Την Παρασκευή 19 Μαρτίου αναμένεται να κυκλοφορήσει στις πρωτεύουσες των κρατών – μελών το προσχέδιο της έκθεσης για τις ευρωτουρκικές σχέσεις την οποία έχει αναλάβει να συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EEAS) Ζοζέπ Μπορέλ ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 25-26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.
Την ίδια στιγμή, το μεσημέρι της Παρασκευής (περί τις 14.15 ώρα Ελλάδος) αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Με το βλέμμα στραμμένο και στο προσεχές Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της προσεχούς Δευτέρας 22 Μαρτίου, ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε την Πέμπτη 18 Μαρτίου ότι το περιεχόμενο της έκθεσης για τις ευρωτουρκικές σχέσεις δεν θα δημοσιοποιηθεί. Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε σχετικά με την κατεύθυνση της έκθεσης ότι η σχέση ΕΕ – Τουρκίας είναι «σχέση-κλειδί» και η Τουρκία δεν είναι απλώς ένας «μείζων εταίρος», αλλά «κρίσιμος εταίρος», καθώς παραμένει και υποψήφια προς ένταξη χώρα. Εκτίμησε μάλιστα ότι σε σχέση με το πολύ πρόσφατο παρελθόν, «υπάρχει μεγαλύτερη ενότητα» ανάμεσα στα κράτη-μέλη για τον τρόπο αντιμετώπισης της Άγκυρας, από τη στιγμή μάλιστα που η τουρκική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο έχει βελτιωθεί. Όπως πρόσθεσε πάντως, «η Τουρκία θα πρέπει να κάνει αρκετά ακόμη βήματα προτού μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μία πραγματικά θετική δέσμευση». Πολλά επίσης θα εξαρτηθούν για τις ευρωτουρκικές σχέσεις από τις εξελίξεις στο Κυπριακό που απασχολεί πολύ την ΕΕ.
Το πλαίσιο που προωθείται ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι αυτό της «διττής προσέγγισης» (dual track approach). Αυτή στηρίζει και η Αθήνα, όπως ξεκαθάρισε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών. Αφενός, η Ελλάδα τίθεται υπέρ της προοπτικής θετικής ατζέντας στα ευρωτουρκικά, αφετέρου επιθυμεί να υπάρχει η προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων αν η Τουρκία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της. «Το καρότο και το μαστίγιο να είναι πάνω στο τραπέζι» τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφορικά πάντως με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters περί παγώματος της επιβολής κυρώσεων σε τούρκους αξιωματούχος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ, δεν πρόκειται ουσιαστικά για κάτι νέο, καθώς συγκεκριμένα κράτη-μέλη είχαν εμποδίσει την προώθηση των σχετικών κυρώσεων (σε επίπεδο RELEX) ήδη από τις αρχές του έτους.
Παράλληλα, ουδεμία έκπληξη δεν υπήρξε στο πλαίσιο του του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών και των πολιτικών διαβουλεύσεων. Η επανέναρξη των πολιτικών διαβουλεύσεων μετά από 14 μήνες (οι οποίες διεξήχθησαν μεταξύ του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλή Δεμίρη και του μόνιμου υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ) χαρακτηρίστηκε ως «θετικό στοιχείο», με τις δύο πλευρές να αποτιμούν τις επαφές των τελευταίων ετών. Φαίνεται δε ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί την Άγκυρα στις 14 Απριλίου για να συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Παράλληλα, παρουσία του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Μαρτίου το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όπου ο Νίκος Δένδιας, θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις εξελίξεις στα τρέχοντα ζητήματα των εξωτερικών σχέσεων της χώρας, προεξάρχοντων των ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού.
Την προσεχή εβδομάδα ο κ. Δένδιας, πέραν της συμμετοχής του στο ΣΕΥ, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του CDU και πρωθυπουργό του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, ενώ θα μετάσχει και στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου θα πάρει μέρος για πρώτη φορά και μάλιστα με φυσική παρουσία και ο νέος επικεφαλής του Στέητ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν.