Πάντα οι ιστορικές επέτειοι είναι ευκαιρία, πέρα από τις εορταστικές εκδηλώσεις, για αναστοχασμό, για μια εσωτερική, αλλά και δημόσια συζήτηση για την πορεία μας ως Έθνος. Η φετινή εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου είναι ξεχωριστή λόγω της συμπλήρωσης των 200 ετών από τον Εθνικό ξεσηκωμό, από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και συνάμα όμως και διαφορετική λόγω της πανδημίας.
Ο κορωνοϊός έθεσε νέες προτεραιότητες και μας οδήγησε σε μια νέα συνθήκη δράσης και σε εντελώς καινούργια – πρωτόγνωρη- καθημερινότητα.
Η σημερινή λαμπρή, μέσα στην μαυρίλα της πανδημίας, επέτειος ενός λαού μη πειθήνιου που τα έβαλε με μια μεγάλη αυτοκρατορία και νίκησε στέλνει πολλά μηνύματα. Η Ελλάδα στο διάβα αυτών των 200 χρόνων από την Επανάστασή της για την εθνική της ανεξαρτησία και τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους, βίωσε πολλές κρίσεις με πολλαπλές συνέπειες.
Η κρίση και οι παρενέργειές της μπορεί να αναπροσαρμόζουν προτεραιότητες σε όλα τα επίπεδα, αλλά συνιστούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για αναστοχασμό, συλλογικό και ατομικό.
Η παρούσα επέτειος είναι ευκαιρία για μια νέα συνειδητοποίηση και της ίδιας της υπόστασης της κοινωνίας, της ατομικής και συλλογικής πορείας.
Αποτελεί μια ευκαιρία για ευρεία δημόσια συζήτηση σχετικά με το τι προτάσσουμε στο νέο σκηνικό που δημιουργείται παγκόσμια και αλλάζει τον κόσμο στο σύνολό του.
Υπό τις παρούσες συνθήκες καλούμαστε να αναλογιστούμε: Ποιες είναι οι νέες προτεραιότητες της χώρας; Ποιοι οι νέοι εθνικοί στόχοι στο νέο περιβάλλον που αλλάζει δραματικά;
Η επέτειος της 25ης Μαρτίου πέρα από τα παραδοσιακά κλισέ, μας δίνει, ειδικά με όσα συμβαίνουν, την καλύτερη αφορμή για τον αναζωογονητικό αναστοχασμό και την ιεράρχηση νέων προτεραιοτήτων.
Εξάλλου ποτέ μια κρίση δεν μας καθήλωσε ως Έθνος και αυτό είναι μια διαπίστωση που αποτελεί και το πιο αισιόδοξο μήνυμα για τα μελλούμενα σε ένα κόσμο που αλλάζει ριζικά και ανατρέπει σταθερές δεκαετιών.
Είναι η ώρα για μια προσπάθεια εθνικής αυτογνωσίας εν μέσω κρίσης. Εξάλλου, οι κρίσεις του παρελθόντος δείχνουν το δρόμο. Αρκεί να έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Μάθαμε; Ερώτημα για αναστοχασμό πριν την αναγκαία εθνική αυτογνωσία.