Υπάρχουν δύο τρόποι να βγάλεις ένα συμπέρασμα. Ο ένας, είναι να εξετάσεις όσα περισσότερα δεδομένα μπορείς, και να προσπαθήσεις να καταλήξεις σε αυτό. Ο άλλος, είναι να έχεις ήδη βάλει στο συμπέρασμα και απλά βάζεις στη ζυγαριά της ανάλυσής σου, όσα μπορούν να το υποστηρίξουν.
Το τελευταίο διάστημα, υπάρχει μια έντονη φιλολογία που θέλει την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής να έχει βάλει πλώρη προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
-Βοήθησε στην ανάπτυξή της, η «θολή» στάση του κόμματος στην υπόθεση Κουφοντίνα.
-Η εντύπωση ότι η Χ. Τρικούπη αναζητά θέσεις ανάμεσα σε αυτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνοντας, αυτό είναι ένα θέμα, να μεταδώσει την αίσθηση ότι είναι πιο κοντά στην Κουμουνδούρου.
-Η τάση της ηγεσίας να αγνοεί τα θέλω της βάσης. Των πολιτών που στις εκλογές του 2019 ψήφισαν Κίνημα Αλλαγής. Που δεν έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε πήγαν «πρώτη φορά δεξιά». Και που δεν συμφωνούν με τις αντιπολιτευτικές θέσεις που διατυπώνει το κόμμα.
Η αίσθηση που δημιούργησε η παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά, ότι το Κίνημα Αλλαγής, ταυτίζεται με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία επιχειρεί την εξόντωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενίσχυσε τη φιλολογία αυτή.
Ο διαδικτυακός «πόλεμος» του Βασίλη Κεγκέρογλου με τον Γιώργο Φλωρίδη, και η ηχηρή παρέμβαση του κ. Φλωρίδη με το άρθρο του στα «Νέα», πυροδότησε πλήθος συζητήσεων και δημιούργησε κλίμα ανάλογο αυτό που υπήρξε μετά την δημοσιοποίηση της συνάντησης του Κώστα Γείτονα με τον Αλέκο Φλαμπουράρη.
Φτάνουν όλα αυτά, για να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια κατεύθυνση στρατηγικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Γιατί, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος που δεν γίνεται να αγνοηθεί.
Είναι τα δεδομένα που έχει καταγράψει το ρεπορτάζ και δεν έχουν αμφισβητηθεί.
Η Φώφη Γεννηματά, που οδηγεί το Κίνημα Αλλαγής στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει «ρίξει πόρτα», αρκετές φορές στον Αλέξη Τσίπρα.
Μπορώ, πρόχειρα, να καταγράψω
-Την σταθερά αρνητική της στάση στην επιμονή των ευρωπαίων ευρωσοσιαλιστών, στο προξενιό με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.
-Την άρνηση της, στην πρόταση να συντονιστεί με τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να κατεβάσουν κοινή πλατφόρμα στους ευρωσοσιαλιστές
-Την πόρτα της Χαριλάου Τρικούπη στην Κουμουνδούρου για κοινό μέτωπο σε μια σειρά από ζητήματα, όπως τα εργασιακά.
Δεν θα πρέπει, επίσης, να αγνοηθεί μια επίσης σημαντική παράμετρος.
Η προσωπική σχέση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ διακρίνεται από κακή χημεία. Όσοι είναι σε θέση να έχουν εικόνα των διαλόγων στις κλειστές συσκέψεις της Χ. Τρικούπη, γνωρίζουν ότι η κυρία Γεννηματά είναι ιδιαιτέρως σκληρή στις εκφράσεις της για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Είναι βέβαιο ότι στην προσπάθεια του να κατακτήσει μέρος του χώρου που απώλεσε από τα αριστερά του το Κίνημα Αλλαγής δίνει κάποιες στιγμές την εικόνα ενός light-ΣΥΡΙΖΑ.
Η εικόνα αυτή προκαλεί δυσφορία στη βάση του καθώς διατηρεί τα έντονα αντι-ΣΥΡΙΖΑ συναισθήματά της.
Υπάρχει και κάτι ακόμα.
Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι προσωπικό αντικείμενο του αρχηγού του, για να το πάρει και να το πάει από τη Χαριλάου Τρικούπη στην …Κουμουνδούρου.
Υποθέτω ότι θα πρέπει να υπάρξει μια κάποια απόφαση οργάνου. Και για όσους γνωρίζουν, είναι πιο εύκολο να πας στη Θύρα 13 και να πεις, είμαι Θρύλος, από το να πας στην ΚΕ του Κινήματος Αλλαγής και να πεις, πάμε να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν τίθεται, λοιπόν, ζήτημα προαποφασισμένης απόφασης, το Κίνημα Αλλαγής να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Τίθεται όμως ένα άλλο ερώτημα.
Αν το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει , ντε και καλά, να πάει στον Κ. Μητσοτάκη.