«Έχω τον αδερφό μου στο νοσοκομείο με κορωνοϊό, ο οποίος ζει από θαύμα. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση που αντιμετώπισε. Είναι στο νοσοκομείο μία βδομάδα. Την πρώτη μέρα τον έβαλαν σε ένα δωμάτιο με έναν άλλο ασθενή χωρίς τουαλέτα. Έκαναν την ανάγκη τους σε μια γωνία στο δωμάτιο και ερχόταν μια καθαρίστρια και καθάριζε. Και οι δύο ασθενείς με κοροναϊό. Άνοιξαν κάποια μέρη του νοσοκομείου με δωμάτια που δεν ήταν έτοιμα να υποδεχτούν ασθενείς».
Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον κ. Σταύρο Ζαγκανά, δημοσιογράφο και αδελφό ασθενούς με COVID-19, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA για τη δυσάρεστη εμπειρία του αδελφού του που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο ήδη εδώ και μία εβδομάδα.
«Ο αδερφός μου είναι ακόμα στο νοσοκομείο. Είναι λίγο φοβιτσιάρης και έχει αγχωθεί και δε δέχεται ο οργανισμός του το οξυγόνο. Αλλά είναι και η συμπεριφορά των νοσηλευτών, πέρα από το δωμάτιο. Η γιατρός του είπε να μην σηκώνεται και του έδωσε μια πάπια, και η νοσηλεύτρια τον ρώτησε αν είναι τεμπέλης, και δε σηκώνεται να πάει τουαλέτα. Χρησιμοποίησα την ιδιότητά μου για να μεταφερθεί σε ένα δωμάτιο αξιοπρεπές μετά από 4 μέρες. Είναι 55 ετών ο αδερφός μου. Δέχομαι ότι η πανδημία έχει γονατίσει όλη τη χώρα. Ο αδερφός μου φοβάται να αναφερθούμε στο νοσοκομείο γιατί δεν ξέρει τι αντιμετώπιση θα έχει από τους νοσηλευτές μετά», συνέχισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «Είπα από την αρχή ότι είναι κάποιοι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, φυσικά όχι όλοι, που φέρονται στους ασθενείς περίεργα».
«Θα δεχόμουν ότι είμαστε σε συνθήκες πολέμου 2-3 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας. Ένα χρόνο μετά να μπαίνουν ασθενείς σε δωμάτια χωρίς τουαλέτα, δεν μπορώ να το δεχτώ», είπε ακόμα ο κ. Ζαγκανάς.
Τιτάνια προσπάθεια του ΕΚΑΒ
Την ίδια ώρα, στο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της κατάστασης.
«Βλέπουμε την εξέλιξη των διακομιδών με θετικά covid από το ΕΚΑΒ. Στα μέσα Μαρτίου είμαστε στα 3071 περιστατικά ως θετικά στην Αθήνα. Αν βάλουμε μέσα και τα ύποπτα μπορούμε να καταλάβουμε την κατάσταση. Από την αρχή του 2021 έχουμε διακομίσει πάνω από 17.000 περιστατικά θετικά στον κορωνοϊό. Μέσα σε ένα χρόνο κάναμε πάνω από 60.500 διακομιδές θετικών και ύποπτων περιστατικών. Ο όγκος της δουλειάς είναι πραγματικά τεράστιος και οι διασώστες είναι συνεχώς στην κίνηση για να αντιμετωπίσουν όσα αντιμετωπίζουν», είπε ο Δημήτρης Πύρρος, διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ.
Στα όριά τους τα νοσοκομεία
Στις 8 το πρωί ολοκληρώθηκε η εφημερία στο Αττικόν, και στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, μίλησε ο κ. Τζώρτζης Φαρδέλας, γιατρός στο νοσοκομείο, αναφορικά με το πώς κύλησε η εφημερία.
«Το 50% των εισαγωγών, περίπου 90 εισαγωγές, ήταν ασθενείς covid. Περίπου 25 θα πάνε σε ΜΕΘ. Ήταν όπως πάντα μια δύσκολη εφημερία. Η εικόνα συνεχώς χειροτερεύει. Πιέζεται πολύ το σύστημα και υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση. Δεν ξέρω τελικά αν το άνοιγμα της αγοράς θα κάνει καλό ή κακό. Ο κόσμος έχει πιεστεί πολύ και γίνονται συγκεντρώσεις, και ίσως αυτό κάνει μεγαλύτερη διασπορά, από ό,τι ένα άνοιγμα με μέτρα. Έχω να δω τη μητέρα μου εφτά μήνες. Κάποια στιγμή θα πρέπει να έχουμε σωστά μέτρα, μια υποτυπώδη κοινωνική ζωή, για να μην αισθάνονται και οι άνθρωποι όλοι αυτή την πίεση», είπε ο κ. Φαρδέλας.