Η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», αργά το βράδυ της Δευτέρας 22 Μαρτίου προς την αμερικανική κυβέρνηση την (κατ’ αρχήν μη δεσμευτική) επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter of Request – LoR) για την προμήθεια τεσσάρων φρεγατών πολλαπλού ρόλου (MMSC).
Η αποστολή του σχετικού εγγράφου ήταν πιεστικό αίτημα της αμερικανικής πλευράς ώστε να μπορέσει να απαντήσει πιο ουσιαστικά και εξειδικευμένα σε συγκεκριμένα αιτήματα της Αθήνας – ιδιαίτερα επί του «καυτού θέματος» της «ενδιάμεσης λύσης» που θα λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ της σημερινής κατάστασης και της έναρξης της προμήθειας των νέων πλοίων επιφανείς του Πολεμικού Ναυτικού.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του έτους (τον Νοέμβριο του 2020), το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) είχε ταχθεί υπέρ μίας λύσης – πακέτου με τις ΗΠΑ που θα περιλάμβανε πέραν των τεσσάρων φρεγατών MMSC, τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, την παροχή δύο πλοίων ως ενδιάμεση λύση (με διακαή πόθο να παραμένουν τα Arleigh Burke), τη διασφάλιση εθνικής βιομηχανικής συμμετοχής και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ναυπήγησης του επόμενου πλοίου επιφανείας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (πρώην FFG(X) και νυν «Constellation»).
Η αμερικανική πλευρά έχει πολλαπλώς δηλώσει ότι επιθυμεί την κατασκευή τριών εκ των τεσσάρων σκαφών στην Ελλάδα (στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ή στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά) και για τον λόγο αυτό έχουν γίνει συνεχείς επισκέψεις της κατασκευάστριας εταιρείας των MMSC (της Lockheed Martin) στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων. Ωστόσο, ο φάκελος «ναυπηγεία» είναι δαιδαλώδης και απειλεί, κατά ορισμένους, ακόμη και το ίδιο το πρόγραμμα προμήθειας με σοβαρότατες καθυστερήσεις.
Σημειώνεται ότι η κινητικότητα στην υπόθεση των φρεγατών έχει εσχάτως κορυφωθεί. Θα πρέπει δε να θεωρείται δεδομένο ότι θα τεθεί και κατά την επικείμενη επίσκεψη της γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί, η οποία θα παρευρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα στις 25 Μαρτίου για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Το ζήτημα των φρεγατών «Belh@rra» θα βρεθεί σίγουρα στο μενού των συζητήσεων. Την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκε την Αθήνα και ο Αρχηγός του γαλλικού ΓΕΝ, ναύαρχος Πιερ Βαντιέ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες πάντως, ένα από τα βασικά ζητήματα στα οποία η Γαλλία – όπως και οι ΗΠΑ – δεν μπορούν να προσφέρουν, προς το παρόν, αξιόπιστη απάντηση είναι η ενδιάμεση λύση (σσ. σε σχέση με τη Γαλλία, η Ελλάδα θα επιθυμούσε φρεγάτες FREMM, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει διαθέσιμη αυτή η δυνατότητα).
Στο «παιχνίδι» με την προμήθεια των φρεγατών βρίσκονται επίσης η Ολλανδία (με τη Sigma 11515HN), η Βρετανία (με την Arrowhead 140) και η Ισπανία (με την F110, αλλά με πολύ λιγότερες πιθανότητες), ενώ αναμένεται και η πιο ενδελεχής παρουσίαση της πρότασης της ιταλικής Fincantieri (για FREMM).