Προετοιμασία 10′ Αναμονή 30′ Ψήσιμο 30′
ΥΛΙΚΑ (για 25-30 τυροπιτάκια)
200 ml γιαούρτι με 2% λιπαρά
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 αβγό
Ελάχιστο αλάτι (ανάλογα με τη φέτα)
300 gr φέτα χαμηλών λιπαρών (μπορεί να είναι και σε τρίμματα)
Περίπου 250 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (η ζύμη να μην κολλά στα χέρια αλλά και να μην είναι σφικτή).
1-2 κ.σ. σουσάμι για την επικάλυψη
Ελάχιστο νερό για την επικάλυψη
Προαιρετικά: ρίγανη ή δυόσμο ή μαϊντανό ή πιπέρι ή όποιο άλλο μπαχαρικό ή αρωματικό μας αρέσει να συνδυάζουμε με τυρί.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια λεκάνη βάζουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το αβγό, το αλάτι και τα ανακατεύουμε να γίνουν χυλός. Προσθέτουμε τη φέτα «σπασμένη» με το χέρι και ανακατεύουμε με το χέρι – χωρίς όμως να τη λιώσουμε. Προσθέτουμε το μπαχαρικό ή το αρωματικό της επιλογής μας.
Στο τέλος βάζουμε και το αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι να ενσωματωθεί, χωρίς να σπάμε – όσο γίνεται – το τυρί.
Θα έχουμε μια ζύμη που κολλά ελαφρά στα χέρια αλλά πλάθεται. Αφήνουμε κανένα μισάωρο να «ξεκουραστεί» (αν επειγόμαστε μπορούμε να τα φτιάξουμε και αμέσως).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Πασπαλίζουμε μια επιφάνεια εργασίας με λίγο αλεύρι και με αλευρωμένα χέρια πατάμε κομμάτια ζύμης μέχρι να έχουν πάχος περίπου 1 cm.
Κόβουμε με κουπ πατ στα σχήματα που μας αρέσουν (μπορούμε να τα πλάσουμε και σαν κεφτεδάκια). Τα αλείφουμε με νερό ή γάλα και τα πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με σουσάμι.
Τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
– Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε άλλο τυρί χαμηλών λιπαρών ή μείγμα τυριών.
– Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με κοινό αλεύρι και 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν.