή που η πρώτη πολίτης της χώρας τον κάλεσε να μαγειρέψει» γι’ αυτή την τόσο λαμπρή γιορτή.
Τα αντιπολιτευτικά άγχη της Κουμουνδούρου
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανές ότι έχει κατακυριευθεί από δημοσκοπικό και αντιπολιτευτικό άγχος. Προσπαθούν τα στελέχη του με κάθε ευκαιρία να πείσουν για τη φθορά της κυβέρνησης και την επαύξηση της δικής τους επιρροής. Υπερπροβάλλουν έτσι τα γενικά χαρακτηριστικά των ερευνών, αλλά αποφεύγουν τις αναφορές στις διαφορές μεταξύ των κομμάτων. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση, προϊόντος του χρόνου και διατηρούμενης της πανδημίας και των περιορισμών που αυτή επιβάλλει, φθείρεται και απομειώνεται η επιρροή της. Ωστόσο, όπως εξηγούν οι δημοσκόποι, οι φθορές μεταφέρονται στον κύκλο των αναποφασίστων, δεν κεφαλαιοποιούνται, για την ώρα τουλάχιστον, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και έτσι ο εκνευρισμός περισσεύει, όπως και οι εσωτερικές τριβές εντείνονται. Στο κόμμα του κ. Τσίπρα η ταραχή είναι μεγάλη, κάτι που φαίνεται από τις διαφορετικές τοποθετήσεις σε διάφορα θέματα, όπως π.χ. αυτό της επένδυσης του Ελληνικού. Και η πολεμική απέναντι στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς επιχειρείται αντισταθμιστικά προς τη δίωξη του Νίκου Παππά. Ετσι όμως αφήνεται το Κέντρο στον Μητσοτάκη, κάτι που δεν αρέσει καθόλου στον κ. Τσίπρα. Ωστόσο σύρεται σε πολεμική πολιτική σε όλα τα μέτωπα, θεωρώντας ότι ο Μητσοτάκης στοχεύει προσωπικά τον ίδιο. Αγνοεί ή θέλει να αγνοεί ότι ο Πρωθυπουργός έχει μεταδώσει σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους ότι η έρευνα για τα τηλεοπτικά αφορά μόνο τον Νίκο Παππά και σε καμία περίπτωση δεν έχει σκοπό να παρασυρθεί σε έρευνες εναντίον του κ. Τσίπρα.
Ωστόσο ειδικά με την Πειραιώς θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί στην Κουμουνδούρου. Η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας το 2015 κόστισε 5,4 δισ. ευρώ και το ποσοστό του ΤΧΣ υποχώρησε από το 66,9% στο 26%. Το 2014 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν αξία 27 δισ. ευρώ και με την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 έπεσαν στο 1 δισ. ευρώ! Εχασαν τότε το ΤΧΣ και οι μικροεπενδυτές το 99,4% της επένδυσης, καθώς συμμετείχαν στην αύξηση του κεφαλαίου αποκλειστικά funds του εξωτερικού. Το 2015 η αξία συμμετοχής του ΤΧΣ στις τέσσερις τράπεζες έπεσε από τα 19 δισ. ευρώ σε λιγότερο από 1 δισ. ευρώ. Ειδικώς στην Τράπεζα Πειραιώς το ΤΧΣ το 2015 έβαλε 2,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,06 δισ. ήταν CoCos που δημιούργησε η τότε κυβέρνηση στην τιμή των 6 ευρώ ανά μετοχή, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η τράπεζα με τόκους 165 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι δε όροι μετατροπής των CoCos αποφασίστηκαν με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου που υπέγραψε προσωπικά ο κ. Τσίπρας. Γενικώς η ιστορία της Πειραιώς είναι μια πολύ κακή ιστορία για να την επικαλείται κανείς και να ποντάρει πάνω της. Καλόν θα ήταν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ να διαβάζουν και να ξαναδιαβάζουν τα πεπραγμένα τους πριν προχωρήσουν σε καταγγελίες και υψώσουν λάβαρα κουρελιασμένα…
Αναταράξεις για τα self tests
Τα self tests προκάλεσαν αναταράξεις μεγάλες. Διέγειραν τη φαντασία και την ευρηματικότητα του προέδρου των φαρμακοποιών και μαζί αναστάτωσαν το κυβερνητικό σχήμα επικοινωνίας, και όχι μόνο. Το έργο της διανομής 10 εκατ. ατομικών tests διάγνωσης του κορωνοϊού αποφασίστηκε αιφνιδιαστικά από το Μέγαρο Μαξίμου και όπως διαπιστώθηκε χρειάστηκε η επιστράτευση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Ακη Σκέρτσου προκειμένου να επικοινωνηθεί. Τον ρωτήσαμε λοιπόν αν όντως ανέλαβε ειδική αποστολή ή πρόκειται στο εξής να αποκτήσει θέση και ρόλο στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης. «Προς Θεού» ήταν η απάντησή του, «συγκυριακή ήταν η εμπλοκή μου, εξαιτίας της καθημερινής ενασχόλησής μου με το θέμα» συμπλήρωσε. Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα συγκεκριμένα ατομικά τεστ ήδη χρησιμοποιούνται στη Γερμανία, στην Αυστρία και στην Ελβετία ως ένα συμπληρωτικό εργαλείο ελέγχου της πανδημίας και θα το χρησιμοποιήσουμε και εμείς προκειμένου να ελέγξουμε τη διασπορά του ιού. Μάλιστα μας είπε ότι θα τύχουν ευρείας εφαρμογής για να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου στους χώρους εργασίας και στα σχολεία, όταν ανοίξουν. Στόχος της κυβέρνησης να γίνουν σε όλους τους μαθητές πριν από το άνοιγμα των σχολείων. Τον ρωτήσαμε επίσης ποιες εταιρείες θα μας τα προμηθεύσουν και μας βεβαίωσε ότι τουλάχιστον 15 εταιρείες ειδικεύονται στην παραγωγή τους και θα πάρουμε από όλες, υπό τον όρο ότι πληρούν τις προδιαγραφές αξιοπιστίας και είναι σε θέση να τηρήσουν τους χρόνους παράδοσης. Οσο για τη θρυλούμενη συμμετοχή της Siemens στην προμήθεια οι αρμόδιοι μας διαβεβαιώνουν ότι δεν πληροί τις προδιαγραφές του διαγωνισμού…
Ο Γρηγόρης Δημητριάδης (φωτογραφία), εκ Καβάλας ορμώμενος, ανέλαβε προ μηνός, έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία, το Υπερταμείο ή καλύτερα την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας. Η συγκεκριμένη εταιρεία ελέγχει κάμποσες θυγατρικές του Δημοσίου και πλήθος περιουσιακών στοιχείων του κράτους. Ολες τους προσφέρουν ξεχωριστά αγαθά και υπηρεσίες και είναι συνδεδεμένες με το ευρύ κοινό. Ο κ. Δημητριάδης στον πρώτο μήνα της θητείας του είδε όλες τις διοικήσεις των εποπτευόμενων οργανισμών. Από τη ΔΕΗ, το ΤΑΙΠΕΔ, την ΕΤΑΔ και την ΕΥΔΑΠ μέχρι τις Αλυκές, τα ΕΛΤΑ, τη Διώρυγα Κορίνθου και τις αστικές συγκοινωνίες, του Μετρό συμπερι-λαμβανομένου. Είδε και άκουσε διάφορα και ήδη ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό. Στόχος του είναι, όπως λέει, να συγκροτήσει μια νέα εστία μεταρρύθμισης στον ευρύτερο και κατά βάση ελλειμματικό δημόσιο τομέα, να συνεργαστεί με τις διοικήσεις τους και να αποδώσει καλύτερα και αποδοτικότερα σχήματα τόσο για το κράτος όσο και για τους συναλλασσομένους. Μακάρι να επιτύχει και να μη χαθεί και αυτός στον ευρύτατο κύκλο των χαμένων μεταρρυθμιστών…