Και πώς να μην εκνευριστεί; Εδώ και δύο μήνες προσπαθεί ο Τούρκος Πρόεδρος να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και δεν το έχει ακόμα καταφέρει. Διαπιστώνει μέρα με τη μέρα ότι τελείωσαν εκείνες οι ωραίες εποχές που σήκωνε το τηλέφωνο μία ή δύο φορές τον μήνα και μιλούσε με τον Τραμπ. Αντιθέτως ο νέος πλανητάρχης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον προσκάλεσε στην Ουάσιγκτον. Δεν ήταν, όπως έμαθα, μια τυπική πρόσκληση, αυτή που συνήθως γίνεται διά της διπλωματικής οδού, αλλά του είπε, όπως πληροφορήθηκα ευθέως: «Πότε θα έρθεις στη Ουάσιγκτον;». Επιπλέον ο Πρόεδρος Μπάιτεν ήταν σφόδρα επικριτικός προς την Τουρκία στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφέρθηκε εκτενώς στην χώρα αυτή και εκτόξευσε τα πυρά του για την υποχώρηση που υπάρχει σε θεμελιώδεις θεσμούς στην χώρα αυτή, όπως για παράδειγμα η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

***
Αλλά και όσες φορές Τούρκοι αξιωματούχοι (για παράδειγμα Τσαβούσογλου και Καλίν) συνάντησαν Αμερικανούς αξιωματούχους (όπως τον νέο αρχηγό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν), το μόνο που εισέπραξαν ήταν παράπονα και γκρίνια για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, για τους S-400 και για τις επικίνδυνες, όπως χαρακτηρίστηκαν για τη συνοχή του ΝΑΤΟ, επαφές Τουρκίας- Ρωσίας. Ακόμα εισέπραξαν δυσαρέσκεια για την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Μετά απ΄όλα αυτά πώς να μην εκνευρίζεται ο κ. Ερντογάν;

***
Ο Μπάιντεν και οι καλοί του φίλοι οι Έλληνες

Διαδικτυακή τιμητική εκδήλωση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση οργάνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι θα έρθει να τον επισκεφτεί στην Ουάσιγκτον όταν θα το επιτρέψει ο κορωνοϊός. Μάλιστα, δεν έκρυψε την επιθυμία του για την οικοδόμηση μιας ακόμα ισχυρότερης σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Την εκδήλωση συντόνισε η ελληνικής καταγωγής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να απευθύνεται στους ομογενείς, λέγοντας: «βλέπω την οθόνη και βλέπω πολλούς καλούς φίλους». Να σημειώσω ότι ο πλανητάρχης εξέφρασε την λύπη του που δεν κατάφερε να φιλοξενήσει τους ομογενείς στην παραδοσιακή εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο στον Λευκό Οίκο, λέγοντας «σας υπόσχομαι, το επόμενο έτος, με την πανδημία πίσω μας, θα έχουμε μια σημαντική γιορτή».

***
Το πηγαδάκι Τσίπρα- Παναγιωτόπουλου

Το τηλεοπτικό πλάνο κατά τη διάρκεια της μετάδοσης της στρατιωτικής παρέλασης έδειξε πολλές φορές τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να συνομιλούν. Τι να έλεγαν άραγε; Δεν γνώριζαν ότι τους έδειχναν οι κάμερες; Έτσι φρόντισα να μάθω. Η συζήτηση, λοιπόν, ήταν χαλαρή και δεν είχε καθόλου σχέση ούτε με την πολιτική, ούτε με τα εθνικά θέματα, ούτε με τα εξοπλιστικά. Απλούστατα έκαναν μια γενική συζήτηση για το μενού του σεφ Λαζάρου που προσφέρθηκε το προηγούμενο βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο. Τόσο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο υπουργός Άμυνας έμειναν ενθουσιασμένοι από το μενού, για το οποίο μάλιστα έκαναν και μια πρόχειρη ανάλυση, περιμένοντας να αρχίσει η παρέλαση. Ο κ. Τσίπρας, μαθαίνω ωστόσο, ότι είπε πως προσέχει τελευταίως την διατροφή του, επιδιώκει να λαμβάνει τις απαραίτητες υγιεινές θερμίδες και ότι γυμνάζεται.

***

Στο μικροσκόπιο οι δημοσκοπήσεις

Στη μικροσκόπιο των πολιτικών κομμάτων εισήλθαν, μαθαίνω τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων για το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Μπορεί οι μετρήσεις να δείχνουν συντριπτική διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, μια διαφορά που κινείται σταθερά σε διψήφιο αριθμό, ωστόσο, ορισμένα στοιχεία εξετάζονται προσεκτικότερα τόσο από το κυβερνητικό στρατόπεδο όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποια όμως είναι αυτά;

1. Η διαχείριση της πανδημίας όπου η κυβέρνηση επιχειρεί να διατηρήσει τα ποσοστά εμπιστοσύνης των πολιτών σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

2. Τα απανωτά lockdown, το συνεχές «ακορντεόν», οι συνέπειες στην τσέπη εκατομμυρίων πολιτών, η ψυχολογική κόπωση, έχουν κάνει τον κόσμο να ανησυχεί.

3. Η συνέχιση της πανδημίας, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Αν και το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και η μία μετά την άλλη οι χώρες παίρνουν ξανά αυστηρά μέτρα, οι Έλληνες ανησυχούν μήπως και χαθεί και αυτό το καλοκαίρι, φοβούνται για την οικονομία, αγωνιούν για τη ζωή τους. Γεγονότα, επίσης όπως η αστυνομική βία και τα πρόσφατα επεισόδια, προκάλεσαν και αυτά προβληματισμό.

Αντίστοιχα και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης επικρατεί ιδιαίτερος προβληματισμός μιας και κανένας δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από τις έως τώρα επιδόσεις τους.

***
Η Βρετανίδα υφυπουργός που ήρθε με τον Κάρολο

Ενώ οι τηλεοπτικές κάμερες ήταν στραμμένες στον υπασπιστή του Πρίγκηπα Καρόλου, με το κιλτ, που βρισκόταν συνεχώς δίπλα του (και δίπλα στη Δούκισσα Καμίλα), ουδείς πρόσεξε μια κυρία η οποία μετείχε επισήμως στην αντιπροσωπεία του. Πρόκειται για την Γουέντι Μόρτον, υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά Θέματα. Μαθαίνω ότι θα ξανάρθει στην χώρα μας σε περίπου 15 ημέρες, αφού είναι η Βρετανίδα υφυπουργός που «παρακολουθεί» το Κυπριακό.

***
Ρώσος Πρωθυπουργός στο Άγιο Όρος;

Έμαθα επίσης ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, μετά την παρέλαση δεν επέστρεψε αμέσως στην Μόσχα. Υπάρχουν έγκυρες πληροφορίες που λένε πως επισκέφθηκε το Άγιο Όρος, το Ρωσικό Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα. Εάν ήταν και ο Πούτιν εδώ το ίδιο θα έκανε αφού οι Ρώσοι αξιωματούχοι επιδιώκουν, όταν βρεθούν στην Ελλάδα και μια επίσκεψη στο Άγιο Όρος.

***

Γιατί δεν πήγε ο Αρχιεπίσκοπος στη δεξίωση

Πολλοί ίσως να διερωτήθηκαν γιατί απουσίαζε ο Αρχιεπίσκοπος από το επίσημο δείπνο για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σας πληροφορώ ότι πέραν της προσκλήσεως που η Πρόεδρος έστειλε προς τον Αρχιεπίσκοπο η κυρία Σακελλαροπούλου του τηλεφώνησε και δύο φορές προσκαλώντας τον και προφορικά. Ο Μακαριότατος όμως πολύ ευγενικά απάντησε ότι δεν συνηθίζει να πηγαίνει σε δείπνα και την ευχαρίστησε θερμά.

***
Η νύχτα στο Προεδρικό

Όλοι είχαν σημειώσει την ώρα προσέλευσης (8 το βράδυ) των επισήμων στο Προεδρικό Μέγαρο για το επίσημο δείπνο της Προέδρου της Δημοκρατίας για τα 200 χρόνια από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, Ουδείς όμως ανέφερε την ώρα αναχωρήσεως από το Προεδρικό. Σας πληροφορώ όπως μου είπαν… αυτόπτες μάρτυρες ότι οι υψηλοί προσκεκλημένοι άρχισαν να φεύγουν γύρω στις 11.15 το βράδυ. Τόσο πολύ τους άρεσε εκεί με το εντυπωσιακό μενού και το βιολί του Καβάκου. Τώρα, μεταξύ μας, οι περισσότεροι θα είχαν νοσταλγήσει αυτή την έξοδο και αυτό το… ξενύχτι μετά από ένα χρόνο συνεχών μέτρων για την καραντίνα. Και κάτι ακόμα: Με το που εισέρχονταν στο Προεδρικό ορισμένοι έφερναν ότι έκαναν τεστ.

***
Μπακαλιάρος και φρεγάτες

Πάντως ανήμερα της 25ης Μαρτίου ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε την τιμητική του. Δεν είναι μόνον ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα ομόλογό του, είχε, βλέπετε, «χρεωθεί» και την Φλοράνς Παρλί, την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας που βρέθηκε στην Ελλάδα εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Την παρέλαβε από το αεροδρόμιο, την συνόδευσε στην παρέλαση και αμέσως μετά της παρέθεσε γεύμα (φρέσκο ψάρι μπακαλιάρο) στη Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Κύριο (και μοναδικό) αντικείμενο της συζήτησης ήταν η φρεγάτες. Τελευταίως οι πληροφορίες (και οι προσφορές) για τις φρεγάτες έρχονται από πολλές χώρες, αλλά ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν τυπικός. Της είπε για τους νόμους που ισχύουν στην χώρα μας και ότι τις τελικές προτάσεις τις κάνει το Πολεμικό Ναυτικό ανάλογα με τις ανάγκες του.

***
Οι δημοφιλείς Γάλλοι Πρόεδροι

Και όμως η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας κατά την παραμονή στην Ελλάδα, έδειξε ενδιαφέρον και για την ιστορία των ελληνογαλλικών σχέσεων. Για παράδειγμα έμαθε από υπουργικά χείλη ποιοι Γάλλοι Πρόεδροι ήταν οι πλέον δημοφιλείς στην Ελλάδα. Πληροφορήθηκε λοιπόν ότι οι πιο δημοφιλείς ήταν ο Ζισκάρ Ντ΄Εσταίν και ο Φρανσουά Μιτεράν. Ο Ζισκάρ λόγω των θερμών σχέσεων που είχε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και ο Μιτεράν λόγω των στενών σχέσεων που είχε αναπτύξει με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ακολουθεί σε δημοφιλία ανάμεσα στους Έλληνες, ο Ντε Γκωλ και εκεί η συζήτηση για τους Γάλλους Προέδρους σταμάτησε. Εάν ρωτάτε γιατί δεν αναφέρθηκε στη συζήτηση περί δημοφιλών προέδρων και ο Μακρόν, σας πληροφορώ ότι ο Μακρόν είναι ακόμα εν ενεργεία Πρόεδρος και δεν έχει ολοκληρώσει τη θητεία του.

***
Το μάτι του… βατραχιού

Την ώρα που οι ΟΥΚάδες (Βατράχια) περνούσαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, ίσως πολλοί που το έβλεπαν από την τηλεόραση πρόσεξαν μια κάμερα εγκατεστημένη στο κράνος ενός «Βατραχιού» που κατέγραφε τις κινήσεις του. Ό,τι έβλεπε ο ΟΥΚάς, έβλεπαν και οι τηλεθεατές. Να τοποθετηθεί κάμερα σε ΟΥΚ την ώρα της παρέλασης πρώτη φορά έγινε. Όπως πρώτη φορά η ΕΡΤ χρησιμοποίησε για την μετάδοση της παρέλασης 25 κάμερες, κάμερες σε drones και κάμερες σε ηλεκτρικά… πατίνια. Κάμερα είχε τοποθετήσει και σε ένα ελικόπτερο Σινούκ. Ξέρετε όμως γιατί πανηγυρίζει ο κ. Ζούλας; Δεν είναι τόσο επειδή η παρέλαση έκανε 60% θεαματικότητα, αλλά την εικόνα της την ζήτησαν πολλές χώρες περιλαμβανομένης και της Κίνας. Η τηλεθέαση, μου είπε κ. Ζούλας θύμισε ημέρες Euro 2004!

***

Ο Αρσέν, η Καλυψώ και η Πρόεδρος

Το «Πήραμε Σκύλο» του Κυριάκου Αθανασιάδη από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος έχει ήδη γίνει viral, αφού χιλιάδες άνθρωποι το έχουν ήδη προμηθευτεί, διαβάσει, συζητήσει στα social και προτείνει σε φίλους. Ο Αρσέν είναι ένα από τα τρία ζώα που έχει ο Κυριάκος Αθανασιάδης: το γλυκό, αρσενικό αυτό pug που είναι κυριολεκτικά influencer, έχει μια αδερφή ίδιας ράτσας, την φαγανή Άγκαθα και μια πανέμορφη γάτα Άγκυρας, την Φαντομά. Όταν ο συγγραφέας έστειλε το τελευταίο του βιβλίο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκείνη ανταποκρίθηκε με ένα σύντομο, αλλά ουσιαστικό γράμμα, στο οποίο δεν παρέλειψε να αναφέρει τον αγαπημένο όλων μας, Αρσέν, αλλά και την γάτα της!

Συγκεκριμένα η Πρόεδρος αφού τον ευχαριστεί για το βιβλίο γράφει: «Έχω δει τα αξιαγάπητα και διάσημα σκυλάκια σας (φοβερός ο Αρσέν), αλλά οι υποχρεώσεις στο Προεδρικό δεν μου αφήνουν περιθώρια για πολυτεκνία…προς το παρόν. Η Καλυψώ καλύπτει το χώρο ήδη