Η χώρα μας είχε χθες (αναλογικά με τον πληθυσμό της) τετραπλάσια κρούσματα Covid-19 από την Μ. Βρετανία, στην οποία μέχρι προ μερικών εβδομάδων υπήρχε τρομακτική έξαρση της πανδημίας που περιορίστηκε λόγω και των εντατικών εμβολιασμών. Επιπλέον, η Ελλάδα είχε χθες σχεδόν τριπλάσιους νέους φορείς από την Ισπανία (πάλι κατ’ αντιστοιχία πληθυσμού) και κατά 19% περισσότερους από το Βέλγιο, δηλαδή από χώρες που είχαν πληγεί ιδιαίτερα στα προηγούμενα «κύματα» του κορωνοϊού με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς κι εκατομμύρια κρούσματα.

Αυτά είναι ορισμένα σημαντικά συμπεράσματα από τα δεδομένα της εξάπλωσης και της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα μας που χθες εντοπίστηκε ο αριθμός ρεκόρ των 3.465 κρουσμάτων, ενώ κι ο αριθμός των διασωληνωμένων ανήλθε στο δυσθεώρητο αριθμό των 630.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι αυτός ο αριθμός νέων διαγνώσεων καταγράφηκε ύστερα από την πραγματοποίηση περίπου 65.000 τεστ, όταν στις 12 Νοεμβρίου (σ.σ. βρισκόταν στην κορύφωση του το «δεύτερο κύμα» του κορωνοϊού) όπου είχαν καταγραφεί 3.316 νέες λοιμώξεις είχαν πραγματοποιηθεί περίπου 34.000 τεστ, δηλαδή σχεδόν τα μισά από ότι το τελευταίο 24ωρο.

Επιπλέον, στις 18 Νοεμβρίου που επίσης υπήρχε ιδιαίτερα υψηλός αριθμός κρουσμάτων, δηλαδή 3.209, είχαν διενεργηθεί περίπου 31.000 έλεγχοι. Η αύξηση κάθε εβδομάδα του αριθμού των νέων νοσούντων σε αυτό το τελευταίο «κύμα» του covid-19 σύμφωνα με το αντίστοιχο γράφημα που παρουσιάζει «Το Βήμα», είναι μικρότερη εκείνης του προηγουμένου Νοεμβρίου. Δηλαδή στα μέσα Νοεμβρίου υπήρξε, μέσα σε τρεις εβδομάδες, αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κατά 191% όταν τις τρεις τελευταίες εβδομάδες η αύξηση είναι της τάξης του 96%, αφού βεβαίως υπεισέρχονται και τα θετικά δεδομένα από τους εμβολιασμούς.

Ωστόσο, προβληματικό είναι ότι ενώ σε παγκόσμια κλίμακα υπάρχει υποχώρηση της πανδημίας και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι νέοι φορείς μειώνονται, στην Ελλάδα υπάρχει αυξητική τάση λόγω της διαφοράς χρονικής φάσης που εκδηλώθηκε το τρίτο «κύμα» της πανδημίας στην χώρα μας. Με τον φόβο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σημαντική αύξηση του αριθμού των νεκρών κατά αντιστοιχία της ανόδου των κρουσμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας είχε χθες 323 κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, όταν στην Μ. Βρετανία είχε 86, η Ισπανία 130, το Βέλγιο 272 και μόνο η Ιταλία (382) κι η Γαλλία (447) έχουν αριθμούς σχετικά μεγαλύτερους από την χώρα μας. Επίσης, πλέον, η χώρα μας είχε το τελευταίο 24ωρο πέντε θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους όταν στο Βέλγιο και την Μ. Βρετανία (όπου υπήρχε κι η επικίνδυνη μετάλλαξη) έχουν περιορισθεί στους δύο με το ίδιο πληθυσμιακό δείγμα. Η Ελλάδα έχει την ίδια θνησιμότητα με την Ισπανία, την Γαλλία και μόνο η Ιταλία υπάρχει σχετικά μεγαλύτερος αριθμός ατόμων που χάνουν την ζωή τους.