«Υπάρχουν διαφορές, υπάρχουν και ανησυχίες» όσον αφορά την Τουρκία, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Τουρκία μπορεί να θεωρείται αξιόπιστος σύμμαχος, δεδομένου ότι ορισμένα θετικά βήματα ακολουθούνται από πισωγυρίσματα, καθώς και εάν γίνονται προσπάθειες με τις ΗΠΑ για μία λύση ή συμβιβασμό στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S-400.
«Εγώ εξέφρασα τις ανησυχίες μου επί ορισμένων θεμάτων, όπως για τους ρωσικούς πυραύλους και συγκεκριμένα για τις συνέπειες της αγοράς ρωσικών συστημάτων αεράμυνας. Ασφαλώς υπάρχουν και άλλα ζητήματα, μεταξύ αυτών η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «πρέπει να χρησιμοποιούμε το ΝΑΤΟ ως πλατφόρμα για διαβουλεύσεις και συζητήσεις, όταν υπάρχουν διαφορές. Είμαι, επίσης, πεπεισμένος ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να αποτελεί πλατφόρμα για να αναζητούμε τρόπους να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, για να αντιμετωπίσουμε κάποιες από αυτές τις διαφορές και ανησυχίες».
Συμπλήρωσε ότι «τις τελευταίες εβδομάδες και τους τελευταίους μήνες, καταφέραμε να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, μεταξύ άλλων θεσπίζοντας ένα μηχανισμό αποτροπής, στο πλαίσιο του οποίου ειδήμονες σε στρατιωτικά θέματα από Ελλάδα και Τουρκία συναντώνται και δημιουργούν γραμμές επικοινωνίας και συμφωνούν σχετικά με το πώς θα μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλα αυτά βοήθησαν να προετοιμαστεί το έδαφος για απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επί της υποκείμενης διαφοράς τους στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Καλωσορίζω, επίσης, το γεγονός ότι, παρά τις διαφορές, το ΝΑΤΟ συνεχίζει τη ναυτική του παρουσία στο Αιγαίο, βοηθώντας στην εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ σε μεταναστευτικά θέματα. Πιστεύω ότι η ισχύς του ΝΑΤΟ είναι ότι, με την παρουσία ναυτικών πλοίων στο Αιγαίο, καταφέραμε να φέρουμε κοντά Ελλάδα, Τουρκία και ΕΕ και να βοηθήσουμε στην υλοποίηση μίας σημαντικής συμφωνίας», όπως είπε.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι «δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχουν διαφορές, έχω εκφράσει κι εγώ τις ανησυχίες μου, αλλά ταυτόχρονα νομίζω ότι έχουμε όλοι ευθύνη να αναζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισής τους, να αναζητήσουμε λύσεις, λαμβάνοντας, επίσης, υπ’ όψιν ότι η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος, που συνορεύει με Συρία και Ιράκ και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».