Κιβωτό της ελληνικής τέχνης και ζωντανό οργανισμό που συμβάδιζε με την πρόοδο του έθνους χαρακτήρισε την Εθνική Πινακοθήκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σύντομο χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την «μεγάλη περηφάνεια και συγκίνηση» του καλωσορίζοντας τους ξένους προσκεκλημένους στην Αθήνα και τόνισε κάνοντας λόγο για ένα ανεπανάληπτο ιστορικό ορόσημο το οποίο αποτελεί κτήμα όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και των ξένων φίλων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η εθνική πινακοθήκη ήταν ένας ζωντανός οργανισμός που συμβάδισε με την πρόοδο του έθνους και τη διαδρομή της χώρας».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στην στην Εθνική Πινακοθήκη συγκεντρώνεται όλος ο πλούτος της Ελλάδας αλλά και του κόσμου καθώς όπως τόνισε στα εκθέματά της συγκεντρώνεται η ζωγραφική της Νέας Ελλάδας που επηρεάστηκε από όλα τα ρεύματα του μοντερνισμού.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο «ελληνικό φιλότιμο» για να τηρηθεί το σφιχτό χρονοδιάγραμμα και να ανοίξει τις πύλες του μία ημέρα πριν από την εθνική παλιγγενεσία το ανακαινισμένο κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης ενώ αναφερόμενος στο ότι «μέρος του κόστους καλύφθηκε από σημαντικές ιδιωτικές προσφορές με σημαντικότερη του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» έκανε λόγο για «ανεκτίμητο δώρο»

Η νέα πινακοθήκη επιβεβαιώνει το ρόλο της ως κιβωτού της ελληνικής τέχνης με διεθνή ακτινοβολία αναδεικνύοντας το μεριδιό της στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και ειδικά για τη σημερινή ξενάγηση των ξένων προσκεκλημένων αναφέρθηκε σε «35 έργα φορτισμένα με ιστορία».

«Η Ελλάδα της εθνικής επανάστασης είχε δίπλα της Βρετανούς Γάλλους και Ρώσους φίλους, λαούς που οδήγησαν τις κυβερνήσεις τους στη ναυμαρχία του Ναβαρίνου και το πρωτόκολλο του Λονδίνου» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης για τη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Αναφερόμενος στους δεσμούς της Ελλάδας με τις τρεις προαναφερόμενες χώρες ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «πολεμήσαμε μαζί στο πλευρό της Αντάντ. Μαζί πολεμήσαμε το τέρας του ναζισμού. Η ιστορία μας θέλει σταθερούς συμπολεμιστές στις μεγάλες μάχες της ανθρωπότητας».