Ικανοποίηση για τη «συντριπτική νίκη» του κεντροδεξιού κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος οδεύει προς μία τέταρτη θητεία και επιβεβαιώνει το παρατσούκλι του «Τεφλόν».
Ήδη είναι ένας από τους μακροβιότερους αρχηγούς κράτους-μέλους της Ε.Ε., μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον Ούγγρο πρωθυπουργό Όρμπαν.
Σύμφωνα με το exit-poll του ολλανδικού δημόσιου δικτύου NOS, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του Ρούτε παραμένει πρώτη πολιτική δύναμη, με 23% των ψήφων και 35 έδρες στη νέα Βουλή (+2 από την προηγούμενη), σε σύνολο 150.
Ζητούμενο τώρα είναι ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Ολλανδία.
Καλές επιδόσεις σε αυτές τις εκλογές είχαν και οι εταίροι του Ρούτε στην απερχόμενη κυβέρνηση, παρά τις έντονες αντιδράσεις μέρους του εκλογικού σώματος στα μέτρα περιορισμού στη χώρα λόγω πανδημίας, αλλά και το σκάνδαλο με τα οικογενειακά επιδόματα, που οδήγησε την απερχόμενη κυβέρνηση σε παραίτηση, τον Ιανουάριο.
Θεαματική είναι η αύξηση της δύναμης του κεντρώου, φιλοευρωπαϊκού D66, που προβλέπεται να κερδίσει 27 έδρες (+8), σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση στην ιστορία του και, κυρίως, εξοβελίζοντας το ακροδεξιό, αντι-ισλαμικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς από τη δεύτερη θέση.
Το PVV χάνει τρεις έδρες, πέφτοντας στις 17, με τον Βίλτερς να δηλώνει στους δημοσιογράφους απογοητευμένος.
Ο Ρούτε δήλωσε έτοιμος για διαπραγματεύσεις ως προς τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης με το D66, καθώς και με το κεντροδεξιό CDA του υπουργού Οικονομικών Βόπκε Χούξτρα, το οποίο καταλαμβάνει 14 έδρες.
Ως προς τα υπόλοιπα κόμματα, το σοσιαλδημοκρατικό PvdA αναμένεται να λάβει 9 έδρες και από 8 οι οικολόγοι Groenlinks, το αριστερό SP, αλλά και το ακροδεξιό Φόρουμ για τη Δημοκρατία του λαϊκιστή Τιερί Μποντέ, το οποίο τετραπλασίασε την κοινοβουλευτική δύναμή του.