«Με υπερηφάνεια ανακοινώνω ότι την Παρασκευή, 58 ημέρες αφότου αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, θα πετύχουμε τον στόχο μας για 100 εκατομμύρια εμβολιασμούς κατά της Covid-19», δήλωσε χθες ο Τζο Μπάιντεν. Ήταν μια κομβική υπόσχεση που είχε δώσει προεκλογικά για τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησής του. Και την πέτυχε σχεδόν στο μισό χρόνο! Τόσο γρήγορα και τόσο αποτελεσματικά, που οι ΗΠΑ έχουν πλέον τη δυνατότητα να στείλουν 4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου στις γειτονικές τους χώρες, στον Καναδά και στο Μεξικό.
«Προτεραιότητά μας παραμένει ο εμβολιασμός των Αμερικανών πολιτών. Αλλά είναι σημαντικό για μας, εφόσον έχουμε τη δυνατότητα, να βοηθήσουμε τους γείτονές μας να συγκρατήσουν την εξάπλωση του ιού», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκη ανακοινώνοντας τον «δανεισμό» 2,5 εκατ. δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca στο Μεξικό και 1,5 εκατ. δόσεων στον Καναδά.
Δυόμιση εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για το Μεξικό! Και δεν θα χρειαστεί να… καβαλήσουν τα εμβόλια το ντουβάρι του Τραμπ που συγκρατεί τα στίφη των Μεξικανών και άλλων μαυριδερών «χισπάνικς» που θέλουν να κλέψουν τις δουλειές των λευκών Αμερικανών. Διότι ο φράχτης έχει αρχίσει ήδη να γκρεμίζεται από τη βόρεια πλευρά του, από αυτούς που τον έχτισαν.
Θα έλεγε κανείς ότι αιώνες ολόκληροι συμπτύχθηκαν στη μηχανή του χρόνου και κύλησαν μέσα σε 58 ημέρες από τις 20 Ιανουαρίου 2021, από την ημέρα που ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ορκίστηκε να τηρεί το αρχαιότερο γραπτό κείμενο της παγκόσμιας συνταγματικής ιστορίας, τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Πολίτη (1787).
Εργα, όχι λόγια
Είναι σημαντικό για τους πολιτικούς να τηρούν τα χρονοδιαγράμματα και γενικώς τις υποσχέσεις που δίνουν, διότι έτσι εξασφαλίζουν μιαν απαραίτητη – αν και όχι ικανή – αρετή και προϋπόθεση για τη μακροημέρευσή τους στην εξουσία: την αξιοπιστία. Όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση στις 20 Ιανουαρίου ο Μπάιντεν, στις ΗΠΑ είχαν ηδη διενεργηθεί 20 εκατ. εμβολιασμοί. Ο ρυθμος ήταν περίπου 1 εκατ. εμβολιασμοί ημερησίως.
Γρήγορα αναθεώρησε την υπόσχεση που είχε δώσει στις 8 Δεκεμβρίου 2020 για τις πρώτες 100 ημέρες, ανεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών στις 150 εκατ. δόσεις. Ήδη ο ημερήσιος αριθμός εμβολιασμών έχει υπερδιπλασιαστεί στις 2,2 εκατ. δόσεις. Για τον πλήρη εμβολιασμό των Αμερικανών κατά της Covid-19 υπάρχει βέβαια ακόμα δρόμος, αφού και τις δύο δόσεις έχει κάνει προσώρας μόνο το 11% περίπου του πληθυσμού.
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης είναι κατακλυσμιαίες οι αλλαγές που συντελούνται στις ΗΠΑ έπειτα από τις ανεκδιήγητες παλινωδίες της περασμένης χρονιάς που θα ήταν απολύτως κωμικές και διασκεδαστικές (με αποκορύφωμα τον επεισοδιακό εγκλεισμό του πρώην προέδρου όταν επιμολύνθηκε), αν δεν ήταν δραματικά φονικός ο κορωνοϊός και δεν είχε στείλει στον άλλο κόσμο 529.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ (επί περίπου 29 εκατ. καταγεγραμμένων κρουσμάτων).
Εντυπωσιακά συνεπής είναι όμως ο πρόεδρος Μπάιντεν και σε ό,τι αφορά την τήρηση και άλλων προεκλογικών υποσχέσεων που έχει δώσει με χρονικό ορίζοντα, μάλιστα, για την εκπλήρωσή του τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησής του. Προ ολίγων ημερών – στο ήμισυ ακριβώς του 100ημέρου – ολοκληρώθηκαν οι ψηφοφορίες στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων του «πακέτου-μπαζούκα» των 1,9 τρισ. δολαρίων για την στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και των πολιτών που πλήττονται από την πανδημία.
Πολιτισμικές αλλαγές
Ο Μπάιντεν επίσης τήρησε την υπόσχεσή του να επανεντάξει τις ΗΠΑ στη διεθνή κοινότητα, βγάζοντας τη χώρα από έναν εμμονικά σκοταδιστικό και φτηνά συνωμοσιολογικό απομονωτισμό στον οποίο την είχε καταδικάσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Χαρακτηριστικές ενέργειες των πολιτικών (αλλά και πολιτισμικών!) αλλαγών που συντελούνται εδώ και ένα δίμηνο στην πρώτη υπερδύναμη του πλανήτη είναι η επανένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.
Αναφορικά με την προσπάθεια ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής και προώθησης των εναλλακτικών μορφών ενέργειας ο Μπάιντεν δεν δίστασε να έρθει σε ρήξη με αρκετές αμερικανικές Πολιτείες (κάποιες εξ αυτών μεταστράφηκαν πολιτικά στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου για να εκλέξουν αυτόν και τους Δημοκρατικούς) αναστέλλοντας την άδεια υλοποίησης του έργου κατασκευής του πετρελαιαγωγού Keystone XL, ακυρώνοντας συμφωνίες εκμετάλλευσης χερσαίων και υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και μπλοκάροντας την περαιτέρω «ανάπτυξη» του Εθνικού Καταφυγίου Αρκτικής Άγριας Ζωής στην Αλάσκα.
Επίσης, το πρώτο δίμηνο της διακυβέρνησής του ο Μπάιντεν ανέστειλε μια σειρα πολιτικών του Τραμπ για τη μετανάστευση, μεταξύ αυτών την κατασκευή του διαβόητου τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και τις απαγορεύσεις εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από ορισμένες – μουσουλμανικές κυρίως – χώρες. Εξάλλου ο Μπάιντεν συνεχίζει ένα πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει όταν ο ίδιος ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα για την στήριξη μεταναστών που μπήκαν στις ΗΠΑ δίχως χαρτιά όταν ήταν παιδιά.
Τι μένει ακόμα να γίνει
Ασφαλώς υπάρχουν υποσχέσεις που είχε εντάξει ο νέος πρόεδρος στην ατζέντα διακυβέρνησης των πρώτων 100 ημερών και παραμένουν ανεκπλήρωτες. Πρόκειται για το ζήτημα της αναμόρφωσης του Ποινικού Κώδικα, που ήλθε με τραγικό τρόπο στο προσκήνιο την προηγούμενη χρονιά εξαιτίας της άγριας αστυνομικής καταστολής διαδηλώσεων Αφροαμερικανών. Ο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να δημιουργήσει μια εθνική επιτροπή εποπτείας της Αστυνομίας.
Στην ατζέντα των πρώτων 100 ημερών έχει συμπεριλάβει επίσης την επαναφορά του συντελεστή εταιρικής φορολόγησης στο 28% από το 21%, που τον είχε μειώσει ο Τραμπ, και επίσης την αύξηση της φορολόγησης των πλέον ευκατάστατων Αμερικανών – όσων κερδίζουν περισσότερα από 400.000 δολ. ετησίως.
Τέλος, ο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να προχωρήσει το υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης σε όλες τις απαραίτητες νομοθετικές και διοικητικές ρυθμίσεις για να καταστεί η διαβίωση κάτω από μια αξιοπρεπή στέγη δικαίωμα όλων των Αμερικανών. Έχει 40 ημέρες μπροστά του ο Μπάιντεν για να τα πετύχει και αυτά.