Στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών θα συμμετάσχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Τζο Μπάιντεν θα γίνει την Πέμπτη στις 21.45 ώρα Ελλάδος.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε προσκαλέσει τον Αμερικανό πρόεδρο στη Σύνοδο Κορυφής «για να μοιραστούμε τις απόψεις μας για τη μελλοντική συνεργασία μας», όπως είχε γράψει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας: «Ώρα να ανοικοδομήσουμε τη διατλαντική συμμαχία μας».
Διόλου τυχαία δεν είναι η φράση που χρησιμοποίησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος περί «ανοικοδόμησης της διατλαντικής συμμαχίας», αφού μετά τη διμέτωπη επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ εναντίον Ρωσίας και Κίνας, Μόσχα και Πεκίνο αποφάσισαν να σηκώσουν το γάντι και να απαντήσουν, με αποτέλεσμα να έχει βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση η Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά η Γερμανία.
«Ανυπομονώ να καλωσορίσω τον @POTUS στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτήν την εβδομάδα», έγραψε στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ, που προεδρεύει των συνόδων κορυφής. «Προσκάλεσα τον πρόεδρο των ΗΠΑ να συμμετάσχει στη συνάντησή μας ώστε να μοιραστεί τις απόψεις του για τη μελλοντική συνεργασία μας. Ώρα να οικοδομήσουμε ξανά τη διατλαντική συμμαχία μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η τελευταία φορά που Αμερικανός πρόεδρος συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ ήταν στις 5 Απριλίου 2009, επί προεδρίας του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ρεπουμπλικάνος Τζορτζ Ου. Μπους συμμετείχε επίσης στη σύνοδο που έγινε τον Ιούνιο του 2001 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.
Ένας εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι στη σύνοδο της Πέμπτης και της Παρασκευής, που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, θα συζητηθούν το θέμα των εμβολίων για τον νέο κορονοϊό, τα θέματα της Ρωσίας και της Τουρκίας καθώς και η βιομηχανική πολιτική της Ένωσης. Ο Μπάιντεν αναμένεται να «συνδεθεί» με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις 21.45 (ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης.
Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σημειώνεται ότι ο Μπάιντεν θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους τη βούλησή του να αναζωογονηθούν οι σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον, η συνεργασία των δύο πλευρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής αλλά και η εμβάθυνση της «μεγαλύτερης εμπορικής και επενδυτικής σχέσης στον κόσμο».
Ο Μπάιντεν θα συζητήσει επίσης τα θέματα της Κίνας και της Ρωσίας με τους 27 ηγέτες, οι οποίοι καλωσόρισαν την προεδρία του, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια ευκαιρία να ενισχύσουν τις προτεραιότητές τους σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Ωστόσο, η σκληρή στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα, η πίεση που ασκεί η Γερμανία για την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου που θα την συνδέσει με τη Ρωσία και η επιμονή των ΗΠΑ να δαπανούν περισσότερα οι Ευρωπαίοι για την άμυνά τους παραμένουν σημεία τριβής στις σχέσεις των δύο πλευρών, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.