Μπορεί να υπάρξουν και καλές ειδήσεις στη ζοφερή εποχή που ζούμε; Ναι, μπορεί! Οχι βέβαια στη χώρα μας, όπου στην επέτειο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (που αμαυρώθηκε από σειρά εμφύλιων σπαραγμών) το σαράκι του διχασμού παραμένει αναλλοίωτο, όπως καθημερινά διαπιστώνουμε. Διεθνώς όμως συμβαίνει το αντίθετο, καθώς μόνον την περασμένη εβδομάδα: Πρώτον, διεξήχθησαν διμερείς μυστικές επαφές για μια αμερικανοκινεζική συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, και αυτό είναι αυτονόητα θετικό. Δεύτερον, ο Τζον Κέρι, απεσταλμένος του Τζο Μπάιντεν, επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες, όπου συμφωνήθηκε πλήρης συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Και τρίτον, η Ρωσία κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν να επιστρέψουν στη συμφωνία για τα πυρηνικά, που είχε υπογραφεί το 2015.
Μπορεί όλα αυτά να μην προβλήθηκαν επαρκώς στη χώρα μας, όπου μια ανεύθυνη αντιπολίτευση, εν μέσω πανδημίας, προσπαθεί να δημιουργήσει και πάλι στρατιές «αγανακτισμένων» πολιτών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν σηματοδοτούν ίσως την αρχή ενός νέου κλίματος στις διεθνείς σχέσεις, που τόσο είχαν πληγεί από τη γνωστή πολιτική Τραμπ. Καθώς μάλιστα στις ΗΠΑ το κλίμα έχει ήδη αλλάξει, μετά την ψήφιση του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου για ένα πρόγραμμα ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συγκρίνοντας τη νομοθεσία αυτή με την εποχή της μεγάλης ύφεσης της δεκαετίας του ’30 και το περίφημο New Deal του προέδρου Ρούζβελτ. Και μέσα σε αυτό το κλίμα θα πρέπει να ενταχθεί και η προσπάθεια του Μπάιντεν για ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις με την Κίνα. Οταν είναι γνωστό ότι αποτελεί την υπ’ αριθμόν 1 απειλή για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στον διεθνή οικονομικό – και όχι μόνον – ανταγωνισμό.
Εξίσου σημαντικό όμως είναι ότι αναβιώνει και πάλι η πολύπαθη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα, ενώ ο Κέρι υπερθεματίζοντας δήλωσε ότι αυτή δεν αρκεί πλέον και ότι στην επικείμενη συνάντηση στη Γλασκώβη θα πρέπει να συμφωνηθούν και νέα, πιο τολμηρά μέτρα. Ενώ παράλληλα οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες έδωσαν την ευκαιρία να αναθερμανθούν οι έως τώρα παγωμένες ευρωαμερικανικές σχέσεις, σε μια ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα. Αξιοσημείωτη ήταν εξάλλου η ρωσική παρέμβαση για να λυθεί το αδιέξοδο στις σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν στο θέμα της πολύκροτης πυρηνικής συμφωνίας, όπου η κάθε πλευρά επιμένει να κάνει η άλλη το πρώτο βήμα. Παιδιαρίσματα γοήτρου βέβαια, που όταν εκλείψουν και αποκατασταθούν κάποια στιγμή οι προβληματικές αμερικανοϊρανικές σχέσεις, θα συμβάλουν καθοριστικά στην προοπτική μιας γενικότερης διευθέτησης στην ευρύτερη περιοχή, έπειτα μάλιστα από τις αποστάσεις που έλαβε πρόσφατα από τη Σαουδική Αραβία ο Μπάιντεν.