Η φετινή τηλεοπτική σεζόν δεν έχει σταματήσει λεπτό να μας εκπλήσσει. Θετικά και αρνητικά. Το ευτύχημα φέτος είναι οι σειρές μυθοπλασίας. Ωραίες παραγωγές που κρατούν συντροφιά στο τηλεοπτικό κοινό. Από την ερχόμενη Κυριακή, 04 Απριλίου στις 21.00 μια νέα σειρά, υψηλών προδιαγραφών, έρχεται για να μας καθηλώσει.

Ο «Σιωπηλός Δρόμος» είναι η τρίτη σειρά μυθοπλασίας που εντάσσει το Mega φέτος στο πρόγραμμά του ανεβάζοντας ακόμη ψηλότερα τον πήχη της ελληνικής μυθοπλασίας.

Τα ονόματα των συντελεστών προϊδεάζουν για το τελικό αποτέλεσμα. Πολλές φορές όμως αυτό δεν λειτουργεί πάντα προς το καλύτερο. Στην περίπτωση όμως του «Σιωπηλού Δρόμου» ο συνδυασμός καταξιωμένων, ο καθένας στον χώρο του, ανθρώπων δημιουργεί ένα προϊόν που είχαμε καιρό να δούμε στην τηλεόραση. Θυμίζοντας κάτι από τις παλιές ένδοξες εποχές και παραγωγές του μεγάλου καναλιού.

Το βράδυ της Παρασκευής, 26 Μαρτίου, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σε avant premiere, διαδικτυακά όμως ελέω COVID-19, το πρώτο επεισόδιο του «Σιωπηλού Δρόμου». Κρίμα που δεν είχαμε πρόσβαση και στα υπόλοιπα επεισόδια, γιατί το binge watching θα ήταν σίγουρο.  

Η κινηματογραφική αισθητική του καταξιωμένου Βαρδή Μαρινάκη συναντά την μαγική πένα των Πέτρου Καλκόβαλη και Μελίνας Τσαμπάνη, ενώ η καθηλωτική μουσική του Θοδωρή Ρέγκλη επιτείνει την αγωνία και το μυστήριο.  

 

Θεματικά δεν έχουμε παρακολουθήσει κάτι αντίστοιχο στην ελληνική τηλεόραση. Εννέα παιδιά δημοτικού, γόνοι εύπορων και ισχυρών οικογενειών, ξεκινούν για μια ακόμα ημέρα στο σχολείο. Τα πράγματα όμως δεν είναι όπως φαίνονται. Το εντυπωσιακό κάστρο, που σβήνει ως γενέθλια τούρτα ο πάτερ φαμίλιας Αντώνης Καφετζόπουλος, γκρεμίζεται όπως και τα κάστρα από άμμο.

Οι λάτρεις των παραμυθιών των αδελφών Γκριμ θα βρουν ένα κοινό με τη σειρά αυτή, από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα, καθώς η αφήγηση του παραμυθιού, «Ο αυλητής του Χάμελιν», στην αρχή της σειράς δίνει το στίγμα για το τι θα ακολουθήσει.  «Υπάρχει όπως καταλαβαίνετε ένας παραλληλισμός μεταξύ της ιστορίας μας και του μύθου του Αυλητή, που μάγεψε με τον αυλό του τα παιδιά μιας ολόκληρης πόλης και τα οδήγησε μακριά από τους γονείς τους για να τους εκδικηθεί» είχαν σχολιάσει οι δύο σεναριογράφοι της σειράς σε συνέντευξή τους στο «Βήμα».

Τα χαρούμενα παιδικά πρόσωπα σκοτεινιάζουν απότομα. Ποιος το θέλει άραγε αυτό;  Οι γονείς, μαζεμένοι στο αμφιθέατρο του ιδιωτικού σχολείου στο οποίο φοιτούν τα παιδιά τους, χάνουν τη Γη κάτω από τα πόδια τους. Ακόμα και γονιός να μην είσαι δεν μπορείς να μη σοκαριστείς από την είδηση της απαγωγής, να μην σκεφτείς τους γονείς που αγωνιούν για τα παιδιά τους, να μην βρεθείς στη θέση των παιδιών που βρίσκονται ξαφνικά σε ένα ψυχρό υπόγειο με κάποιες ζωγραφιές στους τοίχους για να τα κάνουν να ξεχαστούν.

Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στον αστυνόμο Νάσο Οικονομίδη, που υποδύεται άρτια ο Δημήτρης Λάλος, ο οποίος καλείται να λύσει το μυστήριο. Αν και άμεσα εμπλεκόμενη, λόγω της συγγένειάς της με δύο εκ των εννέα παιδιών, η Θάλεια Καρούζου, κατά κόσμον Πηνελόπη Τσιλίκα, εμπλέκεται και με άλλο τρόπο στην υπόθεση. Κάτι που μαθαίνουμε στο τέλος του επεισοδίου, και θέλουμε να δούμε αμέσως το επόμενο, αλλά θα περιμένουμε. 

 

Οσον αφορά το καστ των ηθοποιών, μικρών και μεγάλων, τα λόγια περιττεύουν. Σπουδαίοι και ταλαντούχοι ηθοποιοί της παλιάς και της νέας γενιάς, ηθοποιοί που είχαν λείψει από τη μικρή οθόνη και άλλοι που κάνουν πρώτη φορά την εμφάνιση τους μπροστά από τις κάμερες (αλλά έχουν θεατρικές περγαμηνές) ενσαρκώνουν τους ήρωες του «Σιωπηλού Δρόμου».

Ο Δημήτρης Λάλος, η Πηνελόπη Τσιλίκα, ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Χρήστος Λούλης, η Ανθή Ευστρατιάδου, η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, ο Νικόλας Παπαγιάννης, η Βίκυ Παπαδοπούλου, ο Γιάννος Περλέγκας, η Μυρτώ Αλικάκη και η Χριστίνα Φαμέλη μαζί με τους εννέα μικρούς ήρωες θα μας κρατούν σε αγωνία τα βράδια της Κυριακής και θα αποκαλύπτουν σιγά σιγά κρυμμένες πτυχές του εαυτού τους. Μέχρι να φτάσουν στο τέλος του δικού τους «Σιωπηλού Δρόμου».

Υπόθεση πρώτου επεισοδίου – « Χαμένο στίγμα»

Σε ένα πλούσιο προάστιο της Αθήνας, στο Βαθύ Αττικής, το σχολικό λεωφορείο ενός ιδιωτικού σχολείου που πραγματοποιεί ένα από τα καθημερινά του δρομολόγια, αγνοείται. Μέσα σ’ αυτό επιβαίνουν 9 μαθητές του δημοτικού σχολείου, παιδιά εύπορων και ισχυρών οικογενειών μιας προνομιούχας κοινότητας, μαζί με τον οδηγό και μια νεαρή συνοδό. Εναέριες και επίγειες δυνάμεις τις αστυνομίας σαρώνουν από την πρώτη στιγμή την περιοχή, ενώ επικεφαλής των ερευνών αναλαμβάνει ο Νάσος Οικονομίδης, ένας έμπειρος αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής. Η συνταρακτική διαπίστωση πως πρόκειται για μια υπόθεση μαζικής απαγωγής δεν θα αργήσει να έρθει και ο αντίκτυπος θα είναι τεράστιος όχι μόνο για την δοκιμαζόμενη κοινότητα και τους τραγικούς γονείς, αλλά και για όλη τη χώρα. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές η Θάλεια Καρούζου, μια νεαρή δημοσιογράφος, επιστρέφει στην γενέτειρά της και βρίσκεται αναπάντεχα στο επίκεντρο των γεγονότων.