Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει πλήξει σοβαρά την ψυχική υγεία των νέων, καθώς εντοπίζονται ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις κλινικής κατάθλιψης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ στη Βρετανία που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Psychiatry Research».
Οι επιστήμονες μελέτησαν 259 νεαρά άτομα πριν από την πανδημία – το φθινόπωρο του 2019 – καθώς και κατά τη διάρκεια του πρώτου λοκντάουν την άνοιξη του 2020. Επικεντρώθηκαν στα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους, ευεξίας, στη χρήση αλκοόλ και στην ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων.
Υπερδιπλασιασμός της κατάθλιψης
Εντόπισαν σημαντική επίδραση της πανδημίας στην ψυχική υγεία με μεγάλη αύξηση καταθλιπτικών συμπτωμάτων και μείωση της ευεξίας κατά τη διάρκεια του λοκντάουν σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία. Συγκεκριμένα τα επίπεδα κλινικής κατάθλιψης φάνηκε ότι υπερδιπλασιάστηκαν – από 14,9% το φθινόπωρο του 2019 σε 34,7% τον Μάιο του 2020.
Η ποιότητα του ύπνου
Σε ό,τι αφορούσε την ποιότητα του ύπνου, οι ερευνητές δεν εντόπισαν πτώση της στο συνολικό δείγμα των συμμετεχόντων. Ωστόσο βρήκαν συσχέτιση μεταξύ της αύξησης της κατάθλιψης και της χειρότερης ποιότητας ύπνου κατά τη διάρκεια του λοκντάουν. Ανησυχητικό ήταν επίσης το εύρημα ότι στο απαγορευτικό εντοπίστηκε μια τάση τα άτομα να κοιμούνται αργότερα τη νύχτα και να ξυπνούν πιο αργά τη μέρα – τέτοιες τάσεις έχουν στο παρελθόν συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα άγχους και με μεγαλύτερη συχνότητα ήπιων ψυχικών διαταραχών.
Δεν αυξήθηκε η κατανάλωση αλκοόλ
Ηταν πάντως ενδιαφέρον το ότι τα νεαρά άτομα δεν φάνηκε να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ κατά τη διάρκεια του λοκντάουν. Το γεγονός αυτό χαρακτηρίστηκε ως άκρως ενθαρρυντικό από τους ερευνητές οι οποίοι σημείωσαν ότι οι νέοι και οι νέες δεν φαίνεται ότι προσπαθούν να αντισταθμίσουν τον εγκλεισμό «βουτώντας» στο αλκοόλ.
Απαραίτητη η ψυχολογική υποστήριξη των νέων
Οπως ανέφερε ο δρ Σάιμον Εβανς, λέκτορας Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ «επί πολλά έτη καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των νεαρών ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας και είναι ανησυχητικό το ότι ανακαλύψαμε πως τα προβλήματα αυτά εντάθηκαν εξαιτίας της COVID-19. Πρέπει να διαφυλάξουμε την ψυχική υγεία των νέων και να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν πρόσβαση στην υποστήριξη που χρειάζονται ώστε να έχουν καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία. Καθώς οι κοινωνικοί περιορισμοί συνεχίζονται εξαιτίας της πανδημίας είναι ζωτικής σημασίας το να κάνουμε βήματα προς την προστασία της ψυχικής υγείας». Διότι, όπως πολλοί ειδικοί αναφέρουν, μετά την πρωτόγνωρη ιογενή πανδημία που βιώνουμε φαίνεται ότι ακολουθεί μια νέα «πανδημία» ψυχικών διαταραχών που θα διαρκέσει πιθανώς περισσότερο από αυτή του νέου κορωνοϊού…