H μεγαλύτερη αγωνία όλων των πολιτών, κυρίως όμως των ειδικών, είναι πότε θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση με τα κρούσματα κορωνοϊού και πότε θα έχουμε τάσεις μείωσης. Επί της ουσίας αυτό που μελετούν είναι πότε θα ξεκινήσει η επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης έτσι ώστε να σχεδιαστεί ένα πιο οργανωμένο άνοιγμα της αγοράς αλλά και απελευθέρωσης των μετακινήσεων.
Βεβαίως, όλα κρίνονται ημέρα με την ημέρα, αν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, αν κλειστές δομές ή «κόκκινες» περιοχές σημειώνουν έξαρση, τι θα δείξουν τα ατομικά τεστ που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, αν δηλαδή θα «αποκαλυφθούν» κι άλλοι ασθενείς με κορωνοϊό που τώρα είναι ασυμπτωματικοί.
Πότε θα φτάσουν στο peak οι διασωληνωμένοι
Η γενική εικόνα και άποψη είναι πως ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν έχει φτάσει ακόμη στο peak του. Αυτό αναμένεται να γίνει όπως αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, κύριος Τζανάκης, σε 10 ημέρες που θα φτάσουμε τους 710-750 διασωληνωμένους.
Ωστόσο όπως αναφέρουν οι ειδικοί μόλις συμβεί αυτό ο αριθμός των κρουσμάτων θα αρχίσει να πέφτει σημαντικά.
Οι ειδικοί τονίζουν πως δεν αποκλείεται η σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων να αρχίσει να φαίνεται και από αυτή την εβδομάδα, ωστόσο το πιο πιθανό είναι να γίνει αυτό την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.
Ανησυχία για την αύξηση των νεκρών λόγω των αυξημένων κρουσμάτων
Ακόμη ένα ερώτημα που απασχολεί τους ειδικούς είναι αν θα αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών ως απόρροια τω αυξημένων κρουσμάτων.
Σε ερώτηση του in.gr στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, μας απάντησε πως «οι θάνατοι δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά και ούτε προβλέπεται να αυξηθούν σημαντικά. Και μία εξήγηση για αυτό, είναι γιατί νοσούν λιγότεροι άνθρωποι άνω των 75, ενώ αρκετοί από τους νοσηλευόμενους είναι νεότερες ηλικίες με καλύτερη πρόγνωση.
Ωστόσο την ίδια ώρα ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, προχώρησε σε μία ανησυχητική πρόβλεψη.
Ο κ. Παυλάκης ανέφερε πως τον επόμενο μήνα η Ελλάδα θα έχει απώλειες 3.000 ανθρώπων από κορωνοϊό.
«Από την αρχής της επιδημίας έλεγα ότι το σωστότερο είναι σκληρά μέτρα όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να χτυπηθεί ο ιός. Αυτό έχει αποδώσει στο ¼ της ανθρωπότητας που τα έχει πάει μια χαρά με την πανδημία. Δυστυχώς Αμερική και Ευρώπη δεν το έκαναν αυτό. Η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από τους χειρότερους της Ευρώπης και της Αμερικής, όμως είναι στο μέσο ενός τρίτου κύματος που είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να εκτροχιαστεί ανά πάσα στιγμή» δήλωσε.
«Για τις επόμενες 2 εβδομάδες θα υπάρχει αύξηση θανάτων. Μέχρι τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν 3000 νεκροί, λόγω της διάδοσης του ιού τις προηγούμενες εβδομάδες. Ελπίζω να μη φθάσουμε πάλι τους 100 νεκρούς ημερησίως. Αν δεν υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, το τρίτο κύμα μπορεί να επεκταθεί πολύ μέσα στον Απρίλιο» πρόσθεσε.
Θα συνεχιστεί η πίεση στα νοσοκομεία – Μέτρα γρήγορα
Ο κ. Παυλάκης λοιπόν ουσιαστικά τόνισε πως η πίεση στα νοσοκομεία όχι μόνο δεν έχει τελειώσει, αλλά θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Φαίνεται δηλαδή πως μετά και το ναυάγιο στις συναντήσεις μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των ιδιωτών γιατρών, θα πρέπει να εξευρεθούν γρήγορα έξυπνες λύσεις, καθώς όχι μόνο τα νοσοκομεία της Αττικής δέχονται ασφυκτικές πιέσεις, αλλά και γιατί ασθενείς διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ.
Η εφημερία στα νοσοκομεία αναφοράς ξεκινά καθημερινά με αρνητικό ρεκόρ, ενώ οι διακομιδές σε αυτά όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί αλλά συνεχώς αυξάνονται.
Ειδικότερα το περασμένο 24ωρο έγιναν 513 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, με τις 291 σε εκείνα της Αττικής.
Σημειώνεται πως στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται πλέον 2.353 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη Covid-19, περίπου οι μισοί από τους συνολικά νοσηλευόμενους στην επικράτεια.
Σε 10 ημέρες στις ΜΕΘ θα νοσηλεύονται 710-750 διασωληνωμένοι
Πάντως φαίνεται πως η «μάχη των μαχών» δεν έχει δοθεί ακόμη στις Εντατικές.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, σε 10 μέρες στις ΜΕΘ θα νοσηλεύονται 710- 750 διασωληνωμένοι κι εκεί θα τερματίσει, καθώς η αποσυμπίεση των μονάδων είναι ακόμα πιο αργή από ότι όταν γεμίζουν.
«Στα μέσα Απριλίου θα είμαστε ακόμα ψηλά, σε τετραψήφιο νούμερο, κάτω από 2.000 κρούσματα σίγουρα, γύρω στα 1.000-1.200 κρούσματα και από το τέλος Απριλίου ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια σαφή πτώση κάτω από 1.000 κρούσματα και ίσως μέσα στο Πάσχα θα είμαστε όπως ήμασταν και στις γιορτές των Χριστουγέννων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.
Με την προϋπόθεση βέβαια ότι όλα θα εξελιχθούν κανονικά, οι εμβολιασμοί συνεχιστούν σε αυτό το ρυθμό ή αυξηθούν και δε θα υπάρξει κάποιος δυναμικός παράγοντας, όπως μια νέα μετάλλαξη.
Σε ό,τι αφορά στην Αθήνα, που όπως είπε δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, θα έχει αποκλιμακωθεί προς το τέλος Απριλίου.
Σαν βασικές εστίες υπερμετάδοσης του κοροναϊού, ο καθηγητής έδειξε πρωτίστως τα μέσα μαζικής μεταφοράς στα αστικά κέντρα, δεδομένου ότι τα μέτρα είναι δύσκολο να τηρηθούν, ακολουθεί η υπερυγκέντρωση ατόμων οποιασδήποτε μορφής, όπως οι πορείες και τρίτον οι οικογένειες, όπου η μετάδοση είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί.
Ο ιός έχει διασπαρεί
Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής, Αθηνά Λινού, μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6.
Για τη διασπορά του ιού και αυτά που μπορούν να γίνουν για να περιοριστεί, είπε: «Έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό κρουσμάτων και θετικότητας. Πάνω από 5% των τεστ που γίνονται καθημερινά είναι θετικά. Ο ιός έχει διασπαρεί στην κοινότητα και αυτό σημαίνει έμμεσα ότι όλοι μας είναι πιθανόν να νοσούμε.
Χρειάζονται μέτρα, αλλά πολλές φορές δεν είναι αυτά που θα μειώσουν τη διασπορά. Πολύ καιρό τώρα προσπαθώ να πιέσω για να είναι ελεύθερη η πρόσβαση σε υπαίθριο χώρο και να αυξηθεί η δυνατότητα αερισμού των κλειστών χώρων έτσι ώστε η διασπορά να μειωθεί γενικώς. Ο ιός συγκεντρώνεται σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς. Αυτοί οι χώροι μπορεί να είναι αυτήν τη στιγμή τα σπίτια μας, οι χώροι εργασίας και τα ΜΜΜ.
Χρειάζεται πολλή προσοχή για να αραιώσουν αυτοί οι χώροι, να αερίζονται καλύτερα και να χρησιμοποιούνται μάσκες με υψηλή αποτελεσματικότητα για να ξεπεράσουμε αυτήν την κατάσταση. Τα μέτρα δεν φαίνεται να ενθαρρύνουν κάτι τέτοιο.
Κάμψη του ιού σε 1-2 εβδομάδες
Από την άλλη, την πρόβλεψη ότι από την επόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί κάμψη του ιού έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ενώ επισήμανε την ανάγκη ανοίγματος της αγοράς ώστε να περιοριστεί η μετάδοση μέσα στα σπίτια.
«Θα υπάρχει μια κάμψη του ιού σε 1-2 εβδομάδες και ίσως να αρχίσουμε να τη βλέπουμε από την επόμενη εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη μετάδοση μέσα στα σπίτια. Άρα πρέπει να μειώσουμε αυτές τις επαφές», σημείωσε.
Να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου
Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου για τις μικρές επιχειρήσεις, με ραντεβού και SMS στο 13032 στις μεγάλες πόλεις ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα συνωστισμού και ελεύθερα τελείως στις κωμοπόλεις. Επιπλέον, ο κ. Βασιλακόπουλος τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας καφέ και εστιατορίων σε εξωτερικούς χώρους, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, καθώς όπως τόνισε, η πιθανότητα μετάδοσης έξω είναι μικρότερη.
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολίτες θα μπορέσουν να κάνουν Πάσχα στο χωριό τους.
Σχολιάζοντας τα self tests που θα παρέχονται δωρεάν από τα φαρμακεία από τα τέλη Μαρτίου, ο καθηγητής Πνευμονολογίας συνεχάρη την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε που θα διαθέσει δωρεάν αυτά τα τεστ, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, όπου οι πολίτες τα αγοράζουν.
«Όταν η νόσος είναι συχνή, δεν εφησυχάζουμε όταν έχουμε ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Συνεχίζουμε να προσέχουμε σαν να ήμασταν θετικοί. Όταν έχουμε θετικό αποτέλεσμα, το πιστεύουμε και πρέπει να το πιστοποιήσουμε και μέσα από μια δομή υγείας. Σε αυτό που βοηθάνε πολύ τα τεστ είναι να βρούμε πολύ πιο γρήγορα τους θετικούς», κατέληξε.