Πίσω από την έκδοση «Επανάσταση 1821 – Γένους Θηλυκού», βρίσκονται οι μαρτυρίες του Πέτρου Μέγκους από τη Σμύρνη, από τις οποίες η συγγραφέας έχει εμπνευστεί. Από παιδί ο Μένγκους θαύμαζε τις ιστορίες για τους αγώνες των Κλεφτών ενάντια στους Τούρκους και περίμενε την ώρα που θα πήγαινε στην Ελλάδα να πολεμήσει μαζί τους. Και όντως έτσι έγινε. Στα 19 του έφυγε με ένα αυστριακό πλοίο για την Τεργέστη και από εκεί κατέληξε στο Μεσολόγγι από όπου άρχισε ο δικός του αγώνας κατά των Τούρκων. Πήρε μέρος σε πολλές σημαντικές μάχες σε όλη την Ελλάδα (Ρούμελη, Μοριάς, Άρτα, Χίος, Κρήτη) και υπήρξε συμπολεμιστής εμβληματικών οπλαρχηγών της Επανάστασης (Μιαούλης, Κολοκοτρώνης, Σαχτούρης, Μπότσαρης).
«Οι μαρτυρίες του είναι συγκλονιστικές, τόσο για τους ήρωες με τους οποίους έδρασε μαζί όσο και για τις απίστευτες σκηνές βαρβαρότητας των Τούρκων σε γυναίκες και παιδιά, που είδε με τα μάτια του από όποιον τόπο της σκλαβωμένης Ελλάδας κι αν πέρασε» λέει η συγγραφέας του βιβλίου η οποία δημιούργησε διπλή αφήγηση με άξονα τις γυναίκες που υπέφεραν, βίωσαν και αγωνίστηκαν με τον δικό τους τρόπο, με αυταπάρνηση και ηρωισμό απέναντι σε όλα τα δεινά της σκλαβιάς, του ξεριζωμού, του θανάτου.
Να σημειωθεί τέλος ότι κάθε κεφάλαιο του βιβλίου κλείνει με ένα ποίημα ή κάποιο δημοτικό άσμα για την επανάσταση του ’21 μαζί με μια έγχρωμη απεικόνιση από ένα αυθεντικό έργο τέχνης ενός μεγάλου καλλιτέχνη, ζωγράφου ή φιλέλληνα της εποχής εκείνης. Σε σύνολο 26 έργα τέχνης με θέμα την ηρωίδα γυναίκα.