Τελείται αυτή την ώρα από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο η επίσημη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών για τη 200ή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.
Για την εορτή του Ευαγγελισμού και τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Εθνική μας Παλιγγενεσία της 25ης Μαρτίου 1821, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέδωσε εγκύκλιο η οποία αναμένεται να αναγνωσθεί σήμερα σε όλους τους ιερούς ναούς.
«Για μας τους Ορθοδόξους, αυτός ο σταθερός προσανατολισμός της ιστορίας προς το μέλλον είναι που μεταμορφώνει και δίδει πραγματικό νόημα στον παρόντα καιρό. Αποτελεί απάντηση στο ζήτημα του θανάτου και γι’ αυτό αποτυπώθηκε με απαράμιλλη ευστοχία στο πάντα επίκαιρο επαναστατικό σύνθημα των Αγωνιστών του 1821 ‘’Ελευθερία ή Θάνατος’’. Η πίστη ότι η ιστορία πορεύεται όχι στην επιστροφή της σε ένα τέλειο παρελθόν, αλλά σε ένα εσχατολογικό μέλλον το οποίο την αναμένει και δεν δύναται να αναιρέσει την μνήμη του, ήταν που κράτησε απροσκύνητους επί 400 χρόνια τους προγόνους μας υπό τον οθωμανικό ζυγό», τονίζεται χαρακτηριστικά στο εόρτιο μήνυμα.
Επιπρόσθετα, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι «οι πρόγονοί μας, το 1821, δεν θα είχαν επιτύχει σε κανέναν αγώνα τους χωρίς πίστη σ’ αυτήν τη ζωντανή παρουσία του όντως Ζώντος Θεού», γι’ αυτό και «Ελπίζουμε να παραμείνει η Ελλάδα ελεύθερη από κάθε καταπίεση και απειλή, στηριζόμενη στην Αγία Πίστη του Χριστού και στις δημοκρατικές αρχές και αξίες».
Σε άλλο σημείο, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει «η 25η Μαρτίου 2021 ας γίνει η αφετηρία και το εφαλτήριο μιας νέας πορείας ως προς τη σχέση μας με το Γένος και την Πατρίδα μας. Ας προσπαθήσουμε να συνδυάσουμε τη Χριστιανική μας Παράδοση και την ιστορική μας συνέχεια με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής», προσθέτει.
Τέλος, σημειώνει ότι «Η απελευθέρωση από την όποια κοσμική σκλαβιά προϋποθέτει την πίστη ότι το παρελθόν δεν μπορεί να καθορίζει τον άνθρωπο», καθώς «για τη ζωή και την πίστη της Εκκλησίας μας, τον άνθρωπο μόνο το μέλλον μπορεί να τον καθορίζει. Αυτό είναι άλλωστε και το νόημα της Μετανοίας».
Πηγή: ΑΜΠΕ