Τηλεδιάσκεψη με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της συνόδου Κορυφής της Πέμπτης όπου θα τεθούν επί τάπητος οι σχέσεις της ΕΕ με τη γειτονική χώρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν ευχήθηκε η έκθεση η οποία θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο σχετικά με την Τουρκία να έχει θετική και αντικειμενική στάση απέναντι στη χώρα του.
Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν θέματα όπως το προσφυγικό και η απελευθέρωση της βίζας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε πως οι σχέσεις Άγκυρας – Βρυξελλών δεν πρέπει να πληγούν από τις χώρες που δεν καταλαβαίνουν την αξία τους και ζήτησε να γίνουν προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή.
Στη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Ερντογάν τόνισε στη Μέρκελ πως πιστεύει ότι η καλή προσωπική μεταξύ τους σχέση μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας για τη χώρα του στον διάλογο με την ΕΕ και παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία του για μια θετική ατζέντα στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Ερντογάν υποστήριξε πως η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αντιθέτως μίλησε για σταθερότητα και συνεργασία και υπογράμμισε πως για να συνεχιστεί ο αποδοτικός διάλογος, η Ελλάδα θα πρέπει να ενθαρρυνθεί περισσότερο.
Συνομιλία και με Ντράγκι
Nωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, όπου στο ζήτημα της Κύπρου υποστήριξε πως η Άγκυρα επιθυμεί τη λύση στα πλαίσια της συνεργασίας δυο κυρίαρχων κρατών.
Πιο αναλυτικά, στο ανακοινωθέν της ιταλικής κυβέρνησης υπογραμμίζεται: «Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε σήμερα αναλυτική τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνομιλία επικεντρώθηκε στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, στην ημερήσια διάταξη στην επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και στην Λιβύη, όπως και στις παγκόσμιες προκλήσεις και στις προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας του G20. Συζητήθηκαν, επίσης, οι διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις με πολυμερές επίπεδο και εκφράσθηκε ανησυχία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία».