Το αστείο που κάναμε ότι η καραντίνα και τα lockdown λόγω της πανδημίας θα έφερνε ρεκόρ γεννήσεων, έμεινα απλώς… αστείο.
Η κρίση στην υγεία και την οικονομία ώθησε πολλά ζευγάρια να αναβάλουν ή να εγκαταλείψουν εντελώς τα σχέδιά τους να αποκτήσουν παιδιά.
Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του υπουργείο Εσωτερικών, Μ. Σταυριανουδάκης παρατηρήθηκε μείωση των γεννήσεων κατά 6,5% στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown αλλά και στη συνεχεία.
Ο κ. Σταυριανουδάκης, σημειώνει ότι αν και η έλλειψη δραστηριοτήτων, σε όλα τα επίπεδα, στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας, λόγω των επιβεβλημένων μέτρων για την αποφυγή της διασποράς της Covid-19, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αύξηση του αριθμού των γεννήσεων, αυτό δε συνέβη ούτε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown αλλά ούτε και εν συνεχεία.
Αντίθετα, και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, τονίζει ο κ. Σταυριανουδάκης, οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 6,5% τόσο κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020 σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019.
Το ίδιο παρατηρήθηκε και για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021 όπου σύμφωνα με τα στοιχεία συνεχίστηκε αυτή η καθοδική τάση. Συγκεκριμένα το Ιανουάριο του 2021 είχαμε 7.049 νέες γεννήσεις έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2020 που ήταν 7.778.
Λίγο καλύτερη ήταν η εικόνα το Φεβρουάριο, με τις γεννήσεις το 2020 να ανέρχονται στις 6.658 έναντι αυτών του 2021 που έφτασαν τις 6.553.
«Παρόλο που ο αριθμός των γεννήσεων βρίσκεται σε μια σταθερά πτωτική τάση για αρκετά χρόνια, η μείωση επιτάθηκε εννέα μήνες μετά το lockdown και κάτω από την πίεση της πανδημίας. Αυτό σημαίνει πως οι νέοι άνθρωποι που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία Covid-19 τόσο σε συναισθηματικό όσο και οικονομικό επίπεδο, εξαιτίας του παρατεταμένου εγκλεισμού όσο και κατ΄ επέκταση της αδυναμίας για οποιοδήποτε οικογενειακό προγραμματισμό» επισημαίνει ο κ. Σταυριανουδάκης