Μυδοπίλαφο

Η γεύση θα γίνει πιο έντονη αν ραντίσουμε το πιλάφι με λίγο ελαιόλαδο λίγο πριν το σερβίρισμα.

Προετοιμασία 20′ περίπου Μαγείρεμα 40′

ΥΛΙΚΑ (για 5-6 μερίδες)

1 κιλό μύδια με το κέλυφός τους

500 γρ. μύδια χωρίς το κέλυφος

Για το πιλάφι

600 γρ. ρύζι κίτρινο parboiled

100 γρ. ξερό κρεμμύδι λευκό, ψιλοκομμένο

50 ml ελαιόλαδο

1 lt νερό

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

1 με 2 ματσάκια άνηθος (ανάλογα με το μέγεθος) ψιλοκομμένα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πλένουμε και τρίβουμε καλά τα μύδια με το κέλυφος. Αφαιρούμε την κλωστή που έχουν στο εσωτερικό τους. Ξεπλένουμε καλά την ψίχα των μυδιών.

Φτιάχνουμε το πιλάφι:

Τσιγαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι στο ελαιόλαδο για λίγα λεπτά – θέλουμε να ξανθύνει. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε για λίγα δευτερόλεπτα να το έχουμε στη φωτιά και να το ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό και αλατοπίπερο. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι το ρύζι να πιει όλο το νερό.

Σε ένα φαρδύ τηγάνι ρίχνουμε 2-3 δάχτυλα νερό και το βάζουμε να βράσει. Ρίχνουμε τα μύδια και τα αχνίζουμε με το κέλυφος μέχρι να ανοίξουν, θα χρειαστούν 1-2 λεπτά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα κρατάμε.

Με τον ίδιο τρόπο, σε λίγο βραστό νερό αχνίζουμε και τα μύδια χωρίς το κέλυφος. Μόλις είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στο πιλάφι, ανακατεύοντας καλά. Μετράμε 400 γρ. ζωμό από το άχνισμα των μυδιών και τον προσθέτουμε στο πιλάφι. Αφήνουμε το ρύζι να πιει τον ζωμό εκτός φωτιάς.

Σε μια πιατέλα βάζουμε το ρύζι και από πάνω ρίχνουμε τον άνηθο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Τέλος, ρίχνουμε και τα μύδια με το κέλυφος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.