Κουνουπίδι κοκκινιστό

Δεν είναι το κλασσικό της κατσαρόλας. Επιλέγουμε να το ψήσουμε στον φούρνο και να το απολαύσουμε με λευκό τυρί.

 

Προετοιμασία 15′, Αναμονή περίπου 10′, Ψήσιμο περίπου 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

1 μεσαίο κουνουπίδι

500 γρ. ντομάτα τριμμένη

1 κ.σ. ελαιόλαδο

2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

2 κ.σ. φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα

2 κ.σ. φέτα, μανούρι ή ανθότυρο, τριμμένα

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πλένουμε το κουνουπίδι και ανοίγουμε λίγο τα φύλλα του, αν χρειάζεται, για να φανεί το λευκό μέρος, αλλά δεν τα αφαιρούμε. Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατόνερο και το βάζουμε στη φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει. Βάζουμε μέσα το κουνουπίδι ανάποδα, με τη βάση του προς τα πάνω και το βράζουμε για 8-10 λεπτά. Το αφαιρούμε προσεκτικά από την κατσαρόλα και το βάζουμε, πάλι ανάποδα, σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξει εντελώς (για περίπου 10 λεπτά). Αυτό το κάνουμε για να μην καεί το κουνουπίδι απ’ έξω και παραμείνει σκληρό μέσα κατά το ψήσιμο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την ντομάτα με το αλατοπίπερο, το ελαιόλαδο, το σκόρδο και τον βασιλικό. Βάζουμε, με τη βάση του προς τα κάτω αυτή τη φορά, το κουνουπίδι μέσα σε ένα ταψί ή πυρέξ και το περιχύνουμε με τη σάλτσα. Προσθέτουμε ένα φλιτζανάκι του εσπρέσο νερό. Βάζουμε το ταψί ή πυρέξ στον φούρνο, στη χαμηλή σχάρα, για περίπου 1 ώρα, στους 180°C (χαμηλώνουμε δηλαδή ελάχιστα τη θερμοκρασία). Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο και το πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.