Τα μηνύματα της επικοινωνίας Μητσοτάκη-Μπάιντεν, η πρόσκληση στις ΗΠΑ και ο Ερντογάν στην… αναμονή

Ο έλληνας πρωθυπουργός είναι από τους πρώτους ηγέτες που δέχεται πρόσκληση να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας.

Ικανοποιημένη από τις  πρόσφατες εξελίξεις μετά την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και την επικοινωνία Μητσοτάκη-Μπάιντεν, εμφανίζεται η Αθήνα, θεωρώντας ότι «έπιασαν τόπο» οι διπλωματικές της κινήσεις απέναντι στην  Άγκυρα.

Κι αυτό γιατί στο κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, συμπεριλήφθηκαν οι θέσεις της Αθήνας ενώ κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του αμερικανού Προέδρου με τον έλληνα πρωθυπουργό, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Μάλιστα ο Μπάιντεν δεν έκρυψε την επιθυμία του να οικοδομηθεί μιαν ακόμη πιο ισχυρή σχέση για τη προώθηση των κοινών συμφερόντων που έχουν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα.

«Θα είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται»

Ο αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση που διοργάνωσε ο Λευκός Οίκος και στην οποία μετείχαν περισσότερα από 100 μέλη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, μίλησε για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως είπε, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα τον επισκεφτεί στην Ουάσιγκτον όποτε το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα, ενώ δεν έκρυψε την επιθυμία του να οικοδομηθεί μιαν ακόμη πιο ισχυρή σχέση για τη προώθηση των κοινών συμφερόντων που έχουν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα, τονίζοντας πως αυτό ήταν το κύριο ζήτημα που συζήτησε με τον κ. Μητσοτάκη.

«Υπό τη κυβέρνηση μου, θα είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται. Σας το υπόσχομαι αυτό. Έχω δεσμευτεί να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη εταιρική σχέση από ό,τι ήδη έχουμε και να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Αυτό ήταν το βασικό θέμα για το οποίο μιλήσαμε με τον πρωθυπουργό», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Μπάιντεν ανέφερε «δεν το έχω εγκαταλείψει ακόμη», και υπενθύμισε πως είχε συνεργαστεί επί παρά πολλά χρόνια πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα με τον γερουσιαστή και στενό του φίλο Πολ Σαρμπάνη. «Ο Πολ με ενέπλεξε όταν προσπαθούσαμε να δούμε πως θα χειριστούμε την Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια».

Επίσκεψη στις ΗΠΑ

Ο έλληνας πρωθυπουργός είναι από τους πρώτους ηγέτες που δέχεται πρόσκληση να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την πρόσκληση που γίνεται μόλις δυόμιση μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μπάιντεν και βλέπουν την ευκαιρία για περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη εξαιρετικών σχέσεων. Όχι μόνο για την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών προκλήσεων αλλά και την μεγαλύτερη ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων και την προσέλκυση επενδύσεων οι οποίες αποτελούν κλειδί για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού.

Στο θέμα αναφέρεται και το Politico, σχολιάζοντας ότι: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε πιθανώς στην πιο αξιοζήλευτη -από τους ομολόγους του ηγέτες- θέση την Πέμπτη: Ήταν ο μοναδικός που εξασφάλισε διμερή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάιντεν μετά την ομαδική συνομιλία. Καθώς δεν τους είχε πει νωρίτερα για την ιδιωτική επικοινωνία – με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την ελληνική επανάσταση – το έμαθαν τελικά σήμερα το πρωί. Θα πρέπει να ήταν ακόμα πιο γλυκό για εκείνον να ανακοινώσει τη «θερμή και επικοιδομητική τηλεφωνική συνομιλία του» με τον Μπάιντεν, κατά την οποία συζήτησαν «εκτενώς τους κοινούς δεσμούς ανάμεσα στα δύο έθνη»» αναφέρει ο αρθρογράφος Florian Eder.

Μίλησαν για 30 λεπτά

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία των δύο ανδρών, μετά την ανάληψη καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο ηγέτες κρατών, επαναβεβαίωσαν τον στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ για την ασφάλεια και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η επικοινωνία των δύο ηγετών, που διήρκεσε γύρω στα 30 λεπτά, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων υπογραμμίζοντας τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, με αιχμή τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Μπάιντεν για την εκλογή του εκφράζοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας για στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στα διεθνή φόρα, με στόχο την προάσπιση των κοινών αξιών των δύο χωρών, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της Κλιματικής αλλαγής.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε προσωπικά τον Αμερικανό πρόεδρο για τη συνεπή υποστήριξη της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι στη διαχρονική σχέση των δύο χωρών η ελληνοαμερικανική κοινότητα λειτουργεί ως γέφυρα.

Στην αναμονή ο Ερντογάν

Όπως εκτιμάται, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επέλεξε να επικοινωνήσει πρώτα με τον κ. Μητσοτάκη, παρότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει εκδηλώσει δημοσίως την επιθυμία του για την πρώτη επαφή με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Η έλλειψη ανταπόκρισης από τον Μπάιντεν, στο αίτημα του Ερντογάν, έχει δημιουργεί εκνευρισμό στην Άγκυρα, που βλέπει ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ακολουθεί διαφορετικό δρόμο σε ότι αφορά τα τεκταινόμενα στην ανατολική Μεσόγειο, που έχει ιδιαίτερη σημασία για τις νέες ισορροπίες στην περιοχή.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.